to 3.2.2011 Luxorissa rauhallista

Tein tavanomaisen "vartio"kierrokseni, hotellikadulle, josta rantakadulle WP:n eteen, siitä Temppeliaukiolle ja edelleen bussireittiä TV-kadun kautta Feirusiin. Ensimmäinen havainto oli Medinalla, missä on edelleen katusulku, mutta nyt sitä vartioivat lippalakkipäiset, vihreävillapaitaiset, tavalliset poliisit ja poissa olivat mustapukuiset ja -kypäräiset mellakkapoliisit.

Heini kuppila oli suljettuna, niin kuin matkan varrella moni muukin paikka. Vossikan saisi nyt halvalla kun kuskit valittaa ettei ole pokia. Pankkiautomaattien edessä oli toistakymmentä jonottajaa parissa paikkaa, eli ilmeisesti sekin puoli normalisoituu.

EgyptAirin toimisto oli auki ja menin tarkistamaan saisiko lentoja aikaistettua. Virkailija sanoi, että kaikki on aika sekaisin ja hän voi kyllä vaihtaa lippuni vaikka huomiselle, mutta ei takaa että mahdun koneeseen. Väitti että kentällä jonotetaan ja siellä varmaan pelaa tämän maan lahjonta ja muu vanha sotkumeininki, että varma ei voi olla. Hänen mukaansa Kairon kenttä pelaa. Kyselin kauanko tätä mahtaa jatkua, ja mies vastasi, että helpottaa kun "hän" lähtee. Toivoimme molemmat tasaista lentoa Muballe. WP:n edessä kurkistin Saadin toimiston suuntaan, mutta se oli kiinni. Siinä hyöri kuitenkin jonkinlainen apupoika, joka tunnisti minut ja minä hänet. Poika kertoi että Saadin pomo on Kairossa ja siitä johtuen firma on kiinni. Hän kertoi että Muba on pitänyt hyvän puheen ja luvannut parannuksia ja vaihtanut hallituksen. Nyt hän kannattaa Mubaa! Voi näitä lapsenmielisiä!

Kävin ihailemassa vanhaa WP puistoa, joka on pienenlainen Arboretum, erilaisia puita paljon, niissä nimilaput. Istuin varjossa ja katselin isoa lintuhäkkiä, noin 5 x 3 m kanaverkkoseinin. Sisällä näkyi 3 papukaijaa ja parvi varpusia. Tuli mieleen että on vähän kuin tämän maan elämä, jossa USA ruokkii tärkeitä papukaijoja mutta varpuset varastavat niiden siemenet.

Istuessani kuulun kaiuttimen huutavan kadulla ja torvien soivan. Menin komean aulan kautta taas kadulle ja sama parikymppinen poika tuli kertomaan innoissaan, että meni ohi Muban kannattajien kulkue. Kysyin oliko paljon porukkaa, vastasi että "paljon" ja arvasin että 200 niin hän vakuutti että paljon enemmän.

Kävelin Temppeliaukion suuntaan ja istahdin Wena Luxor Hotelin puutarhakahvilaan. Iso Stella pitkästä aikaa (10LE+tippi) ja koska oli jo keskipäivä, otin salaatin ja falafelpullia (total 25LE). Siinä alkoi taas kaiutin pajattaa ja lähti uudelleen liikkeelle auto+mp saattue, lippuja, Muban naamakuvia, meteliä. 3 lava-autoa, 2 mp ja ehkä 40 nuorta miestä huutamassa iskulauseita. Siinä koko miekkari, joka oli "pikkupojasta" tuntunut isommalta kuin 200 henkeä! Niin se näyttävyys hämää ja kiehtoo. Ravintolan nuoret tarjoilijapojat hihkuivat kannatustaan saattueelle ja toinen totesi "we love Mubarak". Hymähdimme saksalaispariskunnan kanssa tälle ymmärtämättömyydelle.

Laskin vossikkaparkissa 19 heosvaunua, kun niitä viime viikolla oli yli sata.

Lähdin kävelemään bussireittiä, joka ohittaa ihan uuden "ostosparatiisin" joka on kuin moderni bazaari. Varjoisia plazoja ympäröi hienot myymälät, käytävät marmoria ja pilarit kiveä. Mutta tyhjyyttä kumisi käytävät, minun lisäkseni ei ketään, paitsi kymmenkunta matkatoimistomyyjää ja rihkamakauppiasta. Reilu puolet myymälöistä tyhjänä, eivätkä täyty tätä menoa muutamaan vuoteen. Tulee rakennuttajalle konkurssi äkkiä.

Kävellessä nauratti, kun pikku kujalla lapsilauma leikki mielenosoitusta. Toistivat samaa iskulausetta kun äsken tuli kaiuttimista. On osaavaa porukkaa käytössään Mubarakilla, kun olivat väsänneet, kai koko maan tarpeisiin, renkutuksen jota lapset toistivat. Olivat mukulat varmaan jo telkkarista kuulleet iskulauserimpsun. Propaganda on taitolaji ja täällä se osataan. Lipun perässä kakarat marssivat ja kiljuivat, saattaa olla mielileikki pari päivää. Lasten esimerkkikulkue ajoi taas ohi liput hulmuten. Kun tällainen "tietoisku" on motorisoitu, se ehtii kiertää tämän kokoisen paikan monta kertaa muutamassa tunnissa ja oppimaton kansa kuvittelee että Muban kannatus on aitoa.

Matkalla pohdin, mistä tallainen johtuu ja selitykseksi nousee se, että Luxor on täkäläisittäin landea, henkinen takapajula. Se ilmenee ihmisten puheissa ja myös reaalielämässä. Kaikki teollisuus ja koulutus ovat pohjoisessa, etelä elää turismin varassa. Kaikki erikoislääkärit toimivat Cairossa, virastot ovat siellä. Aleksandria elää vanhan perinteen vetämänä, on vientipaikka, satamakaupunki. Politiikan ymmärrys ja lukutaito ei voi kehittyä diktatuurin propagandan vallitessa, tai ainakin se vaatii korkeakouluympäristön. Yksipuoluejärjestelmä ei kasvata poliittisia broilereita, jotka meillä saivat oppinsa Teiniliitossa, väittelytaidosta lähtien.

Väkisin tulee mieleen, miten tämä maa kehittyy jatkossa. Kun kuljin ohi ainakin neljän kesken olevan hotelliprojektin ohi, tuli väistämättä mieleen, että ovat kesken vielä vuosia. Matkailulle tällainen hälinä on vaarallinen isku, josta toipuminen vie vuosia. Kun turistilaumat pelästyvät, tiedon muuttaminen ja selitys, että nyt taas on ihan turvallista, vie ehkä 10v. Eihän turismi ole kunnolla toipunut edes siitä terroriteosta vuodelta 1997*) Jaa`a, en edes muista vuosilukua, mutta on siitä jo kauan ja silti se tulee monelle mieleen. Nämä tappelukuvat Cairosta jäävät monen mieleen, vaikka syyt poistuvatkin, toivottavasti pian.

*) tarkistus tuli AJ  ohjelmakoosteesta

Usarissa oli hyvä analyysi, jonka tekijänä oli myös Sotakorkeakoulun asiantuntija. Analyysissä oli tieto, että arabimaissa olisi nyt 150 milj työtöntä, kun vanhan tarkistamattoman tiedon mukaan asukkaita on 250 milj. Jotkut öljymaat pärjäävät dollaritulojen vuoksi, mutta nämä köyhemmät ovat toistuvien kriisien paikkoja. Vaikka hallitus nyt väistämättä vaihtuu, on uusikin yhtä lirissä kun Obaman lupaama pika-apu lakkaa vaikuttamasta. Ja paine muutolle Eurooppaan kasvaa koko ajan.

*** Pääministeri valehtelee tv:ssä huonolla menestyksellä. Hallitus asetti ehdon, että neuvottelut avataan kunhan mielenosoitus loppuu ja vastaavasti mielenosoittajat sanovat, että neuvotteluihin ei mennä ennen kuin Mubarak on eronnut. Taitaa olla aika paha patti. Klo 15.44 Katso asiantuntijan arvio:

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2011020313125147_ul.shtml