Nasan sivuilla pähkäilyä, suosittelen. Itse lähdin täältä etsimään karttoja, mutta en vielä löytänyt. Sivusto on suuri ja minikerroksinen. Tilasin muutamasta aiheesta nettikirjeen. Hauskaa on että eräässä ohjelmassa on nimessä SUOMI, joka arvattavasti johtuu siitä, että napasatelliitti kytkeytyy jotenkin Suomeen, vaikka asiaa ei selitetä. Kts texit alla.

+)  Löytyihän selitys blogista, mutta edelleen jää auki mahdollisuus, että alla selostettu tutkija olisi taustaltaan suomalainen. Miten muuten tuollainen nimi?

NASA has renamed this newest Earth-observing satellite in honor of the late Verner E. Suomi, a meteorologist at the University of Wisconsin who is recognized widely as "the father of satellite meteorology."

http://www.nasa.gov/mission_pages/NPP/news/cris-operational.html

Data is flowing in from the Cross-track Infrared Sounder (CrIS) instrument aboard NASA's newest Earth-observing satellite, the Suomi National Polar-orbiting Partnership (NPP). This image is a composite of three days of CrIS data from January 21, 23 and 25, 2012. The orange colors represent very warm sea surface temperatures, while magenta represents both very cold temperatures as well as high-altitude cloud tops.

Since it reached orbit, Suomi NPP and its suite of five instruments are undergoing extensive checkouts before starting regular science observations. Suomi NPP is the result of a partnership between NASA, NOAA and the Department of Defense.

++)  juuri tuli pätkä tv:stä, jossa harmiteltiin sitä, että avaruudessa palloamme kiertää yli 700 toimivaa satellittiia. USA, KIIna ja viimeksi Eurooppa on lähettelyt sää, tietoliikenne, vakoilu ja muita satelliitteja jo vuisikymmenet. Lisäksi avaruudessa kiertää laskematon määrä muuta avaruusromua, jotka on sinne joutuneet kaikkien avaruuslentojen lopputuotteena. Romut ja sirut ovat jo puhkoneet monia herkkiä laitteita piloille, sillä sormuksen kokoinen muru tekee pahaa jälkeä vaikkapa alumiinikuoreen, kun vauhtia on muutama 1000 km/h. Nyt on jo pitkään tiedemisten kesken pohdittu keinoja poistaa romua, mutta kalliiksi se ainakin tulee ja on vaikeatakin.

http://climate.nasa.gov/blogs/index.cfm?FuseAction=ListBlogs

Tohtori Amber Jenkins ylläpitää blogia joka käsittelee ilmaston muutosta. Nasalla lienee parhaat resurssit asioiden kuvaamiseen ja seurantaan. Eikä taatusti ole mitään viherpiiperrystä, vaan huipputiedettä.