E-vaalit

Kairossa on ollut mielenosoituksia, joissa on kannettu bannereita ”pelastetaan vallankumous” ja sitä samaa ajatusta haluaa edistää Muhammed El-Baradei, entinen Atomienergiakomission vetäjä, joka on perustanut uuden puolueen. Hän on ehkä puolueen kanssa hiukan myöhässä, sillä se ei ehtinyt mukaan pressanvaaleihin.

Vaaleissa on ehdolla 13 miestä, sillä vaalilautakunta karsi joitakin. Esimerkiksi sivuun joutui viime viikkona ennen ehdokasasettelun päättymistä nimetty MB:n johtomies, joka itse alunperin sanoi etteivät MB aseta ehdokasta. Syynä oli se että Ahmed Shafik, MB:n parlamentaarikko, asettui ehdolle ja on nyt mukana. Hän kun on siis vanhoillinen muslimi ja olisi saanut ainoana MB:n miehenä valtaosan äänistä. Siksi tarvittiin ”oma mies” ehdolle ja nimettiin tämä varapuhis Khairat al-Shater.

En ole kirjannut muistiin näitä nimiä, joten saatan sotkea jotenkin. Mielikuvani on kuitenkin, että tämä ehdokas on karsittu, johtuen varmaankin siitä, että hän oli lusinut vuosikausia Muban aikoina. Ainakin se on ollut helppo tekosyy.

Nyt Sitten on MB:n ydinporukka valinnut ehdokkaaksi Muhammed Mursin. Tutkimukset kertovat, että egyptiläiset ovat hämmentyneitä menosta ja oikein ei tiedetä ketä pitäisi äänestää.

Vaaleissa menetellään kuten muissakin demokratioissa, että jos kukaan ei saa yli puolta äänistä ekalla rundilla 23.5, mennään toiselle kierrokselle. Lopullinen tulos on määrä kertoa 21.kesäkuuta. Sen perään sitten tämä SCAF eli sotilasjuntta on luvannut luovuttaa vallan siviileille, eli tälle uudelle pressalle ja parlamentille. Nyt on menossa mielenosoituksia ja vaatimus on että on muodostettava uusi hallitus jonka parlamentti hyväksyy, kun nykyinen on vain everstijuntan hyväksymä.

Olen jo aikaisemmin kirjoittanut, että SCAF saattaa käyttää tekosyynä tähän vallanvaihdon vetkutteluun sitä, että perustuslakia ei ole saatu valmiiksi. Egyptiläisen ja arabialaisen tapojen mukaan kaikesta kiistellään sitkeästi ja kovaan ääneen. On todella toivottava sitä, että parlamentin nimeämä 100 ”fiksua” saavat kasaan edes kohtuullisen hyvän perustuslain pian. Siitäkin on riidelty että MB ja sen peesaaja Salafistipuolue ovat enemmistönä siinä ”viisaiden” ryhmässä. Onhan se selvä että vanhoilliset eivät halua ja osaa ottaa huomioon kaikkia näkökulmia jotka saattavat tulla maan kehittyessä esiin. Liberaalit ovat olleet peloissaan siitä, että vanhoilliset muslimit saattavat tunkea perustuslakiin sellaisia asioita, jotka romuttavat turismin. On pelätty että laki kieltää alkoholin, uimapuvut ja muuta, joka olisi kuolinisku turismille. Siitä riippuvaiset ihmiset ovat todenneet useasti keskusteluissa, että politiikka ja uskonto täytyy pitää erillään. Ja sanojat ovat kuitenkin uskovia muslimeita jotka rukoilevat säännöllisesti.