Veden nousu

Luin green Prophet sivustolta että NASA on julkaissut kauan odottamani kartan meren pinnan nousun vaikutuksista rannikoilla. Testailin karttaa ja petyin. Ei se toiminut ainakaan Helsingin rannoilla oikein.

Testaa itse http://flood.firetree.net/?ll=48.3416,14.6777&z=13&m=7 . Lehtitietojen mukaan monet maat, kuten Malediivit, Hollanti, Bangladesh, Tuvalu ovat niin matalia, että jo metrin nousu saa aikaan katastrofin. Nasan kartta ei mielestäni oikein kuvannut tilannetta niissä, sillä Malediivit olivat pilkkuina meressä eri testikorkeuksissa, vaikka niiden todellinen korkeus on keskimäärin metrin yli merenpinnan.

Kun katsoo rannalla merta ja vertaa pintaa maahan, lienee selvää että parin metrin nousu nostaisi veden Hietaniemen torille, Kauppatorille jopa Rautatien torille. Metron kulkuaukot joutuisivat veden alle ainakin Hakaniemessä ja Ruoholahdessa. Kaikki huoltotunnelit, Asematunneli, kaapelitunnelit ja parkkihallit olisivat vettä täynnä. Kaupungin toiminta pysähtyisi täysin ja seurauksena olisi katastrofi pääkaupungissa..

Useat aikuiset muistavat takavuosien tulvat, jotka nostivat veden Kauppatorille. Veden nousua Presidentin linnan eteen torjuttiin sellupaalein, joista muodostettiin tulvapato. Siinä saatiin esimakua vaarasta. Ilmastonmuutosta ei ole varaa aliarvioida.

Luin juuri jostakin tiedelehdessä julkaistusta jutusta, jossa tutkijat ovat selvittäneet, että noin 14000 vuotta sitten merivesi oli noussut nopeasti 14,5 metriä. Syytä nousuun ei ole vielä keksitty. Toinen uutinen kertoi, että tutkijat ovat selvittäneet syyn, joka kutistaa Etelämantereen jääpeitettä. Syy ei ole ilmaston lämpeneminen itsessään, mutta sen seurauksena on ollut merivirtojen lämpeneminen. Lämpimät virtaukset syövät jäätä altapäin. Kun se jäämassa joutuu mereen, on pinnan nousu väistämätön fakta.

Itse olen kokenut pari Vantaanjoen tulvaa ja kyllä niissäkin ihminen tunsi itsensä pieneksi. Tulvat Pohjanmaalla ovat kaikille tuttuja telkusta. Säät tulevat vauhdilla muuttumaan siten, että nämä hurjat lumitalvet lisääntyvät ja niiden seurauksena jokien ja järvien tulvat. Pitkälle asioita katsovat ottavat huomioon riskit ja hakeutuvat asumaan korkealle, kuten Vihtiin. Se ei kuitenkaan maata katastrofilta pelasta, lykkää vaan vaikutuksia.