Ötökät

Eilen illalla myöhään sisään ponkaisi komea heinäsirkan oloinen iso ötökkä. Vihreä, sirkkamainen otus oli rungoltaan 7cm luokkaa ja pitkiä raajoja hapsotti moneen suuntaan. Se ei varsinaisesti lentänyt, mutta räpiköi kauheasti mutkitellen ja hätistettynä päätyi kattopalkkiin. Sen verran oli arka ja nopea ettei ollut mitään toiveita saada kiinni. Toisaalta ei sitä olisi sänkyynsäkään halunnut ja Annukka vaati päästä siitä eroon. Ei auttanut kuin raaka tappotoimi ja sitten sain sen ulos.

Tänään samnmerkkinen pienempi otus tuli taas illalla ja Abdy sattui olemaan paikalla. Hän tarttui otukseen nopsasti sormin ja sain kiinni, heittäen ulos. Selitti että sitä sanotaan hyppijäksi. Yritän kuvata mokoman hyppijän, mutta se on sen verran arka ja mulla ei ole putkea käytössä kuvaamiseen, niin että ei kovin hyvää ole luvassa.

Etsin netistä apua, mutta englannin kielinen opus, joka tuntui asialliselta, oli liian suuri kääntäjälle. Terminologia on meikäläiselle mahdottomuus ja siihen tyrehtyi oppiminen. Kuvia ei ollut tarjolla, joka toki olisi ratkaissut tilanteen. Joku Suomessa tarjoaa kaupan rukoilijasirkkoja, joka se ehkä voisi olla, mutta kuva ei auennut/löytynyt. Komea otus joka Abdyn mukaan liittyy maatalouteen ja on siksi luonnollinen täällä landella. Myöhemmin etsin videoita rukoilijasirkasta mutta se ei oikein tunnu samalta.

Hän tarjoaa ratkaisuksi jonkinlaista ötökkäverhoa oveen, jota näillä helteillä on tarpeen pitää auki ja josta koko ajan kuitenkin kuljetaan. Se on valkoinen, liuskainen mutta en tiedä tarkkaan. Katsotaan kun ilmestyy. Ei kuitenkaan ole se meillä tunnettu kapeista muovisuikaleista koostuva.

Kun puuhasimme näkösuojusta kytkentäkoloille, esitti Abdy että pitää olla suoja ettei joku ötökkä tee pesää sinne koloon. Keksimme että aaltopahvilaatikoista saamme ihan seinän värisen esteen hyönteisille ja sen eteen ulospäin näkysille tulee niitä pannunalusia. Mikä olisi se kiusallinen otus joka koloon voisi kotiutua, jäi mulle epäselväksi. Voisi olla hämähäkki, mehiläinen, muurahainen, melkein mikä vaan mutta estetään mokoma.

Tulee vaan mieleen, että millä itseänsä ötököiltä suojaavat todella köyhät, sillä Raidin sähköpistokkeeseen pantava haihtuva öljy, joka torjuu hyvin kaikkia lentäviä, maksaa viikossa 35 ja laite lisäksi monta kymppiä. Oletus on että hyttysille eivät täkäläiset ole ollenkaan niin arkoja kuin eurooppalaiset, koska jotakin immuniteettia on pakko aina kehittyä ihmisiin. Kärpäsiä on ainakin kahta lajia ja sitä nopeaa ei nitistä millään muulla kuin myrkyillä. Siksi täällä usein näkee lapsia, joita kärpänen silmässä ei enää häiritse, vaan se jotenkin siedetään. Tämäkin varakkaan perheen silmäterä, oikea tähtisilmä, ei hätistä pois hänen pitkien ripsiensä viereen asettunutta kärpästä.

YK:n maatalousjärjestö FAO varoittaa luoteisen Afrikan maita

http://www.greenprophet.com/2012/10/swarm-locusts-north-africa-alert/

että on taas kerran odotettavissa heinäsirkkaparvia. Etelämmässä on ollut ötököille hyvät olosuhteet lisääntymiseen runsaiden sateiden myötä ja siinä ne ovat niin tehokkaita, että kaksi sukupolvea on 250 kertaistanut niiden määrän. Kun se parvi lähtee liikkeelle, sanovat että yksi pienempikin parvi voi päivässä ahmia ruokamäärän joka riittäisi 35000 ihmiselle. Karmea uhka jota muinaiset egyptiläiset eivät osanneet tietenkään ennustaa vaan sitä pidettiin jumalien rangaistuksena. Raamatussa näitä tarinoita toistetaan. Nyt tiedetään syyt ja seuraukset, mutta onnetonta luonnon kannalta on se, että torjuntaa joudutaan myrkyillä tekemään ihan muualla missä ongelma alunperin syntyy. Pitäisi jotenkin kehittää ”ehkäisyä” siellä lisääntymispaikoilla. YK jakamaan kortsuja heinäsirkoille Nigeriin ja Maliin! Työllistetään paljon vikkeliä kätösiä hankkeella? Taitaa olla vaikeampi juttu kun mulla valokuvata nopea vihreä hyppijä.