iMalqata

 

Waltarin Sinuhe oli syntynyt Amenhotep III:n ”kultaisessa palatsissa”, ja oli sitten lopultakin faaraon poika, mutta halusi väistää sitä virkaa ja pakeni pois. Tämän alueen nimi on nyt Malqata ja sitä ovat tutkineet jenkit jo kauan, ensimmäisen kerran 1902. Nyt on tutkimushanke taas ajankohtainen ja se perustuu paljolti niihin vanhoihin kaivauksiin, mittauksiin ja selvityksiin.

 

Lähdin fillarilla sinne, parin km matkalle, läpi Habun asuinalueen ja sen erämaasta erottavan muurin viertä. Ohitin siellä olevan savirakenteisen pikku hotellin ja ohiajaessani mietin miksi eivät nämä jenkkitutkijat olleet majoittuneet siihen, kun se sentään olisi vain 600m päässä. Nyt he asuvat Hassanin apen New Memnon hotellissa, lähellä Kolosseja, 3,5 km:n päässä. Voiko syynä ollakin tämä kytky?

 

Ainakin nämä suvun kytkyt ja vaikutusvalta näkyy siinä, että kaivauksilla on heidän retkiensä vakikuski Megahed, joka ihan heti kävi moikkaamassa. Hänellä oli rätti päässä ja hiekkavasu olalla enkä heti tuntenut miestä. Hassan oli heti alueen reunalla, jonka vuoksi pääsin alueelle sisään. Nyt ei sentään ollut kiväärimiestä vahtimassa, kuten viime vuonna, mutta ainakin turistien liikkumista kontrolloidaan, vaikka paikalliset näyttävät ajelevan alueen läpi johtavaa tietä ihan pokkana.

 

Siinä alueen eteläkulmalla on vanha talo, jonka jenkit ovat muinoin rakentaneet, ehkä jo silloin yli sata vuotta sitten, mutta nyt sen omistaa ranskalainen tutkija, jonka nimeä en kirjannut muistiin, mutta oli tuttu jostakin. Hän ei asu siinä nyt, vain vartija häätää pois uteliaat, kuten minut joskus ennen. Talo on ihan tutkimusalueen reunassa, mutta kun se on päätetty siihen rakentaa, se ei ilmeisesti ole haitaksi.

 

Toinen suvun serkkupoika Ibrahim oli saanut keikan ajaa Hassanin takapihalla joulu-tammikuussa muovatut savitiilet kaivauksille. Niiden muuraamista oli juuri aloiteltu palatsialueelle. Niistä on tarkoitus tehdä entistystä, joiden avulla osoitetaan alueen rakenne, talojen, muurien ja seinien paikat. Näitä tiiliä oli kahta kokoa, suurempi noin 18x8x40cm ja toinen sitä pienempi mitoiltaan. Kaikissa sama leima jolla osoitetaan että ne on valettu nykyaikana. Kysyin paljonko tiiliä oli tehty, mutta sitä ei ollut laskettu tehdessä, vaan vasta nyt kuljetuksen yhteydessä. Arvio oli enemmän kuin 20 000 kpl. Veikkaan että Hassan on tehnyt pikku tilin tässä urakassa.

 

Tänä talvena jenkit ovat paikalla kuukauden päivät, mutta oli ollut puhetta että ensi kaudella olisivat pidempään. On varmaan ihannehomma arkeologille päästä talveksi tänne, pois tutkijankammioista myrskyisestä jenkkilän talvesta. Porukkaan kuuluu minun näköiseni ja oloiseni arkkitehti, josta luin heidän blogistaan. Hassan aikoi pyytää mulle tilaisuutta jutella hänen kanssaan, jolloin voisin kysellä lisää tietoa esim betonirakenteiden ja savitiilien yhdistelmästä, joka voisi olla hyvä ratkaisu moneen taloon, mm Päiville.

 

Kyselin blogissa ”iMalqata” kerrotusta pensaasta, josta kertoi Peter, jonka tapasin viime talvena lyhyesti. Se on syötäviä marjoja tuottava piikikäs pensas, josta legendan mukaan oli väännetty Jessen tappurakruunu viimeiselle matkalle Golgatalle. Sitä pensasta ei kuitenkaan ollut siellä, kuten olin ymmärtänyt Peterin jutusta. Tutkijoille oli pystytetty muutama rimakehikko ja niiden varaan varjostavat kankaat, sisälle pöytä jolla tutkia löytöjä.

 

Alueelle kasvaa aina nopeasti kameliruohoa ja muuta ruokomaista, vaikka se on ihan kuivaa soraa. Joukko ukkoja (tässä merkitys on sama kuin Väinö Linnan Tuntemattomassa) poisti pensastoa ja kasasi sitä yhteen paikkaan, jossa kasa jossakin vaiheessa saatetaan tuikata palamaan. Sama kasvien poisto on näköjään tehtävä joka vuosi, joten ei tämä maa ihan hiekkaa ja kiveä ole.

 

Palasin kanavan vartta ja totesin että siitä oli korjattu sokeriruoko pois. Jäljellä oli kuivat ruokolehdet isoissa kasoissa, jotka taas jonakin päivänä tuikataan tuleen ja taas savu valtaan alueen. Siellä päin oli jo peltojen kastelu menossa ja arvaan että kohta on mun kämpän edustan kanava korkealla ja nämä pellot kastellaan, kolmen viikon välein se näyttää menevän.