Äänestys  22.12

Lähdin epäviralliseksi vaalitarkkailijaksi, mutta homma taisi epäonnistua, sillä näin vain yhden äänestysjonon. Sitä varten piti mennä stadin puolelle, sillä WB äänet annettiin alakoululla jossakin peltojen keskellä, ja nuo lähistön pari isoa koulua oli normaalikäytössä. Näin sitten vain sekakoulun edessä satakunta miestä jonossa, äänestyspaikoille 14-15-16. Tyttökoulu, jossa viimeksi parlamenttivaaleissa naiset äänest ivät, oli hiljainen. Taitaa tällä menolla jäädä kovin alas Ä%.

Pyörähdin savitalo-mallikylän aukiolla ottamassa muutaman kuvan. Siihen pölähti hankala taksi, koppimallinen mikrobussi-lava-auto, josta purkautui ulos iso turistijoukko. Oli enimmäkseen nuorta väkeä joka taipuu kiipeämään hankalaan kyytiin. Siinä kulmassa oli kanahäkki lintuateriaa haluaville. Samaan häkkiin oli pantu kukon kanssa 3 kania, joita kukko koko ajan ahdisti nokallaan. Oli siis matkalla kävellen lauttarantaan (oliskohan 3,5 km?)

Matkalla toimittelin hiukan Päivin asioita, sillä astuin vedenkäsittelyn erikoisputiikkiin ja selvitin mitä oli tarjolla. Sain infon, esitteitä, nettisivujen osoitteita, hintojakin. Edusti tämä firma www.nasatecknology.ee jenkkiläisiä laitteita, myös uima-allaskamoja. Kertoi että kevyistä, halvoista pikku altaista olisi kuva www-sivulla. Soitin tiedon nettisivuista Päiville, joka heti ehti tarttua asiaan ja katsoa laitteita. Niissä on kolminkertainen suodatus, jossa saadaan pois hiukkaset, pöpöt, suola ja metallit. Sitten eteenpäin mutta matkalla poikkesin taas värikauppaan, jota P ei ollut löytänyt. Soitin ostoslistan ja hankin sitten hiekkapaperia ja teippiä, jotta hänen maalaustyönsä pääsee etenemään. Matkalla sain parikin teetarjousta yksityiskoteihin, mutta en nyt tarttunut niihin. Oli muuten naiset niissä asialla. WB:lle on ilmestynyt tuktuk-ajokkeja ja pari oli rannassa asiakkaita kyttäämässä. Lauttarannassa pojat olivat piikkaamassa pois betoniportaita ja toivottavasti osaavat rakentaa uudet niin että askelkorkeus olisi tasan, kun nyt se heittelee.

Itäpuolen lauttarannassa havaitsin uuden piirteen, että rantakadun aitaan on ruvettu lukitsemaan mopoja, jota ei vielä viime kaudella ollut. Pyörät on lisääntyneet aivan huimasti. Toinen piirre, ero muutaman vuoden takaiseen on, että nyt ei ole asennettu jouluvaloja ollenkaan. Viime joulu jo jätettiin väliin. Ymmärtäähän sen, sillä koko hullutus oli vain kristittyjen turistien iloksi ja kun heitä ei nyt näy, ei ole valojakaan ja hyvä niin. Havaitsin nuoret paikallisen miehen kanniskelevan reppua eli turismista on jotakin tarttunut paikallisille, edes yksi hyvä ”keksintö”.

Toinen tuli vastaan rantakadulla, taas egyptiläisellä miehellä – vauvareppu etupuolella ja pikkuinen siinä isin sylissä. Nainen oli muslimiasussa, vaikka olkalaukusta ja kengistä voisi päätellä, että ovat eurooppalaistuneitä ja vain lomalla täällä. Puhuivat arabiaa keskenään. Yleensähän lapsia kanniskellaan sylissä, vaunut ovat tosi harvassa. Liinareppu lienee kehittynyt niissä maissa joissa naiset ovat tehneet työtä pelloilla ja pikkuiset oli otettava mukaan käytännön syistä, kun ruoka oli äidinmaitoa. Täällä sitä tapaa ei ole syntynyt joka kertonee siitä, että peltotyöt ovat pääsääntöisesti miesten hommia.

Vaelsin sitten tv-kadun kauppoihin ja ensiksi poikkesin pieneen puotiin, ihan kadun alussa oikealla puolella olevaan sähköisten vempainten kauppaan. Siellä oli pieniä lämmittimiä, keittolevyjä ja mikroaaltouuni, jonka yläpinnassa oli pari keittolevyä. Aika fiksu laite pikkukeittiöön, 400-475LE mallista riippuen. Lämmittimiä aika edullisia, mutta kovin pieniä teholtaan, samaa putkitekniikkaa kuin muuallakin. Ihmettelen va an miten se putki voi olla halogeenitoiminen, mutta niin lukee pakkauksissa. Sitten Ralegin poikien isoon kauppaan ja siellä oli myös öljytoiminen sähkölämmitin, siis patterimallia joka on täytetty öljyllä ja se öljy lämpiää sähköllä, 449LE, ei paha. Tarjolla on montaa mallia mikrouuneja, hinnat 389-600 joka kai kertoo laatueroista. Turkkilaisia ja kiinalaisia pääasiassa. Sieltä löytyy kaikenlaista jota olen aikaisemmin etsinyt löytämättä, kuten kynsiviiloja ja kynsiharjoja. Ihmettelin eri paksuisia, 20cm pitkiä pehmeitä pötkylöitä, mutta en keksinyt mihin niitä käytetään. Olisko hiusten kihartamiseen?

Katselin kosmetiikan ja kempparikamojen hintoja ja täytyy ihmetellä taas kerran eroa kotimaan riistohintoihin. Kaikenlaiset ihon- ja hiustenhoidon tuotteet maksavat noin 5LE/100gr. Rinnalla hyllyillä myös meillä tunnettuja merkkejä, Dove ym ja hintataso sama. Meillä ne maksavat lähes kymmenkertaisesti, epistä. Se että palkkatasokin on 10X ei taas ole epistä vai mitä !?

Kotona sitten piipahti juttelemaan Hassan pikkusormi musteessa. Hän oli iloinen voidessaan saada äänestää perustuslaista, jota ei ole koskaan ennen tapahtunut maan historiassa. Hän on äänestänyt joka vaaleissa, joita on tänä vajaan 2 vuoden aikana ollut 6X. Se on paljon maassa, jonka väki ei ole ennen päässyt äänestämään oikeasti. Nuori demokratia kaipaa sisäistämistä ja tottumista, käytäntöjen ymmärtämistä.

Meillä sitä on harjoiteltu 95 v ja silti kaikki ei ole kaikille selvää. Meilläkin tulee lähivuosina olemaan paljon politiikkaan pettyneitä ihmisiä, jotka äänestivät persuja. Kun sitten mitään todellista, suurta muutosta ei tapahtunutkaan, vaikka Soini niitä maalaili, pettyy moni. Demokratia on vaikea laji hyväksyä. Siihen ei auta edes hyvä sisälukutaito, joka Suomessa on 99,90% sillä luetun ymmärtäminen ei aina onnistu. (Hassan sanoi että täällä lukutaitoa vailla on 20%. YK:n tilasto kertoo siis lukuja nuorten osalta, kun ollaan lukemissa 98%)

Siksi täälläkin on esillä paljon asioiden yksinkertaistamista, kun poliitikan kiemuroita yritetään selventää. Yksinkertaistaminen sitten väistämättä tuo tullessaan ilmiöitä, että vihatun diktaattorin aikaa kaivataan takaisin joidenkin sen ajan hyvien puolien vuoksi. Halutaan siis takaisin vakauteen ja edes kohtuulliseen toimeentuloon, välittämättä siitä että Muba ja jenginsä varasti jättisiivun kansan rahoista. "Mitä siitä, sillä nyt ei mulla ole mitään tuloja. Silloin sentään kävi turisteja, joilta aina sai höynäytettyä jotakin" on ajatus.