luxor 146.2010 kamoja kasaan

Aamulla heräsin aikaisin, aurinko punasi pilviä, linnut viritteli laulua, aasi kiljui, joku ajoi motskarilla ohi. Siinä loikoessa ihmettelin kummaa ääntä, jota en tunnistanut. Nousin kurkkaamaan ja ihan hätkähdin, kun palloja suhisi taivaalla. Olihan se ääni tuttu, polttimen voimakasta suhinaa.

Laskin palloja vain 8, kun edellisvuonna olin usein laskenut 18-24 kp. Varma merkki tämäkin on turismin laskukaudesta. En tosin terassilta nähnyt koko taivasta, katto estää, joten saattoi palloja enemmänkin olla liikkeellä. Hein kertoi jossakin vaiheessa, että yksi pallo oli laskeutunut tuohon viereen pellolle marraskuussa. Nyt on puolipilvistä ja sen verran on tuulenhenkeä, että pallot hitaasti kulkeutuvat etelää kohti. Joskus olen nähnyt, että pallot liukuvat vastakkaisiin suuntiin, eri korkeuksissa. Kertoo siitä, että tässä laaksossa virtaukset pyörivät auringon noustessa. On se lento niin hieno kokemus, että suosittelen kaikille, joilla vaan pää sen kestää. On monta kertaluokkaa edullisempi kuin kotimaassa.

Nyt kyllä kävi niin, että emme sinne golfkentälle pelaamaan ehdi, kun on kaikenlaista touhua. Mun pitää kuitenkin käydä siellä moikkaamassa ja hakea mailat pois tänne Heinin varastoon. Sen draiverin korjauksen onnistuminen on arvoitus. Kai mailojen kanssa kaikki on herkkää touhua. Täytyy soittaa että Mahmoud valmistelee sen tarjouksen suuremman porukan haalimiseksi pelaamaan.

Ei Hein vielä ole niin golfkärpäsen purema, että yksin lähtisi kentälle, siksi kamat on varminta hakea talteen. Ovatpahan ainakin mun seuraavaa reissua odottamassa.

Lentolippu täytyy tulostaa paperille, ja talonväen printteristä oli musta väri loppu. Siis hänkrättiin lippu tikulle ja se taskussa lähdin hoitamaan rästiasioita. Maksoin Saadille loppumaksun, ostin lisää kredittiä puhelimeen, kun sekin vielä loppui viime hetkellä. Olen siis käyttänyt 75 edestä kolme kuukauden aikana ja nyt on sitten jäljellä parinkympin edestä seuraavaan kertaan. Ei paha hinta,10€ Sitten se lipun tulostus ja vielä muistin ja ehdin siivota sähköpostista Viagrat pois ja tulostaa vakuutustodistuksen. Nythän mulla on se kummallinen tilanne, että maksettua lippua Bryssel-Hki ei löydy Amadeuksesta. Toivon että selviää Bryssissä. Aamulla vielä setvittiin hotellivaraus ja sekin oli vaikea suoritus. Ovat ostaneet ihmiset itselleen uuden ohjelman, jonka käyttöä ei ole oikein omaksuttu ja se onkin vaikeampi kuin vanha, kuten mullakin aina käy. Juuri kun oppi suurinpiirtein ohjelman, se oli pakko vaihtaa, Microsoft pakotti. Onneksi sen orjuudesta on päästy, kun on tarjolla näitä avoimen koodin ilmaisia ohjelmia. Nyt sitten se hotellivaraus on kahden tunnusnumeron varassa, mutta täytyyhän niillä pärjätä, ei se mitään paperia enään pitäisi kaivata. Jalkahoidosta soitin Mahmoudille kentälle tarkoituksena käydä hakemassa bägi pois. Hän oli kuitenkin juuri lähdössä pois, olivat porukalla menossa johonkin ja kehotti tulemaan huomenna. No sitä vähän pohdittiin Heinin kanssa eri mahdollisuuksia, mutta nyt tultiin tulokseen, että käyn siellä aamupäivällä, testaan sen korjatun draiverin ja tuon kamat pois. Samalla autolla voidaan lähteä kämpiltä taas samaan suuntaan, lentokentälle. Vähän tyhmältä kuulostava ruletti, mutta siinä on se hyvä puoli, että taksi tulisi kuitenkin sillan kautta hakemaan ja se turhuus jää tässä pois. Täytyy vaan olla hyvä aikataulutus. Reissu jatkuikin sitten siten, että kävin syömässä tv-kadun edullisessa paikassa, jonka nimi jäi kirjoittamatta talteen. Siitä pikkubussilla vähän lenkkiä lähelle Luxor-museota, jonka viereiseen basaarikauppaan vein Aishan kamat. Tämä siksi, että hän oli menossa hammaslääkäriin ja se voisi kestää kauan. Tämä kauppa oli taas yhden serkun ja heille oli juttu kerrottu, hyvin sujui. Pääsin taas eroon hankalasta pakattavasta ja autoin ystävää. Tapa on tullut jo osaksi elämää täällä, kaveria autetaan. Äsken, klo 19 maissa sain tekstarin, jossa Aisha kiitti tavaroista ja selosti, että oli vasta nyt ulkona tohtorilta. Kyllä täällä kärsivällisyyttä tarvitaan.

Lautan lähtöä joutuu yleensä odottamaan, kellonajasta riippuen 10-15 min, päiväsaikaan pidempään. Lautalla pikkupojat, 7-8 v myyvät musein pieniä nenäliinapakkauksia. Kauppamiehiä kouliintuu kovin pienestä alkaen. Purjeveneellä on etuoikeus moottorilaitteisiin nähden, niin kuin merenkulussa aina. Lauttakin väistää sopuisasti. Niilin laaksossa tuuli on yleensä aina pohjoisesta ja luovien pääsee molempiin suuntiin. On silti aivan tyyniä kelejä usein ja silloin ei felukalla kannata ollenkaa lähteä, se ei ole purjehdusta vaan hinausta. Rannan bussiterminaalissa yrittivät taas tarjota kyytiä ylihintaan, sillä lavataksi olisi ottanut 5 ja ajanut vain minut perille. Otin asukkaiden tavan mukaisesti kimppakyydin ja kävelin viimeisen 1,5 km. Pimeällä on hyvä apu valaisevasta suurennuslasista, jonka ledivalo toimii ihan fikkarina. Kannatta ottaa reissuun, jos tulee tikku sormeen, tai täyttää ristikoita, joiden kuvat ovat usein yhtä tuherrusta, tahallaan moniselitteisiä.