Puun poltosta

 

THL on tehnyt laajan kyselytutkimuksen ihmisten käsityksistä pienpuun terveyshaitoista. Surullinen tulos oli, että kansa ei ymmärrä pienhiukkasten vaaroja. Tutkijat ovat osoittaneet että pienhiukkaset tappavat ennenaikaisesti noin 1800 suomalaista joka vuosi. (liikenne tapaa nykyisin reilut 200). Pienhiukkasia muodostuu liikenteessä ja puun poltosta uuneissa ja kiukaissa.

 

Pellettejä poltettaessa hiukkaspäästöt ovat hiukan pienempiä siksi, että pelletti on kuivaa, kun taas omatarve-klapinkäyttäjä ei aina huolehdi puun kuivaamisesta. Laiskuuttaan tai osaamattomuuttaan. Pellettien polttamiseen on myynnissä teräksinen polttolaite, Tulikukko ja sen pikkuveli Kiuaskukko. Takassa sen ahkera käyttö kuitenkin poltti vempaimen yhden talven aikana piloille. Siksi onkin syytä hankkia pellettitakka, jos aikoo tehokkaammin pelleteillä lämmittää. Netistä löytyy hyviä ja melko edullisia. Ekolämmöx myy myös vesikiertotakkoja ja -kiukaita. Pelletin käyttö on helpompaa kuin pilkkeiden kanssa touhuaminen, varastointikin on helpompaa.

 

Arvelen, että nyt jo enemmistö tajuaa olla polttamatta maalattua tai muutoin käsiteltyä puuta. Toinen arveluni on, että betonilauta ei olisi kovinkaan vaarallista poltettaessa, mutta mistään ei sitä tietoa löytynyt.

 

14.4.14 oli siis YLEllä juttu tästä tutkimuksesta. Sen jatkona oli keskustelua puiden kuivaamisesta, osa ihan hölmöjäkin kommentteja. Aikanaan, kun rakensin kesämökeille parikin halkovajaa, hoksasin tehdä niihin reilusti harvat lautaseinät ja lattiat, koska puun kuivaamiselle on tärkeää että tuuli pääsee läpi pinosta ja seinästäkin.

 

Halkopino pitää nostaa maasta korkealle, latoa harvaksi ja kattaa vain kovalla sadesuojalla. Pressun kääriminen pinon päälle on virhe, sillä kosteat puut alkavat nopeasti homehtua. Home sitten sisään kannetuissa puissa on toinen terveysvaara. Uuneja tutkinut arkkitehti Heikki Hyytiäinen onkin opastanut rakentamaan puulla lämmitettävään taloon erillisen klapin kuivauskomeron. Sen pitäisi olla erikseen asuintiloista siten, että sieni-itiöt eivät pääse asunnon ilmaan. HH on myös muurannut kymmeniä takkoja, uuneja, helloja ja niiden yhdistelmiä. Hän on tutkinut VTT:n avulla palamisen prosessia ja siihen liittyvää toisioilman merkitystä.

 

Toisioilman tuominen takan palotilaan on ihan tiedettä, mutta nyt sitä jo osataan hallita ja uusimmat takat kierrättävät paloilmaa oikeaoppisesti. Tästä HH teki laajan tutkimuksen, joka löytynee verkostakin. Ainakin hänen oppejaan löytyy, kun hän on jo vuosia vetänyt alan yhdistystä ja kursseja. Kts Suomalaiset Tulisijat tai HH nimellä.

Keski-Euroopassa on paljon tiukemmat normit tulisijoille ja Itävalta on kärkimaita, Saksa hyvänä kakkosena. Yllättävästi myös Italiassa rakennetaan laitteita puun ja pelletin polttoon.

 

Satuin kerran sivuille, jossa kerrottiin että jenkkilässä on vuosittain kilpailut takoille ja kisan voittaa vähiten saastuttava eli puhtaiden palava konstruktio. Päästöt mitataan tarkasti ja kai voittoisat takat saavat mainetta ja markkinoita.

 

Nyt on alkanut lisääntyä veden lämmitys samalla kun taloa lämmitetään puulla. Vesi sitten siirretään talon varaajaan ja edelleen lämmitykseen tai käyttöveteen. Uusimmat varaajat kun on jo osattu rakentaa niin, että niihin voi yhdistää jopa neljä eri lämmitystapaa. Aurinkoa tietysti, puu/pelletti ja aina varalle myös sähkö. Maalämpöhän tulee liian kalliiksi, ellei rakenna ökytaloa, tuollaiset 200m2. Siksi se olisi helppo ja edullinen jakaa naapurin kanssa. Maalämpöä kun ei tarvitse mitenkään huoltaa ja laitteet ovat talokohtaisia, vain se keräysputki ja porakaivo on yhteinen.