Nyt sain lisäinfoa sokerijunasta. En ole seurannut riittävän pitkälle kiskoja, kun ei ole sitä fillaria vielä olemassa. Rata on aika pitkä ja halkoo ruokovainiota pitkästi, Qurnasta aina Armantiin asti, jossa on sokeritehdas. Siis Sinuhetalo on melkein reitin päässä. Juna kulkee tästä vain pari kilsaa Qurnan keskustaan. Aikaisemmin se on huojunut vielä pelloilla kohti Ramesseumia, mutta sieltä rataa oli purettu. Nyt se kerää ruokoa tästä etelään noin 20km matkalla. Hassan kertoi että viljelijä saa numeroidun vaunun jonka täyttää ruoòilla (en saa koneesta heittomerkkiä o-o väliin) ja saa sitten aikanaan maksun tuotoksesta.

Radasta etäällä olevat kuskaavat traktoreilla kamaa junareitille. Jäi selvittämättä se, mitä pienille erille kotona tehdään, kun niitä kuskataan aasin selässä tai rattailla. Kodeissa ei voine olla mehukoneita, joita näkee juomakioskeissa itärannalla. Saattaa liittyä niihin ruskeisiin jätskitötterön muotoisiin sokerotoppiin, joita kadulla ja torilla myydään. Egyptiläiset kun käyttävät kovin paljon sokeria, teekin on hirmuisen makeaa, jos ei pääse vaikuttamaan ajoissa. Turistilta osataankin jo kysyä montako lusikallista teehen saa panna. Hassanilta tivasin sitä kotikäyttöä ja se on kuulemma vaan ruokoa pureskellen, ei mitenkään kokaten tms.

Ovat tosi nokkelia keksimään tuotteille ja kaupoille nimiä. Kenkäputiikki oli nimeltään 24/7 joka on merkki siitä, että ollaan ajan tasalla ja hoksataan ottaa käyttöön merkki tai asia joka tunnetaan maailmalla.

Hassan pitää hauskasti kännykkää (Nokia) ratissa, siinä kun on pehmuste johon sen saa puristettua rinkulan ja keskipisteen väliin. On tarjolla kyllä autotelineitäkin, mutta hänen virityksensä on hieno ja känny sopivasti käsillä näppäilyyn ja kaiuttimen kautta puhumiseen. Rikollista puuhaa se on täälläkin! Mutta kaikki siihen syyllistyvät.

HABI oli 6.1 luvussa 9 ja seuraavana aamuna 10. Pvm 8.1 oli KIPI 9.

Kaupungilla näkyi joitakin valmisteluja joita tehdään 21. tammikuuta varten, kun silloin on profeetta Muhamedin syntymäpäivä. En ole aikaisemmin sitä osannut noteerata, nyt täytyy tarkkailla menoa.

Ajelimme aseman läheisen tasoylikäytävän kautta ja juuri silloin puomit laskettiin alas. Olimme ekana autona puomilla ja näkyvyys oli hyvä. Olipas villiä menoa, sillä kymmeniä mp:ä ja fillareita sekä jalankulkijoita ylitti radan puomien ali mennen tai niitä kiertäen. Johtuu osin siitä, että puomien pitoaika on turhan pitkä ja kun juna lähtee viereiseltä asemalta hitaasti, uskovat porukat hyvin ehtivänsä ennen junaa. Ja niin moni ehtiikin. Viereen pysähtyi poliisiauto, jossa pollarit vain seurasivat katseella touhua. Samoin ”VR:n” miehet vain katsoivat päältä riskinottajia.

Siinä tasoristeyksen lähellä on menossa uuden kristillisen kirkon rakennustyö. Iso kupoli näkyy ja kaksoistornit, jotka näkee hyvin myös Niililtä. Toisella puolen rataa on hedelmätori.

Egyptiläinen autoilija on vielä pahempi kuin suomalainen naurettavassa tavassaan ajaa ja parkkeerata ihan oven eteen. Pari kertaa Hassan sen osoitti, sillä jättämällä auton parikymmentä metriä ovelta olisi ollut hyvää parkkitilaa, mutta nyt piti vaan ajaa ovelle ja jäädä siihen liikenteen tukkeeksi. Yleinen vaiva joka aiheuttaa ruuhkia ja hidastaa liikennettä tarpeettomasti. Täällä ruuhkat tehdään aktiivisesti, ne eivät synny vaan tehdään itsekkäällä tunkemisella.

Hassan kertoi että hänen äitinsä lapsuudessa perheellä ei ollut muuta vedenhankinnan mahdollisuutta, vaan käyttö- ja ruokavesi otettiin Niilistä. Nyt se on niin saastunut ja kuormittunut, ettei tulisi mieleenkään käyttää ruokavetenä. Uiminenkin vaatii kanttia ja bilhartsijarokotteen.

Ajeltiin ohi talosta jonka eteen kadulle oltiin pystyttämässä telttaa peijaisia varten. Oli aamulla kuollut lähes satavuotias nainen, toinen sisaruksista, joiden suku on aikanaan omistanut lähes kaiken maan Luxorissa. Olivat päässeet myymään maapohjat aikanaan Winter Palacelle ja monille muille hotelleille ja lyöneet rahoiksi. Käärinliinoissa kun ei ole taskuja, ei niistä rahoista ole hyötyä kuin elellessä.

Näin vilaukselta lehdettömän puun, jonka oksilla oli valkoisia ”myttyjä” monta kymmentä. Vilahti niin nopeasti etten ehtinyt tarkkailla mutta on pakko olettaa että mytyt olivat jalohaikaroita. Ennestään tiedän .että kerääntyvät yhteen yöksi puihin, mutta tämä puu oli täysin lehdetön. Voisiko olla sama juttu kuin merimetsojen kanssa Suomessa, että ovat jätöksillään tappaneet puun?

T&T on suosikkilukemistani. Nyt siellä oli juttu maapallon vanhimmista eliöistä, tai niiden merkeistä kivissä Australiassa. Bakteerit elivät 3,5 miljardia vuotta sitten ja jättivät kiviin folliisia jäänteitä. YLEn sivuilta näin uutisen 6000v vanhoista oliivipuista Libanonissa. Onpa sitkeitä puita. Maailman suurin eliö oli keväällä uutisena jossakin ja se on jättimäinen sieni jossakin Amerikassa.

Sienellä oli muistaakseni mittaa 600km ja sen massa arvioitiin jättimäiseksi. Näiden juttujen jälkeen maailman suurimman olion arvosta ei siis enää kisaa Californian punapuu, ei pärjää iässä, ei painossa. T&T kertoi eilen japsien saaneen kuvatuksi lähes kilsan syvyydessä jättiläiskalmarin, jota ei ennen ole elävänä saatu kuvatuksi. Tämä yksilö oli vain 3,5 metrinen, mutta isompia on joskus tarttunut trooliin.