Maailman kavaluus ja kamaluus

 

Kurdin peshmerga-taistelijat ovat vihdoin saaneet Turkilta luvan käyttää maan aluetta joukkojen siirtoon, sillä se oli ainoa reitti päästä avustamaan saarrettua Kobanen kaupunkia. Eilen sinne Syyrian puolelle meni etujoukko ja tänään laajempi ryhmä jolla oli mukana järeää kalustoa. Kurdit ovat vahvoja ja kurinalaisia taistelijoita, jotka ainoana ovat pystyneet panemaan hanttiin isis-joukoille. Jenkit ja mukaansa houkutellut useat maat ovat hiukan avittaneet isiksen vastaan kamppailussa, mutta ilmasta on vaikea osua liikkuviin kohteisiin. Siksi jenkit pohtivat ottaa käyttöön helikopterit, mutta niiden tukikohta puuttuu. Joutuisivat siirtämään tukialuksen Välimerelle.

 

Turkkia piti pitkään painostaa suostumaan, sillä sehän on taistellut samoja kurdijoukkoja vastaan omalla alueellaan. Mutta kai siihen keksittiin jokin ajatuksen kiertotie, koska nämä taistelijat ovat irakilaisia, eivät turkkilaisia. Jenkit varmaan hoitivat sen painostuksen, sillä nyt he ovat taas eturintamassa niittämässä satoa jota ovat kylväneet Irakissa ja Afganistanissa. Asioista hyvin perillä olevat lähteet ovat medioissa kertoneet taustaa ja kyllä tässä koko tarinassa näkyy selvästi jenkkien huono kyky ymmärtää kulttuurieroja ja muiden perinteitä ja uskontoja. Jenkit vaan puskevat menemään ymmärtämättä pitkän ajan seurauksia. Demokratiaa ei voi viedä maihin jossa sille ei ole mitään pohjaa. Koko isis-ilmiö on seurausta pitkästä kehityksestä, joka alkoi talibanien kurittamisesta, josta sitten syntyi al-Qaida ja sen raunioille syntyi vielä raaempia porukoita, joista lopulta kiteytyi tämä nykyinen painajaismainen Isis. Sille henkistä sukua ovat Nigerian Poko Haram ja Somalian al-Shabaab, joten jihadistien opit ovat levinneet ja niiden torjunnassa riittää töitä kaikille sivistysmaille. Jos samoille seuduille vielä onnistuu kulkeutumaan Ebola, niin tilanne on mahdoton.

 

Jenkit ja Nato, mukana suomipojat, ovat nyt lähdössä Afganistanista, mutta ei taida ihan mennä suunnitelman mukaan, kuten ei mennyt Irakissakaan. Nyt ovat jenkit jo joutuneet ilmavoimilla puuttumaan maan tilanteeseen, lähinnä Isistä kurittaen ja joutuivat sitten samoihin tappotöihin myös Syyriaan, jonne eivät olisi halunneet millään mennä. Milloinkahan USA oppii? Taitaa olla vaikeaa, kun pressat vaihtuu tasavälein ja uusi tekee taas samat poliittiset mokat, kun öljy- ja sotateollinen lobby painostaa. Jo Eisenhower varoitti erojaispuheessaan sotateollisuuden vaarasta kansakunnalle.

 

///

Egyptissä myös tapahtuu. Mursille on annettu 6v. linnaa ja jollekin assistentille 6kk. Linnaa saivat myös miehet jotka julkistivat videon homohäistä ja AJ näytti pätkän siitä, jossa pari nuorta miestä olivat iloisia häissään.

Lehtimiehiä kohdellaan kovin kourin al-Sisin toimesta, sillä diktaattori asennoituu niin, että kaikki kansalaiset tottelevat häntä eikä siedä pullikointia eikä itsenäisiä ajattelijoita. Kun Sisi sai yli 86% äänistä pressanvaalissa, olisi luku nyt hintojen korotuksen vuoksi selvästi alempi. Mutta vaaleja tai mielipidemittauksia ei kaivata. AJ:n kolme reportteria, jotka tuomittiin poliittisessa oikeudenkäynnissä, ovat nyt lusineet yli 307 päivää ja se piina jalkuu.

TV näyttää usein kuvia räjäytyksistä joilla Egypti raivaa turva-aluetta Gazan kaistaa vasten 10 km matkalle. Sisi ei tykkää niistä tunnelihommista jotka ovat toisaalta palestiinalaisten ainoa mahdollisuus saada tarvikkeita saarrettuun Gazaan. Siinä seassa sitten kulkee aseita ja terroristejä molempiin suuntiin.