Puoli vuotta itsenäistymisestä, teki uuden valtion, Etelä-Sudanin lännenhattua päässään pitävä presidentti, valtiovierailun Israeliin. AlJaz näytti kättelyt ja muut seremoniat ja järjesti pikapanelin miettimmään tämän uuden ystävyyden merkitystä ja taustoja. Siihen löydettiin useampia syitä.

1.  Niilin vesi olisi tärkeä Israelille ja se on suunnitellut saavansa putkella vettä. Mutta vuosikymmenien yritykset ovat valuneet Siinain hiekkaan. Mutta Niili virtaa molempien Sudanien läpi ja sillä voisi vaikuttaa Niilin hallintaan.

2.  Sudan on läheisissä suhteissa Iraniin, joka on Israelin suuri uhka. Olemalla kaveria Juban = Etelä-Sudanin kanssa, voidaan ehkä painostaa Khartoumin Sudania.

3.  Israel on suuri aseviejä ja on ylläpitänyt suhteita Ugandaan ja muihin keskisen Afrikan maihin ja vie niihin aseita.

4.  Maanviljelys on iso ala Etelä-Sudanissa ja näitä peltoja tullaan tulevaisuudessa havittelemaan. Kiina on ollut kovin aktiivinen ostamaan ja vuokraamaan viljelymaata Afrikasta.

Näissä merkeissä Israel on avannut lähetystöjä näihin heikkoihin maihin ja hakee vaikutusvaltaa alueella.

4.  Etelä-Sudan on iso öljyn tuottaja, mutta sen putket kulkee Sudanin kautta. Jos se saisi uuden yhteyden Punaiselle merelle, se voisi toimittaa öljyä Israeliin.