Eliöiden nimistä päänsärkyä keksijöille?

 

Lintujen nimistötoimikunta on lopulta saanut kasaan suomenkieliset nimet noin 10 000 linnulle. Työ vei muutaman vuoden ja homma oli hankala, mutta kuulemma kritiikkiä on saatu yllättävän vähän.

Nisäkkäiden nimien suomenkielisten versioiden nimeäminen on ollut paljon vaikeampaa. Hyönteisten nimien keksiminen on mahdotonta, koska niitä on niin tolkuttomia määriä. On perustettu nimitoimikunta sammakkoeläimille ja matelijoille, jolla on pitkä työsarka. Pelkkä kääntäminen englannista ei toimi, vaan tarvitaan tolkkua, sillä käännöksiä saattaa olla monia. Usein englanninkielisessä nimessä on jokin kummallisuus, ehkäpä jopa löytäjän tyttöystävän nimi.

 

Noin 15000 lajia on tieteessä kuvattu matelijoita ja sammakkoeläimiä, joille toisaalta on keksitty suomenkielinen nimi vain noin 400 lajille. Kielitieteen kannalta on pyritty pysymään lyhyissä, alle kolmiosaisissa nimissä, mutta vaikeaa on ollut. Merikilpikonna on esimerkki kolmiosaisesta nimestä, mutta kun pitäisi tarkentaa, nimi pitenee väistämättä. Tulee vaikkapa Uudenkaledonianmerikilpikonna. Kamalaa.