Kirjaan taas kävelyn aikaisia havaintoja ja mielikuvia. Ensin tarkistin läheisiä työmaita, jossa rakennetaan uusia taloja. Tahti on huomattavan kiihkeä rakennuksilla. Feirusista Horus-sillalle päin on iso peltoalue, Lähes neliökilometrin, ainakin 800x800m kanttiinsa. Sen äärellä asuu tämä köyhä perhe, jolle nyt vein yhdet käyttökelpoiset Crocsit. Porukka tuntui kasvaneen, nyt siinä oli pari uutta naamaa, joista yksi osasi jopa sanoa avainasioita englanniksi. Jotakin ruokatouhuakin oli menossa ja nuotio sauhusi.

Siihen pellolle on kevään 2011 jälkeen rakennettu laskuni mukaan 14 uutta taloa. Kaikki ovat vielä vaiheessa, missään ei asuta. Talojen koko vaihtelee, pohjat välillä 6-12m  x  8-15m eli montaa kokoa. Monet 3-4 kerrosta, mutta useampi oli jo 5 kerroksen korkeudessa ja pilareiden päissä jatkoa varten törröttää betoniraudat. Aikaisempi viljelyala kutistuu kovaa vauhtia. Ehka puolet pellosta on jo rakennettu. Sama toistuu hiukan kauempana, jossa päätien varressa sen ja Niilin välissä ollut tyhjä pelto on menossa rakentamisen alle. Alueen (200x800m) poikki oli jo rakennettu poikittainen tie. Pelloista oli jo kuorittu ruokamulta monelta lohkolta. Kovasti oli roskaa ajettu pimeinä iltoina alueille, epävirallinen jätealue kasvaa koko ajan. Eikä poliisi valvo tällaisia juttuja. Roskakasoista kaiveli mustamekkoinen mummo risuja, ilmeiseti kylmiä öitä torjumaan nuotiona jossakin avoimessa asumuksessa.

Läheisen ammattikoulun aidan vieressä oli isoja kaapelirullia, tyhjiä ja puolikkaita, iso kasa teräksisiä valaisinpylväitä ja 10cm paksua kaapelia useana pätkänä. Ihmettelin mihin pätkiä voidaan käyttää, kun niiden sisällä oli kussakin kolme paksua, n. 16mm metallikaapelia. Niiden liitos on työläs homma.

Kävelin siinä kohti Samir Farakin taloa Niilin rannassa. Lähemmäksi tultua aloin ihmetellä, kun porukkaa oli juuri siinä tien päässä ehkä satakunta meluisaa miestä. Livahdin riitelevän joukon ja sen etenemisen estävän puomin  ohi ja juttelin erään valkopaitaisen "herrasmiehen" näköisen äijän, lie ollut siviiliasuinen poliisi, kanssa. Hän kertoi että porukka on paikalla siksi, että vierailulle on tulossa kenraali. Jäin miettimään, miksi porukka vastustaa vallassa olevan sotilasjuntan edustajan vierailua entisen pormestarin luona. Ehkä se on vain ystävyysvierailu vanhojen rosvokumppanien kesken? Otetaan kuppi teetä ja muistellaan menneitä aikoja jolloin sentään saatiin kupattua rahoja omiin taskuihin. Ja mistä porukka oli tiedon saanut?

Matkalla katselin muutamaa vanhaa LADAa ja muistin juuri lukeneeni, että Ladojen maahantuonti Suomeen on lopetettu 40v. jälkeen. Näiden maahantuonti lienee lopetettu 30v. sitten, mutta yhä ovat liikenteessä. Minullakin oli vuokrattuna muutamana vuotena vastaava farmari 1970-luvulla.

Samir Farakin kunnianhimoinen Luxorin ehostaminen, mm. kulkemani kadun levennys, oli jäänyt kesken. Tien nimikin oli vaihtunut, ennen se oli Mubarakin turismitie, nyt vaan Horussillantie. Se on yhdessä kohtaa kapeampi ja syynä on pari korttelia taloja, joita aikaisemmin suunniteltiin lohkottavan pienemmiksi. Taitaa olla jäissä sekin suunnitelma, taloihin ei ole koskettu. Yhdessä niistä asuu puolituttu vossikkakuski, jonka tapasin edellistalvena.

Vastaan tuli n. 12v. poika miestenmallin fillarilla, jonka putkella taiteili alle 2v. poika ja toinen, n.3v. oloinen kiikkui takapyörän akselien varassa. Ja hauskaa oli, olikohan äidin lupaa? Vaaralliselta homma näytti ja siinä vaan harvan liikenteen seassa urheiltiin. Erään rakenetilla olevan talon pohjakerroksesta kuului kovaa määkinää, lammasfarmihan siellä!

Jatkoin köuhän korttelin läpi Sheratonin suuntaan. Katselin kun tyttö istui katuvieruksen penkillä ja näpelöi kahta puhelinta. Niihin on kaikilla varaa, useampaankin. Katselin uutta, rakenteilla olevaa tosi kapeaa taloa. Mitat oli kuin Amsterdamissa ja pääty kadulle. Leveyttä rakenteella nelisen metriä mutta syvyyttä sitten noin 15, joten huoneita oli monta peräkkäin ja pakostakin läpikulkuja aina seuraavan läpi. Aika kamalaa asumista läpikulkuhuoneissa tai sitten oli käytävää koko talon pituudelta, ei hyvä sekään.

Sheratonin lähellä on iso alue, jossa vossikat olivat varikolla. Tilaa oli noin 40-60 hevoselle katettua pilttuuta, mutta vain yksi tamma. Pari vossikkaa päivysti kulmalla ja huuteli tarjouksiaan tuttuun tyyliin. Halpa hinta, vain 5 puntaa, minne vaan. Kun matka on tehty alkaa ruikutus, että hevosella ei ole ruokaa ollut moneen päivään ja sille pitää antaa "bakshisia" eli juomarahaa. Pistäydyin hollantilaisen Alexin pyörävuokraamossa ja kuulin että hän on kotimaassaan. Poikkesin ISIS-hotellin puutarhaan, otin paidan pois ja kirjan repusta. Tilasin Nescafin vanhaan tapaan, mutta nyt hinta olikin 12 entisen 10 sijaan. Ihmettelin asiaa, mutta tarjoilija pahoitteli että hinnat annetaan korkeammalta taholta. Siis kun turistien määrä vähenee, iso hotelliketju nostaa hintoja. Pienet tekevät useimmiten päinvastoin.

Alkaakohan turismi hiukan elpyä, kun laskin molemmilla altailla pitkästi toistkymmentä auringonpalvojaa ja kahvilassa toinen mokoma. Niilillä näkyi useita purjeita ja jokunen jokilaivakin meni ohi. Mutta kyllä turismille tekee pahaa tuo toissapäivän stadionin tapahtumat. 74 kuollutta ja 1740 vammautunutta on viimeisin tieto. Ilmiselvästi poliisin ja turvallisuusroistojen järjestämä homma, ovat jo monet lähteet todistaneet. Poliisi olisi helposti voinut estää kahinan ja väkivallan, mutta ei tehnyt elettäkään. TV kertoi, että putkin ja puukoin varustetut roistot päästettiin alueelle, kun taas toiset portit oli lukittu, että katsojat eivät päässeet normaalisti ulos. Nämä pahoinpitelijät eivät olleet tuttuja naamoja fudiskatsojina, vaan osa ihan tuntemattomia. Nämä kiihkeät jalkapallofanithan oppivat vuosien myötä tuntemaan toisensa, ainakin ulkonäöltä. Niinhän meilläkin ahkerat fanit muodostavat jengejä jotka jopa järjestävät kuljetuksia ja huutosakkeja. Nyt väkivaltaa varten oli värvätty taas rikollisia kuten tammikuussa Tahrirille. Kansa on raivoissaan ja mielensoituksissa on jo kuollut 5, Kairossa ja Alexissa.

Ja poliisi on taas saanut syyn käyttää kyynelkaasua, pamppuja, kilpiä. Kiviä lentää ja kyynelkaasu haisee. Sotilasjuntta yrittää todistaa, että heitä tarvitaan, kun tyhmä kansa ei osaa olla kunnolla vaan metelöi ja on hillitön. Ottaa koville tämä vallankumouksen tekeminen. Korruptoitunut vanha hallinto kouristuu valtaansa ja yrittää turvata rahan lähteensä.