Muualta kopsattua

T&T julkaisi mielenkiintoisen jutun, jonka aihe ja sisältö tuntuu aprillipilalta

http://www.tekniikkatalous.fi/energia/paaomaa+85+miljoonan+euroa+ndash+merkillinen+energiantuotantolaite+tahtaa+kiinan+markkinoille/a962796

 

Ulkopolitist – blogissa oli asiantunteva juttu ”arabikevään” vaikutuksesta

https://mail.google.com/mail/ca/u/0/#label/Egypti/143d399506099cf5

selostaen uuden kirjan sisältöjä. Olennaista jutussa oli arabimaiden ongelma – keskiluokan puuttuminen ja bisneksen keskittyminen harvoihin käsiin, jolloin usein taustalla on vielä valtio.

 

Jutun yksi linkki vie YK:n väestötilastoista laadittuu karttaan joka selvittää maapallon maiden väestökehitystä. Sehän on surkeaa Japanissa ja ent. Neukkulan maissa ja johtaa niissä kaikissa talouden katastrofiin.

Toisenlainen uhka on monissa Afrikan maissa, joissa liian nopea syntyvyys on vaara ja kriisin aihe.

 

Ihan omat lukemansa on sitten useilla arabimailla, joissa syntyvyys on korkealla, mutta juuri talouden rakenteiden vuoksi nuoret ovat työttöminä. Noiden demografisten käyrien valossa hyvin ei mene missään, paitsi pohjoisella pallonpuoliskolla jotenkuten, jenkkilässä, Kanadassa, Scandinaviassakin ja tietty Saksassa.

 

Tosin luin hiljattain jonkin talousgurun esittäneen että Brics-maiden rinnalle on rynnimässä muita maita, joissa kasvu olisi terveempää. Nyt en muista noita uusia nousevia maita, mutta niidenkin nousun yksi elementti oli sopivasti kasvava väestö. Kunhan netti taas pelaa, saatan kaivaa sen tiedon tähän kommentiksi.