Syyrian kriisin analyysejä

Luen ulkopolitiikan blogia ”the Ulkopolitist”, jossa on nyt ollut peräkkäin pari hyvin Syyrian tilannetta kartoittavaa kirjoitusta. https://mail.google.com/mail/ca/#inbox/13d918af53b3cd10

Syyrin sisällissota lähti käyntiin hitaasti ja pienin askelin ja kun luin niistä täällä ja katsoin Aljazeeraa, sain paljon sellaista infoa jota ei kotimainen media kertonut. Siksi koin silloin tärkeäksi kirjoittaa tänne blogiini tilanteesta. Kun taisteluja oli käyty lähes vuosi, heräsi meikäläinenkin julkisuus asiaan ja juttuja alkoi ilmestyä ja minä vaikenin aiheesta.

Tässä vaiheessa täytyy pelolla todeta, että kun lähes kaikki diplomatian keinot on käytetty ja mikään ei tunnu tehoavan Assadin diktatuuriin, se väistämättä eskaloituu muutoinkin rauhattomaan naapurustoon, on jo tehnyt sitä. Libanon ja Irak ovat  lisrissä asian kanssa, Turkki ja Jordania ovat pahasti puristuksissa pakolaisongelmien kanssa jne. Taustalla häärii Venäjä ja Iran, joista ei kukaan saa selvää.

EU on voimaton ja sekava kannoissaan ja siellä on omatkin, tosi pahat murheet. Helppoa ei ole kellään vastuullisella, ulkoministerinä ei ole kivaa.