jatkoa katsomassa... historian hetkiä

Tämä tuntuu nyt (20.10) hyvin jännittävältä, vaikka lopputulos onkin tiedossa. Hakematta tulee mieleen 20v takaa kun muuri murtui. Se oli toki merkittävämpi koska koski niin montaa kansaa. Kyllähän tämänkin hälinän vaikutus tulee tuntumaan naapurimaissa ja kuhina jatkuu tällä suunnalla pitkään. Egyptin sijainti on geopoliittisesti hyvin tärkeä. Se on ainoa arabimaa jolla on rauahansopimus Israelin kanssa ja se on kovin tärkeä asia tämän maailmankolkan rauhan kannalta.

Haastateltava arvelee, että armeija on tehnyt päätöksen Muban lähdöstä. Armeija täällä on kovin vaikutusvaltainen toimija. Sillä on teollista toimintaa, rakennustoimintaa, leipomoita, kaikenlaista bisnestä, joiden avulla kanraalikunta on pysynyt "leivässä" ja vähän pipareissakin. Se on siis hyvin itsenäinen eikä ilmeisesti edes ihan niin riippuvainen valtion budjeteista kuin yleensä on totuttu ainakin länsimaissa. Tämä muistuttaa myös Thaimaan vastaavaa järjestelmää, jossa armeija pyörittää jopa golfkenttää ! Kun sitten armeijalle on annettu lupa ja rahat hankkia sotakoneita, on siinä sivussa komentajien taskuihinkin lipsahtanut dollareita. Siitähän on kokemusta myös suomalaisilla tykkikauppiailla. Tosiasia varmaan on, että maailmalla ei asekauppoja synny ilman voitelurahoja, jokin pohjoismaa ehkä poikkeuksena.

Kävin alakerran kioskilla ostamassa kahvia. Olisin mennyt puhumaan politiikkaa Pharmasian tohtorin kanssa, mutta poika sanoi ettei ole siellä nyt. Lähetin isälle terveisiä, että se on menoa nyt. Hän kun oli epäileväinen vielä pari päivää sitten. Hän on ollut ihmeissään, miten olen osannut ennustaa tapahtumia näinkin hyvin. Mutta ennustaminen on helppoa kun vaan katsoo TV:ssä viisaita. Hän ei ilmeisesti ole katsonut, vaikka talossa onkin kaapeliyhteys. Ainakin Pharmasiassa hän katsoo vain valtion kanavaa ja sehän harhauttaa ja puhuu Muban potaskaa koko ajan. Tällaista täällä rauhallisella maaseudulla on meno !!!

Mutta arvaan että huomenna on temppeliaukealla hurjempaa menoa, kun ei tarvitse pelätä sortokoneistoa enää. Nyt siellä voi juhlia vapaasti, sillä uskon että salaisen poliisin kätyrit pysyvät koloissaan. (20.18)

Joku arveli että Muban puhe tulee turvallisuussyistä nauhalta, jotta hän saa etumatkaa ja pääsee sopivasti kauemmas kuumasta paikasta. Sitähän ei kukaan pysty todistamaan onko nauhalta vai suora. Siellä palatsin nurkilla taatusti päivystää kyllä lehtimiehiä ja vahtivat helikopterien nousuja ja laskuja. No, nyt kohta tulee suoraa kuvaa, jossa Obama puhuu Michiganissa. Odotuttaa vielä.