luxor 115.2010 juteltua

Malak-hieroja-parturin kanssa juttelin pitkään, kun ei ollut asiakkaita hänellä eikä minulla kiirettä minnekään. Hän on koptikristitty ja siksi ensimmäisenä ihmeteltiin tilannetta siinä Egyptin kaupungissa (jolla on 2-osainen nimi jota en nyt muista, oli uutisissa juuri) jossa joku kaheli ampui autosta 6 kirkosta palaavaa koptia ja samalla yhden muslimi-vartijan. Hän kertoi, että siinä kaupungissa on niin kireä tilanne, että nämä koptit eivät voi poistua ulos ollenkaan, eivät voi mennä töihin, kouluun. Kaikki on seis ja pelko suuri. Siellä on ampumisten jälkeen poltettu sekä koptien että kristittyjen koteja ja kauppoja. Viha kytee ja leimahtelee. Mutta hänen mukaansa täällä Luxorissa on ihan rauhallista, samoin Cairossa.

Hän kertoi, että heidän perheellään on talo aseman lähellä, alueella jossa asuu pääasiassa kopteja. Se on vuosisatojen kehityksen tulos, arvattavasti. Hän naureskeli, että on kivaa kun ei ole muslimeja seassa, rentoa ja rauhallista. Koko suuri perhe asuu samassa talossa ja hänellä on kämppä ylimpänä. Hän on jo kertonut, että olisi kiva kun voisi ostaa auton, mutta rahat ei riitä. Nytkin pitää raapia minimissään 150 LE/pv että saa liikevuokran maksettua. Sen päälle tietysti tarvitaan katetta, että saa perheelle leipää, palkat maksuun jne. Bisnes menee huonosti, vain jollakin kaverillaan menee hyvin. Turistien määrä on pudonnut rajusti, mitähän lie tulossa?

Juteltiin pitkään näistä kirkoista, rukousajoista yms. Hän luetteli muslimien rukoishetket ja totesin vain, että niiden väli ei olekaan vakio, vaan kai noudattaa jotakin, jossakin, jolloinkin ammoin valittua päivärytmiä. Tuntuisi siltä, että se rytmi ei hyvin sovelly nykyegyptiin. Naisten osioita ei täkäläisissä moskeijoissa ole, vaan oletus on, että naiset rukoilevat kotona. Kukaan ei vahdi. Joten naiset ovat järkeviä ja tekevät töitä, hukkaamatta aikaa mokomaan? Kuvainpalvonta ja silmänpalvonta on niin ilmiselvää, että voisin vahvasti vakuuttaa, että tässä se näkyy. Yhdelläkään naisella ei näy otsassa rukousmustelmaa. Sehän haluttaisiin näyttää?

Kerroin tästä, meillä Suomessa esillä olleesta tapauksesta, jossa koptimummo halutaan palauttaa tänne, vaikka mummon kaikki lapset asuvat Suomessa ja lupaavat hoitaa tämän. Suomen laki vaan on niin tyly, että muualla maailmassa selviönä pidetty, isovanhempien kuuluminen perheeseen, ei meillä käy. Laki pitäisi heti muuttaa, ainakin tulkintaa lieventää.

Malak kertoi haaveestaan muuttaa pois Egyptistä. Hän ei eritellyt syitä, mutta tämä syrjintä ja mahdollisuuksien puute lienee ilmeinen. Totesin, että ilmeisesti nämä em mummon pojat ovat päässeet Suomeen naimakauppojen avulla. Sitten nauroimme sitä, että hänellä on jo vaimo ja perhe, joten se mahdollisuus on poissa laskuista. Muslimillahan voisi teoriassa olla monta vaimoa, mutta niitä ei varmaan missään EU-maassa päästettäisi läpi. Kuitenkin luin juuri, että pohjoismaissa on herätty ihmettelemään sitä, että musliminaisia on suhteessa paljon enemmän yksinhuoltajina kuin muita ihmisiä. Siis teoria onkin, että joku muslimimies on onnistunut hilaamaan pohjoismaihin monta vaimoa, joska ovat virallisesti yksinhuoltajia, mutta tämä ketku hoitelee kaikkia muijia kuten kotona jossakin Somaliassa. Olisiko kikkana tämä perheenyhdistämisen luvallisuus. DNA-testejä peliin!

Malak haluaisi muuttaa Englantiin, koska hän jo osaa aika hyvin kieltä. Monitoiparturi voisikin hyvin elättää perheensä siellä, arvelen. Nämä fiksut ihmiset sopeutuvat helposti mihin vain ja tulevaisuuden Suomessa on pakko hyväksyä lisää maahanmuuttoa. Muutoin meidän mummoja ei hoida kukaan. Maahanmuuttoa voisikin mielestäni helposti ohjailla siten, että meille pyrkisikin juuri sitä porukkaa, joka sopeutuu ja yrittää. Mutta ulkoministeriössä ei liene ketään, joka tällaista ohjausta edes pohtisi. Australia ja Kanada ovat jo vetäneet tiukkoja rajoja ja asettavat vaatimuksia maahanmuuttajille.