ti 1.2.2011 mubarakia häädetään

Katselin aamun kansainvälisiä kanavia ja Muban häätäminen jatkuu. Olisikohan tämä päivä ratkaiseva? Mielenosoittajat ovat nimenneet päivän tempauksen "miljoonan miehen marssiksi" ja porukkaa alkoi kertyä "vapauden aukiolle" jo aamusta. Vilkaisin välillä myös valtion kanavaa veratilun vuoksi ja siellä ei tiedetty mitään mielenosoituksista. Kerrottiin vain moneen kertaan nähdyt uusien ministereiden nimitykset. Nämä kävivät jonossa lukemassa Muban edessä pahvilapulta vakuutuksen tai valan. Takana pönötti 4 äijää, joista yksi upseeri. Siten käteltiin ja selostaja kertoi kunkin osaamisia ja taustoja.

Sitten päätin lähteä katsomaan, olisiko M&I hoksanneet jättää luvatut kirjat Emilioon, eivät olleet.

Ensin oli kävely poliisin sulun läpi Medinalla. Nuoret poliisit olivat herkkiä hymyilemään ja olivat aika rentoja. Otin yhden kuvan kadulla taukoa pitävistä mustapukuisista, mutta sitten heidän pomonsa kielsi kuvaamisen. Olisikohan ollut syynä, että heput retkottivat epäsotilaallisina? Siinä vihanneskioskin kulmalla pari siviilipoliisia kyseli mitä etsin ja neuvoivat menemään hotelliin jossa olisi turvallisempaa. Ei ollut nytkään mitään pelättävää, kaikkialla hyvin hiljaista. Mikrobusseja kulki harvakseltaan, mutta 5-6 min odotuksen jälkeen sain kyydin ja katselin mennessä miten suurin osa tv-kadun isoista kaupoista oli suljettu, peltiovet alhaalla. Vain ruokakauppoja oli auki ja kahviloita. Hedelmiä ja leipää saa ja kaikenlaista syötävää ja juotavaa riittää. (Tästäkin levitettiin koti-tv:ssä perättömiä). Kello oli noin 14. Vastaan ajoi meteliä pitävä lava-auto, jossa nuoria miehiä seipäineen ja Egyptin lippuineen. Auton katolla kaiutin ja arabiaa pajatettiin. Aseman vieressä ei ollut yhtään esikaupunki-linjojen mikrobussia. Kysyin Emilion respasta tuleeko ryhmiä vielä, mutta huonosti eng puhuva kaveri antoi ymmärtää että se on loppu tältä talvelta. Emiliossa käynnin jälkeen kurkistelin ympärille ja totesin että TaxFree oli kiinni. Sinne johtava katkin oli suljettu muutamalla betonilohkareella. Seremoniakadun työmaa seisoo. Katselin kuinka sen reunaan rakennetaan tukeva aita, jonka pohjavalu on tosi järeää. Hiippailin Temppeliaukiolle päin katsellen miten taxit ja vossikat olivat lähes poissa. Aikiolta kuului hiukan meteliä, rytmikästä karjuntaa. Paljon moottoripyöriä parkissa ja aukiolla lippuja ja banderolleja sidottuna palmuihin. Joku piti puhetta kannettavaan sähkö-torveen. Poliiseja ei näkynyt ollenkaan, mutta ainahan niitä siviiliasuisina joukoissa pyörii. Porukat eivät siltikään yhtään pelkää. Ovat kai nyt niin varmoja että meininki muuttuu ja enää ei kannata pelätä poliisia.

Menin Snack Time pikaruokkimoon, koska siellä pääsee toiseen kerrokseen josta on hyvät näkymät. Torilla oli muutama sata miestä, aniharvoja naisia, jos ollenkaan. Kadulla ajelee mp-poikia lippujen kanssa, muutamassa autossa julisteita ja lippuja ja tietysti torvet soivat. Parvekkeella oli tullessani pari brittinaista ja yksi mies. Puheista päätellen asuvat täällä. Muutoin kuppila oli ihan tyhjä. Viereinen McDonalds oli suljettuna. Syötyäni olikin tullut rukousaika ja kun kutsu kuului, hajosi porukka niin, että torille jäi viitisenkymmentä ja kadulle ja reunustoille satakunta. Banderollit jätettiin paikalleen, joten touhu tulee jatkumaan. Laskin 14 tuhottua valomainosboxia, vain 2 oli ehjänä.

Lähdin rannan suuntaan ja tavan mukaan kyytitarjouksia satelee koko ajan. Vossikka parkissa on normaalisti toistasataa heppaa, nyt ehkä 30. Museo näytti olevan suljettu. Kiinni oli Thomas Cook ja Egyptair sekä pankit. Liikenne rantakadulla aika vähissä, putiikit kiinni, sotilaita 10 vartioimassa Winter Palacen edessä. Yhdellä pojista oli raskas pikakivääri ja sain ajatuksen, että onkohan meikäläinen armeijan järjestelmä peräti täältä asti kotoisin. Ainakin se seuraa vanhan Rooman sotaväen malleja. Tämä ryhmä oli juuri kuin meikäläinen puskajussi-ryhmä. Kadulla ei kävelijöitä näkynyt, muutama harva turisti tuli vastaan.

Kadun päässä, missä nimi vaihtuu ja on suihkulähde liikenneympyrässä, oli panssarivaunu siirretty varjon puolelle ja nyt vähemmän liikenteen tieltä. Kurvissa päivystää tavallisesti parikymmentä vossikkaa, nyt 2. Kurkistin IBEROTELin aulaan, jossa oli 2 turistia. Hiljaisen kadun varressa hotellin rakennustyömaa oli vaiennut. Jääköhän sekin kesken?

St Josephia kämpälle päin ja nyt oli hiukan vähennetty poliiseja "sekuritaten" luona. Parkissa ollut poliisiauto oli selvästi jäänyt kivisateeseen lähipäivinä, oli niin paljon pieniä, teräviä koloja pelleissa. Brittien kahvilat olivat auki, herkkukauppa kiinni, ravintolat kiinni. !6.30 maissa olin takaisin, t-paita hiestä märkänä. Pyykkiä tulee, vaikka ei ole pelejäkään.