Maailman ihmeitä

 

Kummallinen juttu, että Ruotsin joukkueessa yu-maaottelussa oli mukana norjalainen, joka kuitenkin jäi viimeiseksi 3000m esteissä. Nimi paljasti miehen = Se norski, mutta Suomi ei tehnyt protestia.

 

Ukrainan korisjoukkueessa on myös pieni musta mies Zeter. Onko jonkun lännessä keikalla olleen tytön poika vai aito siirtolaisostos? Nimestä on vaikea veikata taustaa. Poika osaa korista, joten veikkaan saaneen kansalaisuuden aika nopeasti ja helpolla. Katuukohan jenkkipoika nyt, kun tilanne on menossa huonoon suuntaan uudessa kotimaassa. No, kaksoispassilla pääsee karkuun. Suomen joukkueessa on pari-kolme jenkkien jälkeläistä, mutta reilusti. Ovat vaan isät tulleet aikanaan palloilemaan ja naimaan suomineitoja ja jälkipolvi on ominut taidot.

Suomen huppupelaaja Petteri Koponen heitti ohi pari vapaaheittoa, mitä sopii ihmetellä.

 

* * *

Jyrkiboy on saamassa hienon homman Bryssissä. Mutta mitähän siitä tulee kun hänen pitäisi ohjata useampaa komissaaria talousasioissa. Meneekö EU yhtä kuralle kuin Suomi on nyt? Mitään suuria uudistuksia ei ainakaan saada hoidettua. Onkohan perhe jo muuttanut sinne. Minähän istuin 4 vuotta vierekkäin Jyrkin vaimon Mervin kanssa kunnanhallituksessa. Mervihän oli aikanaan hyvätasoinen futismimmi.

 

* * *

Saudikunkku Abdullah varoittaa, että nuo hullut jihadistit eli Isisroistot ryhtyvät rynnimään Eurooppaan ja jenkkeihin, ellei niitä totaalisesti nitistetä voimalla ja pian. Mutta aina joku jää henkiin ja keksii jotain kaameaa. Tätä viestiä kannattaa kuunnella, sillä sielläpäin nämä asiat osataan tulkita. Ainakin lentokoneita ne voivat pudotella, jota pitää miettiä jos mielii lähteä vaikka Luxoriin!

 

* * *

Suomi ja Tsekki ovat 100% venäläisen kaasun varassa. Tottahan se on mutta onneksi meikäläinen energiatuotanto ei riipu kovin vahvasti kaasusta. Vaikka se loppuisi kokonaan, ei meillä vielä palella. Euroopan mitassa kaasusta neljännes tulee Gazpromin putkista ja siellä usein talot lämpiää kaasulla ja keittiöissä porisee padat kaasuliekillä. Fitch niminen luokitusyhtiö arvioi, että EU on ainakin 10v vielä Putinin panttivankina kaasuasiassa. Olisi syytä kehitellä uusia energiamuotoja, mutta aaltovoimalat eivät ehdi sinä aikana valmiiksi tai aurinkopanelien hinnat laskea tarpeeksi uusien valmistusmenetelmien myötä. Niin että lirissä ollaan joka puolella. Toivottavasti se ei johda siihen hullutukseen että jättiyhtiöt rynnivät arctikin jäille porailemaan. Riskit suuriin saasteonnettomuuksin ovat todellisia. Sanoihan joku Shellin porauspomoista, että jokin onnettomuus sattuu varmasti, kyse on vain ajasta. Olosuhteet ovat niin vaikeita polarin alueella.

 

* * *

Putin uhoaa ja valehtelee julkeasti. Nyt hän käytti taas Novorossiya termiä kun puhui Ukrainan separatisteista. Sotilaiden äidit järjestö kertoo, että 200 venäläistä sotilasta on kuollut ja kaikkiaan jo 15000 on komennettu rintamalle. Kaikki eivät ehkä vielä ole naapurimaassa, mutta menossa sinne. Kun parisataa solttua on kuollut, se näissä nykykahinoissa aina tarkoittaa myös suurta siviiliuhrien määrää. Putin keskittyy nyt vain Ukrainan sotaan eikä ole puhunut mitään suomenjuustoista. EU:n pomot kiristävät pakotteita lisää ja nyt on ruplan kurssi pudonnut vähän. Ruoka kallistuu Venäjällä ja ulkomaanherkut loppuu. Mutta kansa on aina pärjännyt kaalisopalla. Keskiluokka saattaa kyllä hermostua, jos Putin kieltää autojen tuonnin. Siinä ei enää roskapropaganda auta. Nuorisoa vielä on mahdollista manipuloida ja jujuttaa propagandalla mutta on Moskovassa vielä oppositiotakin hengissä. Karparov kirjoitti länsilehdissä ja vaatii toimia joilla estetään Putin ja vertaa tätä Hitleriin. Gorbakin varoittaa koko Eurooppaan ulottuvasta sodasta, jos länsi ryhtyy voimatoimiin.

Kyllä Putin hyvin ajoitti kahinan, kun otti huomioon EU:n vaalit ja sen, että uusi komissio on pitkään harjoitteluvaiheessa. Krimin kaappausta on suunniteltu pitkään ja merkittömiä sotilaspukuja ommeltu kauan. Kyllä varmaan myös kaasuputki Suomenlahdella oli osa suunnitelmaa ja tätä EU:n käpälälautaa.