Illalla  (Allahin kutsurimssu moskeijasta loppuu rallattavaan sanaan "illallah"

Lähdimme Annukan kanssa tapaamaan Heiniä ja Tjetskaa ja paikaksi sovittiin hot&rav Feyrous WB:lla. He olivat viettäneet Stella-iltapäivää Ramessun kuppilassa ja olivat vauhdissa kun tulivat. Mukana oli yksi hollantilainen, mutta 19.30 maissa alkoi ravintola täyttyä ja yhdeksän jälkeen laskimme viitisenkymmentä ruokavierasta. Kaikki länsimaisia, mutta  varsinaisia turisteja vähän, hotellivieraita. Suurin osa oli meitä pitkään asuvia. Kuului hollannin lisäksi ainakin saksaa ja englantia. Kaikki sitä kyllä puhuvat jonkin verran, sillä täällä se on lingua franca, yleiskieli. Olen huomannut että nyt on tullut tavaksi moikkailla länsimaisten kesken, enemmän kuin aikaisemmin. Johtunee siitä, että kun turisteja on vähän voi arvata vastaantulijankin olevan pitkäaikainen. On täällä edelleen satoja länsimaisia talvea viettämässä. Seuraakin varmaan löytyy, jos hiukan liikkuu näissä paikoissa ja käy rohkeasti juttusille. Pariskuntia olen nähnyt aika paljon. Eläkeläisiä. Energian nouseva hinta ja hatarat vanhat talot brittein saarilla ja sumuisella Normandian suunnalla antaa puhtia tänne muutolle talveksi.

Ravintolassa ei ole ollenkaan sisätiloja, vaan koko puutarha on pöytiä täynnä. Katokset on rakennettu teräsputkirunkoisena, mutta putket verhottu kierretyllä sisalnarulla, jota näkee paljon. Tekee sympaattisemman vaikutelman kuin metalli. Kattona oli jonkinlaista punosmattoa. Korkean aidan takaa kuului lampaiden määkinää. Olisikohan tuoreruokavarasto lampaanlihalle? Lammastahan on tarjolla joka paikassa. Pöydissä oli pikkuliinat ja niiden ympärillä siniset, puiset sohvat ja niillä kirjavat tyynyt. Kovin tyypilliset kalusteet ravintoloissa, edulliset ja rennot. Kaikella on vaikutuksensa hintatasoon, joka täällä on kovin kohtuullinen. Suolainen/makea lettu (3 kpl) 14 rahaa, täytetyt tomaatit 10, Stellapullo 11, ei paha. Paikkaan on lauttarannasta noin 400m, löytyy kysymällä helposti. Sano vaan reilusti ”feirus”.

Luontoa matkalla

Näin satojen lintujen parven juuri illan hämärtyessä lentävän pohjoiseen. Arvelen että oli toista tuhatta siivekästä. Ei mitään arvausta lajista, edes kokoa en osaa määritellä. Otin lepakkotutkan mukaan ja ensimmäinen nakutus tuli Luxorin temppelin nurkalta. WB:n puolella lauttarannassa kuului useiden nahkasiipien tutkailua, mennessä klo 19:15 ja tullessa 21:15 maissa. Sää oli lämmin, shortsikeli.