Nippeleitä 

 

Taloyhtiöden asioissa on tapahtunut muutosta hyvään suuntaan. Meidänkin yhtiökokous siunasi uudet vastuunjakotaulukot yhtiön ja osakkaan vastuista. Nyt yhtiö on vastuussa kaikista järjestelmistä, kuten vaikkapa vesien käsittelystä. Ennen asukas vastasi vessanpytystä, nyt se kuuluu yhtiölle. Sama lämmityksen kanssa. Taloyhtiö uusii vaikkapa lämpöpatterit koska ajatus on että jokin järjestelmä on kokonaisuus riippumatta onko se asunnon ulko- tai sisäpuolella. Uudet näkemykset on kehitetty Kiinteistöliitossa ja periaatteet tuntuvat hyviltä. Mistä lie kopioitu?

 

Tulipa käytyä Tallinnassa eläkeläisten porukassa. En oikein osaa asemoida itseäni vanhaksi tai eläkeläiseksi, vaikka olenkin ollut eläkeläinen jo 13v. Sillä aloin nostaa yrittäjäeläkettä v.2000. Mutta reissulla totesin että nämä olivat jokseenkin mun ikäluokkaa eli minäkin olen vanha! Mutta kyllä nämä jotkut vihtiläiset ovat aika landelaisia.

 

Aika törkeää rahastusta Siljalla eli Tallinkin laivalla. Pikku pullo vettä maksoi 2 euppaa. Siksi kai aika moni jätti aamiaisenkin vähälle kun vastaavan saa maissa alle puoleen hintaan.

 

Aika kurjasti menee joillakin myös Virossa, onhan se tiedetty. Nyt oli vanha mummo keräyskipon kanssa asettunut istuimelle reitille josta suomalaiset viinaturistit kulkivat ostoksille. Sai mummo minulta 2€.

 

Pöydällä odottaa lasku seuraavasta reissusta Riikaan. Sitä järjestää Karkkilan Puutarhayhdistys ja bongasin matkan paikallislehdestä, sillä en ole ollut missään tekemisissä tuon porukan kanssa. En oikein ole puutarhaihmisiä enkä lähelläkään Karkkilaa.

 

Taas tökkii nettiyhteys, kaikki sivut ja blogi. Onkohan sillä jotain tekemistä ohimenneen myrskyn kanssa, ei kai. Mutta pankin yhteys oli poikki päivityksen vuoksi. Oliskohan jokin inha kyberroisto asialla ja kaatanut koko maan yhteydet? Länskärin mukaan Karjaan Puhelimen verkko joutui hyökkäyksen kohteeksi pe-la. Nyt voisi olla isompi operaatio menossa?

 

Lohja liittyy HINKU-kuntiin eli pyrkii hiilineutraaliuteen jollakin aikavälillä. Inkoossa on tehty aloite liittymisestä. Vihdissä on ollut vaikeuksia edes toteuttaa melko vaatimattomia askeleita samaan suuntaan. Ohjelma torjumaan ilmaston muutosta on hyväksytty, mutta sekä viranhaltijoiden että varsinkin poliittisen koneiston eli lähinnä kunnanhallituksen karheuden vuoksi ei mitään tapahdu.

 

Hiidenvettä sentään yritetään kunnostaa. Siihen on pyörinyt hanke jo vuosia ja sitä jatketaan. Yliopistot ja tutkijat ovat selvittäneet syitä järven ongelmiin. Sehän on tyypiltään savisen alueen samea järvi, ollut aina. Hoitokalastus ei tepsi syystä, että järvessä on vahva surviaissääsken kanta ja sen toukat aiheuttavat ovelan ilmiön. Ne ovat yleensä sitä planktonia, jota pikkukalat syövät, mutta järven veden kerrostuneisuus aiheuttaa ilmiön että toukat ja niitä syövät kalat ovat keskenään eri kerroksissa ja kierto seuraa päivän kulkua, valoisuutta.

Hoitokalastustakin on kokeiltu useana vuotena, mutta se ei tehoa. Irvokasta hommassa on se, että Hiidenveden Suojeluyhdistys on tiedemiesten kannan vastaisesti hoitokalastusta tyrkyttämässä ratkaisuksi.

 

Taustalla on hassu juttu. Suojeluyhdistyksen hallituksen on kaapannut pieni ryhmä kesäasukkaita, joita johtaa muualla asuva entinen yrityspomo, joka eläkeharrastuksekseen on ottanut järviasian. Tämä asioita ymmärtämätön tohelo on asettunut asiantuntijaksi, jota hän todellakaan ei ole ja taitavalla manipuloinnilla karkottanut aidosti suojelua ajavat pois ry:stä. Ukkeli on taikonut julkisuutta väärille väitteilleen ja nyt Hiidenvesi-hanke, jota kunnat ja ELY-keskus rahoittavat, on helisemässä näiden väärien asiantuntijoiden julkaisemille väitteille. Pahimmillaan se voisi johtaa kuntien rahoituksen loppumiseen.

 

Olin kuulemassa luentoa, joka kertoi läntisen uudenmaan historiasta. FM Torsti Salonen valotti taustoja vanhoin kartoin ja kertoillen historiatietoja hallinnon mutkista vanha Ruotsivallan ajoilta alkaen ja päättyen tuoreempiin tapahtumiin kunnallispolitiikan saralta. Moni on minulta kysellyt mistä juontaa juurensa kummallinen Lohja-vastaisuus Vihdissä poliitikkojen keskuudessa. Nyt selvisi että lohjalaiset ovat muutaman kerran pahasti vetäneet maton alta vihtiläisiltä maakunnallisissa hankkeissa. Pari kertaa ovat kepulisti hankkineet omaan kuntaansa sairaalan, joka oli aluksi kaavailtu Vihtiin. Vanha hokema ”kepu pettää aina” voisi olla täälläpäin ”Lohja pettää aina”. Siksi Vihti karsastaa kuntaliitosta Lohjaan, vaikka sille olisikin vankkoja perusteita.