Sudanin kahtiajako

Uuden valtion synty on nyt vahvistunut ja äänestystulos oli vaikuttava. Molemmat TV-kanavat ovat selvittäneet taustoja ja haastatelleet lukuisia USAssa asuvia sudanilaisia, jotka kaikki (3000?) ilmoittivat muutavansa takaiskin. Se joukko onkin arvokas maalle, koska osaavat hyvin englantia, ovat useat opiskelleet, ymmärtävät demokratian käytäntöjä.

Mutta uuden kansakunnan perustus pitää nyt luoda 5 kk:n aikana ja kiire tulee. Toivottavasti YK on varannut voimavaroja kunnon siviilihallinnon pystyttämiseen. Kirjoitin jo kerran, että demokratiaa ei voi viedä, mutta sen puitteissa tarvittavaa teknistä osaamista voidaan viedä. Mistä nämä vuosikymmeniä sekasortoa ja sotaa kokeneet voisivat keksiä itse hyvät käytännöt? Tärkeätä olisi saattaa käyttöön menettelyt, miten valtion rahoja hoidetaan ja estää useiden alkeellisten valtioiden typerät, väärät käytännöt, joissa ministeri tai pressa voi vain mennä valtion kassalle ja ryöstää sen.

En tunne meidän valtion kassanhallintaa, mutta sen tiedän että valtion rahat eivät liikahda minnekään, ellei sille ole budjetissa "momenttia". Raha kulkee tietysti aina tilisiirtona, mutta ongelma varmaan on, että uudella valtiolla ei ole pankkijärjestelmästä tietoakaan. Rahan hallintaa ei siis pitäisi antaa edes ministeriöille vaan pitää perustaa "valtiokonttori". Tämä kaikki on itsestään selvää Euroopassa, mutta lännen entisiin siirtomaihin on varmaan periytynyt Brittien hallinnon ajan vanhat, epäkäytännölliset menettelyt. Sehän näkyy Egyptissäkin, jossa pankeissa istutaan kyllä päätteen ääressä, mutta raha siirtyy käteisenä ja kuitteja kirjoitellaan käsin paperille.

Hallinnossa on hyvin tärkeätä tunnistaa yksilöt, heidän oman oikeusturvansakin takia. Mutta miten luoda alle puolessa vuodessa "Sudanin KELA" ja väestörekisteri, hyvä kun saavat aikaan passit. Kun Ollilan komitea yritti keksiä kansalle, viranomaisille ja valtiolle hyviä hommia, "täs teil olis semmone". Ja sitä osaamista voitaisiin viedä ja YK maksaisi. Äkkiä vain paketoimaan hyvää valtionhallintoa. Mutta, kun sen ohjeistuksen kirjoittamiseenkin menee se puoli vuotta, ollaan jo pahasti myöhässä. Saisi ainakin rahapaja töitä, tekisi passit ja setelit, henkilökortit yms. ja noissa maissa "tarvitaan" aina arpajaisia ja lottoa, siinäkin olisi vientituote jollekin, vaikka RAY:lle.

Toisaalta pitäisi osata varoa kaikkia niitä jäykkyyksiä ja byrokratian kukkasia mitä meidän oma tsaarinaikanen halintomme sisältää ja jota nykyisin kuormittaa lisäksi EU:n typeryydet. Tässä vain yksi EU:n kukkanen: Meille tuli pari vuotta sitten määräys, että kananmunat pitää myymälöissä siirtää kylmätilaan. Kallis ja aivan turha operaatio, joka meillä perinteen ja kokemuksen perusteella hyvin tiedettiin hölmöilyksi. Sen todistaa myös että täällä, kuumassa maassa munat on kaupan kaikkialla normaalilämmössä. Muna säilyy käyttökelpoisena viikkoja ilman kylmäsäilytystä.

Meillähän on terveysvianomaisilla aivan posketon valta saivarrella muka ihmisten turvallisuuden vuoksi, mutta yleinen kokemus maailmalta kertoo, ihan ihan kaikkea ei pidä lännestä kopioida. Afrikan maan ruokahuolto ei kestä yhtään uutta länsikotkotusta, vaan pitää antaa hommien hoitua perinteen mukaan. Pikku hiljaa kun koulutustaso nousee, voidaan sitten saada aikaan ensin äitiysneuvonta ja todella tärkeät asiat, mutta jokin hygieniapassi saisi kyllä odottaa "muutaman vuoden."

Taitaa tulla Evellekin töitä?  (sisäpiirijuttu!)