Pro Democracy, Anti Mubarak 20.43

Koko päivä oli pakko vain tuijottaa tapahtumia Kairossa telkkarista. Onneksi se on ja pari kunnon kanavaa. Katsoin huvikseni mitä valtion kanava kertoo, mutta sieltä tuli vain trailereita ja sitten alkoi jokin kuiva ohjelma, ei mitään mielenosoituksesta.

Hiukan köyhää on, että BBC ja Aljazeera eivät juuri edes viittaa muihin paikkoihin kuin tuolla pohjoisessa suistoalueella oleviin kaupunkeihin. Näistä turistikohteista en ole kuullut sanaakaan. Vain joskus on mainittu Assuan, mutta vain vertauskuvana etelästä. Sanonta Alexandriasta Assuaniin kertoo että tarina koskee koko maata.

***

Mubarakin kannattajat näyttävätkin poliiseilta. Olivat raahanneet vaimonsa mukaan ja tottakai nämä puolustavat miehensä tilipussia. Nyt on tv ottanut käyttöön käsitteet Pro demokratia ja Pro Mubarak joka hauskasti kuvaakin tilannetta. Koko sortokoneisto, kaikki poliisit ovat epäsuosittuja. Jotenkin varmaan siedetään turistipoliisia, mutta jo liikennepoliisi voi helposti terrorisoida ja rahastaa, mikä on tuttu ilmiö kaikista huonon hallinnon maista. Tuli vaan mieleen vanha juttu Moskovan ajoilta, jolloin joku siellä asuva piti jatkuvasti etupenkillä röökikartonkia, josta aina ojensi poliisille pari askia, kun se pysäytti.

***

Nyt on rosvopoliisi sytyttänyt jonkin rakennuksen tuleen. Näin saadaan sopivasti sekasortoa aikaan.

Vihdoin on saatu ambulansseja Tahrir-aukiolle. Valoja vilkku enemmänkin, olisiko palokunta taloa sammuttamassa. Salainen poliisi oli tuonut paikalle myös voimakkaita lasereita, joiden valoviirut piirtävät taivasta. Siviileillähän ei tällaisia ammattivehkeitä ole. Mitähän niillä aiotaan, sokaista Pro Demokratia-porukkaa?

***

Juuri kerrottiin, että armeija hoiti eilen aukiolle tulevien tarkastamisen huolella, katsottiin henkilökortti ja tarkastettiin kassit. Poliisi- tms virkamies ei päässyt alueelle. Tänään se kontrolli on löystynyt tai puuttunut kokonaan. Armeija on toki pahassa välikädessä, mutta voisi se olla reilu ja tasapuolinen, mitä nyt voidaan epäillä. Armeija ei puuttunut kivityksiin ja tappeluihin. 21.57

***

Aina välillä tarjoaa Aljazeera mainospläjäyksen. Vakiomainostajia ovat 3 Qatarin yhtiötä. Mutta väliin tulee hauskoja mallipaloja siitä, miten maita ei pitäisi mainostaa. Näitä kannattaisi niiden katsoa, jotka yrittävät panna toimeen Ollilan maaimagotyön. Köyhät, surkeat Afrikan maat näyttävät kauniita maisemia ja pyytävät "invest in...?" Indonesialla on pitkä mainos, kaunista kuvaa mutta väittämät ovat huvittavia, tyyliin "perinteitä" (varmaan totta) "ekonomisesti vahva talous" (noinkohan) "poliittisesti vakaa" (kuka muistaa Sukarnon, Suharton ym) "uudistushakuinen" (kun maa on mitä suurimmassa määrin perinteiden vanki). Maan imagon rakentaminen menee pahasti puihin, jos katsojaa naurattaa.

***

Varapressa Omar Suleiman käyttää vanhaa kikkaa:"Neuvotteluja ei aloiteta ennen kuin mielenosoitus on loppu". Sen jälkeenhän kansan kampanjalta on voimat viety, koska vain joukkovoima on heidän aseensa. Ja sitten olisi uuden kapinan pystyttäminen paljon vaikeampaa.

***

Nyt kuulostaa siltä, että jenkit yrittää ostaa rauhan Egyptiin, mutta mihin ne rahat menee? Länsi on upottanut näihin korruptiomaihin vuosikymmeniä satoja miljardeja dollareita ja euroja, mutta missä se raha näkyy? Nyt kuuluu automaattiaseen tulitusta. Raportti kertoo että se tulee ilmeisesti sivukadulta kohti mielenosoittajia, kadun "sisältä" siten ettei suuliekit näy sivuille. Armeija ei ammu. Jälleen todistu poliisin sekaantumisesta, sillä kansalla ei aseita ole. Hämäysvaikutusta lisää, että väliin on sytytetty avotulia, jolloin tulien taakse ei näe ja ampujia on mahdotonta tunnistaa. 22.23

*** Nyt puhuu suorassa museon johtaja Abdullah jotakin joka vaatii Muban lähtöä ja kertoo että menossa olisi jo toinen murto katon kautta, syyttäen siitä Mubarakin porukoita.