Vaalinippelit

Näkymät ja tunnelmat vaalien alla ovat kiinnostavat. Yleisesti arvellaan että Soinin porukka ei saa samanlaista menestystä kuin saivat eduskuntavaaleissa. Silloin koko kampanja perustui Soinin hahmoon ja kun kunnissa ei vastaavia ole, voi tulla mahalasku. Toinen arvelu koskee keskustaa, jolle ainakaan gallupit eivät lupaa hyvää. Onhan kepu kummajainen koko Euroopassa, jossa yleensä viljelijäpuolueet ovat muutaman prosentin porukkaa. Ehkä meilläkin aletaan eurooppalaistua ja kepu saada oman luonnollisen kokonsa? Demarit ovat nousseet edellisvaalien surkeudesta ja vanhaan tapaan pärjännevät kuntavaaleissa. Vihreillä on iskun paikka keväisen Pekan kampanjan jatkumona.

Ehdokkaita ainakin on ollut helpompi löytää kuin aikaisempina vuosina. Nytkin vihtiläinen listamme on komea. Hyviä ja osaavia tyyppejä on tullut joukkoon, vaikka osa entisistä hyvistä joutuu luopumaan työpaineidensa vuoksi. Käy katsomassa tuore tilanne www.vihdinvihreat.fi (ilman ääkköstä) jossa on myös ehdokasesittelyt.

Aiheet ja asiat joista vaalien alla puhutaan, ovat tietenkin kuntaliitokset. Niitäkin tärkeämpää on ratkoa suuri ongelma, joka kasvaa jyrkästi, nimittäin kansan ikääntyminen. Siihen liittyen sairaanhoito ja varsinkin mielenterveysasiat ovat nousseet huomion keskiöön. Juuri kerrottiin uutisissa, että Suomessa on yli miljoona 65+ kansalaista. Toinen uutinen kertoo nopeasti kasvavasta syrjäytymisten määrästä, erityisesti nuorten osalta. Joka päivä saa 4 nuorta eläkepäätöksen masennuksen vuoksi. Se taas johtuu suurelta osaltaan nuorten kokemasta mitätöinnistä, kun ei ole tarjolla työtä eikä mahdollisuutta päästä ammattiin kiinni. Tämä on jättisuuri yhteiskunnan ongelma, sillä kun työtön nuori jää koko aikuisikänsä työelämästä ulos, menettää valtio ja kunta verotulot mutta maksaa silti eläkettä ja hoitokuluja. Laskelmien mukaan kustannus syrjäytyvästä nuoresta on 1,5 miljoonaa. Ja sen puolestaan maksaa yhä supistuva joukko työssä olijoita. Siksi nuoriin on panostettava. Kuntoutusta ja töihin kiinni on resepti ja siitä kannattaa maksaa nyt!

Terveyden ja sosiaalitoimen ongelmien kokonaisratkaisu on tärkeä juttu. Siihen on SITRA kehitellyt fiksun mallin, joka kuitenkin tunnetaan huonosti. Tutustu malliin www.sitra.fi/kunta. Ohjelmaan sisältyy muutakin kunnan toimintaa kohentavaa. Kun tämä polttava kysymys on ratkottu, on asukkaan kannalta aika samantekevää mikä on asuinkunnan nimi tai missä menee kunnanraja. Olen syntyperäinen vihtiläinen, mutta ei minun kotiseuturakkauttani vähennä se jos kunnan vaakuna vaihtuu. Tärkeätä on hyvä ympäristö, puhdas luonto, pelaavat yhteydet ja turvallisuus. Ne ja työpaikka luovat uskoa tulevaisuuteen, joka muutoin olisi kovalla koetuksella.