Kevätnippeleitä 25.2.2014

 

Kävin fillarilla parin kilsan päässä olevalla Malqatan kaivauksella, josta luulin jo jenkkipomojen lähteneen. Jossakin blogikirjoituksessa sanottiin että kausi on ohi, mutta vielä nuo näkyivät hommissaan olevan. Hassan sitten kertoi että tällä viikolla lähtevät ja hän kutsuu kun on sopiva hetki tulla katsomaan mitä ovat saaneet aikaan. Juttelin myös nuoren valvojamiehen kanssa. Toinen AIII:n muistomerkki, Memnonin kaivaus oli välillä tilanteessa, että apumiehiä oli töissä vain yhtenä päivänä viikossa, mutta nyt on jo parina päivänä peräkkäin ollut taas ukot puuhissa.

 

Sieltä sitten fillarikorjaajan eli Romu-Reiskan luo, saamaan pikku apuja. Seisontatuki oli muuttanut asentoaan enkä osannut tehdä sille mitään. Siinä oli vain pieni kikka, jolla sen saa oikenemaan. Hän pumppasi renkaan, nosti ja kiristi satulan asentoa ja taas pelittää.

 

Jouduin teelasillisen verran odottamaan Reiskaa ja katselin ympärilleni. Muutamia länsimaisia naisia kulki ohi ja ajattelin että yhdellä olevat haaremihousut saattavat sittenkin olla kätevät täällä kuumissa oloissa, vaikka näyttävät ihan kamalilta. Hänelläkin oli aivan ohutta kangasta. Kun haarat on polvissa se kai tuntuu hameelta, mutta ei ole pelkoa että näkyy paljasta pintaa vaikka kuinka tuulee. Pääsee myös kaikkiin pyhiin paikkoihin sisään.

 

Nuoripari kulki kadulla, naisen selässä noin yksivuotias repussa. Aika nuoren kanssa tohtivat matkustaa, mutta nykytiedoin minäkin uskaltaisin sen tehdä. Vaan en silloin kun omat muksut oli pieniä. Vasta kai nelivuotias pääsi ekat kerrat mukaan, silloinkin vain Ruotsiin, lapsenlapset vähän nuorempina Välimeren pohjoirannan maihin. Mutta kun ripulin uhkaa ajatellaan, se on ihan samanlainen sielläkin. Yhtä tarkkana pitää olla mitä suuhunsa pistää. Onneksi muksut eivät käsittele seteleitä.

 

* * *

Olen ihmetellyt että siviiliautoissa on paljon tummia värejä, mustaa ja punaista, harvoin valkoista. Pikkubussit ovat valkoisia ja sehän on tärkeää torjumaan kuumuutta.

Tänä talvena on länsirannalle ilmestynyt thaimaatyylin tuk-tuk-kolmipyöriä. Kyttäävät kyytejä lauttarannassa ja pääsevät niillä ihan lähelle rantaa, minne taxit eivät saa ajaa. Taxikuski kertoi että niitä olisi nyt 12 ja kaikki luvattomia. Eivät ainakaan saisi toimia taxeina.

Täkäläiset sanovat myös muita, lavallisia kolmipyöriä tuk-tukiksi. Niillä kuskataan yleensä tavaraa, mutta usein on kyydissä poikiakin. On halpa laite kaupustelijalle ja niissä näkee kaasupulloja, (nyt oli hinta 30LE joka on edullinen). Myös kaneja, kanoja, ankkoja, keramiikkaa, rehua, kaikenlaista kulkee kätevästi.

 

Tuuletin kämppää ovet ja kadunpuolen ikkuna auki. Kun istuu yksin kirjoittamassa, havahtuu miten kovaa on arkipäivän pulina kaduilla. Meillä juttelu kuulostaisi riitelyltä tai ainakin kakaroiden kurittamiselta. Kävin oikein katsomassa, mutta se oli vain normaalia, yhteisön kommunikointia. Ollaan me suomalaiset hissukoita!

 

* * *

Lue Päivi Arvosen asiantunteva blogikirjoitus:

http://blog.toisinsanoen.fi/2014/02/09/uusia-terroriryhmia-sovintoajatuksia-ja-lakkoilevia-poliiseja/

 

Nyt 25.2 on hallitus vaihdettu ja se pyrkii elvyttämään turismia, mutta siinäpä onkin haasteita. Mursin jengi teki siinäkin pahaa jälkeä ja siksi heitä vihataan Luxorissa ja muissa turistikohteissa. On siinä Sisillekin hommia kun pitää huolta että nuo kaikkein hulluimmat al-Qaidat ja muut jihadistit eivät pääse riehumaan. Poliisi ja turvakoneisto pitää rasvata uuteen kuntoon.

 

* * *

Tein Ylen sivuilla kielitestin ja sain surkean tuloksen 4/11. Puolustelen sillä, että moni suositus on ihan uusi ja tuore ja siis arvasin väärin niissä, missä sääntö oli ennen toinen. Siispä olisin saanut 7-8/11 vielä viime syksynä. Testaa itse ja yllätyt.

UudenSuomen sivuilla on uusi ilmiö, joka ei muualla ole pistänyt silmään. Siellä ei tehdä välilyöntiä pisteen jälkeen, joka näyttää kummalta. Samoin on alkanut näkyä kirjoitustapa, että kaksoispisteen jälkeen tulee pieni kirjain. Kai sekin on jokin suositus, mutta on sitten muutettu vanhaa hyvää sääntöä. Kansakoulussa -52 oli vielä 10 suomenkielessä. Tässä olen laiskasti vetänyt rentoa slangi- ja pakinalinjaa.

 

Sen verran alkoi nuo oikeinkirjoituksen säännöt kiusata, että menin Kotuksen sivuille ja opiskelin. Pisteen jälkeen tulee aina väli. US hoi. Kaksoispisteen jälkeen ei aina, vaan se riippuu lauseen sisällöstä. Katso itse!