Kuntoni ei ole kehuttava, nuhatauti vaivaa. Piti nostaa rahaa ja siksi on mentävä hotellikadulle ibn Walid. Sieltä oli kätevä ottaa, taksien harmiksi, mikrobussi tv-kadulle. Ajauduin taas tuttuun valintakauppaan, jolle en vielä ole keksinyt kotimaista vastaavaa nimeä. Joku saattaisi sanoa sitä Stockan herkuksi, taidan sanoa Valintaloksi.

Olin hakemassa PAKin vinkistä kauraryynejä, mutta en löytänyt, hyvistä ohjeista huolimatta. Jospa oli herkku myyty loppuun jo? Kaupassa näkee aina länsimaisia ostajia, ilmeisesti suurin osa asuu talven täällä. Yhdellä vilkaisulla hahmotin kaupassa noin 15 henkilökuntaan kuuluvaa, kun koko putiikin tilavuus lienee alle 200m2. Kotimaisessa kaupassa ei olisi kuin 3-4 tyttöä töissä, kassat päälle. Täällä henkilökunta lienee kaikki miehiä. Kolme kassaa palvelee kiireaikaan, viivakoodilla hinnat ja hintalaput on joka tavaralle hyllyn reunassa. Palvelutiskiltä löytää kaikkea mitä kotonakin, vain sikanauta puuttuu.

Kun minulla oli reppu ja kassalla kertyi 2 kassia, joille tuli sitten painoakin, kun ostin mehua, maitoa ja vihanneksia. Tarjosivat siinä heti kotiinkuljetusta. Siitä näkyi olevan tarjouskin seinällä, huomasin myöhemmin. Kassaan lyötiin taksa, 4LE ostosten päälle. Jouduin sitten hiukan odottamaan, joten ostettu jätski uhaksi sulaa. kerroin siitä avustavalle pakkaajapojalle, joka hoiti sitä kuljetustakin. "no problem", sanoi hän ja otti jäätelötötteröni, pani sen takaisin altaaseen ja otti jäätyneemmän tilalle.

Näitä muovikasseja on kovin vaikea välttää, se on täällä niin rutiinia. Kaikki ostokset pannaan kassiin. Usein se kassi on osa kauppatahtumaa ja kun falafelit, katukeittiötuotteet ja munatkin usein joutuu ostamaan pikku pussiin, niitä kertyy kämppään ihan tolkuttomasti.  Kaupan palvelutiski vielä lisäksi käyttää kaikessa alustana matalia styrox-altaita, on saastemäärä valtava. Vain yksi kauppias on ymmärtänyt idean kun sanon vihaavani muovikasseja. Nytkin oli repussa isompi kassi, mutta jo viinirypäleiden suojaksi poika pani erikseen pikku pussin, ettei ne litystyneet painavampien kamojen alle.

Tästä kuljetuspalvelun hinnasta voi vetää johtopäätöksen, että vaikka se on osa kaupan hinnoittelua, sama palvelu taksilta ostettuna olisi sen 5LE, Valintalolta kämpälle. Mutta ei siitä taksin kanssa alle 10 pääse, ja siksi tällainen on kätevä käyttää.

Kämpällä sitten lepohetken jälkeen jaksoin säveltää vihanneskeiton, johon tuli porkkanaa, tuoreita herneitä (valmiina kattilaan), puolikas sipuli, 150gr kukkakaalia, reilusti valkosipulia, omena, hiukan sokeria  ja 2 maustekuutiota. Ihan hyvää, vaikka itse kehun. Alkumaistiaisena menikin pari lautasellista ja lopun soseutin kylmänä syötäväksi. Minulla kun ei vielä ole kuin yksi 2,5L kattila, niin pitää suunnitella keittotyöt. Seuraava hankinta onkin kai lasinen vati, johon kokeilen jonkinlaista makaronilaatikkoa, kuitenkin kalalla höytettynä ja vihanneksilla jatkettuna. Jauhelihaakin oli kaupan tiskillä, mutta taidan sen hylätä. Soijarouhetta en ole kaupassa nähnyt, täytyy tarkistaa.