ke 8.12 retki Denderaan

Hassu juttu, mutta paikan nimestä on ainakin 3 versiota. Dandara-Dendara-Dendera. Johtuu kai siitä, että paikoilla on aina myös arabiankielinen nimi ja paikalliset sitten soveltavat näitä kreikkalaisten tai roomalaisten antamia nimiä, horjuen ranskan ja englannin kielisten versioiden mukaan. Taxi-Yasser sanoo vuoroin Hurgada ja Hurdaga.

Nyt oli hyvä pikkubussi ja hyvä kuski. Saa tilata suoraan kun on tarvetta vähän isommalle porukalle, eikä silti ole olennaisesti kalliimpi kuin tavallinen taxi. Nuorehko mies tuntee hyvin turismijuttuja, kertoi olleensa töissä monessa paikassa, mm 4 v. Sharmissa. Tarjoaa kaikenlaisia retkiä ja hänellä on turistiajoon liittyvät luvat. Mutta hänen kanssaa ajellessa joutuu maksamaan 60LE turistipoliisille luvista, jota tavallinen taxi ei maksa. Kysyin mitä etua sitten on hänen/Saran palveluista ja ainoaksi jäi se, että tällaisella pääsee lähemmäs turistikohteita. Ei ole suuri etu. Mies on Mohammed Abdo, puh 010 772 4964. . el mohandes500@hotmai.com  Bussi ottaa 7 h. ainakin. Reissu Denderaan maksaisi 200 + 60 lupaan.

Denderassa oli vähän aikaa mutta se riitti. Turistikohteet suljetaan kaikkialla klo 17, jotta asiakkaat ehtivät valoisaan tai hämärän aikaan hotelliinsa.  Meillä meni ihan pimeäksi ilta. Temppeli on pyhitetty lehmänkorvaiselle Hathorille, joka on musiikin, tanssin, lemmen ja lisääntymisen jumalatar. Nämä asiathan sopii hyvin yhteen, sillä tanssi johtaa usein yritykseen lisääntyä. Tämä jumalankuva rahdattiin sitten muinoin tulvakaudella (kun ei ollut parempaakaan  tekemistä) joka vuosi kuherruskuukaudeksi Horus-jumalaa tapaamaan Edfumppeliin.  Sinne menemme huomenna.

to 9.12 Edfuun 

Viimeksi Velin kyydissä pääsimme tänne laivalla, nyt köröteltiin autossa. Tämä kuski oli huonompi ja kehno puhumaan eng. Otettiin 1,5 tunnin kierros ja osasin aika paljon kertoa viime käynnin jäljiltä kuvista ja muusta. Sattui somasti, että temppelisssä vieraili  ranskalainen kuoro, joka lauloi kauniisti kaikuvalla pihalla hartaan laulun. Tosi kaunista kuunneltavaa. Voisivat kopioida idean ja soittaa jotakin harrasta kaunista länsimusaa aina välillä. Kun on hyvä akustiikka musiikille.

PAKin idea tehdä workshopin kirjoitusrupeama näissä temppeleissä ei meidän kaikkien mielestä olisi toiminut. Edfussa olisi liian pimeää eikä mahdollisuutta istua muualla kuin lattialla. Denderassa katolla ehkä olisi voinut, mutta siellä vartijat ja turistit olisivat olleet niin suuri häiriö, ettei mitään hiljentymistä ja rauhoittumista olisi saanut aikaan.

Molempien retkien lopuksi kävimme tyttöjen (!) kanssa syömässä, Denderan jälkeen Ritzissä, jossa tapasin Aishan perheineen. Toinen iltapala oli King Tutissa, joka on myös ihan ok paikka, hyvä palvelu, saa viiniä ja kaljaa. Kuten myös Ritzissä. Sitten naisilla oli omat seikkailunsa kun etsivät Soukia ja toisella kerralla jo onnistuivatkin, kun ottivat taxin.