Jälkimmäsiä edustaa hyvänä esimerkkinä ”Tutis”, joka kuoli parikymppisenä. Yleensä lapsifaaraot hallitsivat vain lastenkamaria ja todellista valtaa käytti joku muu. Varmuutta ei kai ole oliko yksi tällainen sijaiskunkku ainakin aluksi ensimmäinen naisfaarao ”Hapsu”sillä jotakin hämärää hänen valtakaudessaan oli. Sen loputtua kun eukon naamat hakattiin pois muistotemppelistäkin. Oli kuitenkin aikaan saapa täti, kun lähetteli retkikuntia Puntin maahan. Minua on usean kerran risonut tietokilpailun kysymys, missä on Puntimaa ja sen oikeaksi väitetty vastaus ettei sitä tiedetä. Kuitenkin paikka on kartoissa Somaliassa!

Istuin lukemassa ja sivusilmiin piirtyi vilkas murkkuliikenne mua kohti ja tuolini ali pihan nurkkaan. Ryhdyin seuraamaan ja havaitsin, että nurkkaan mentiin reippaasti kipittäen ja palattiin jokin pieni tumma hippunen pään edessä, kuin leuoissa. Seurasin liikennettä reitin loppupäähän ja löysin uuden pesän puutarhasta. Ilmeisesti ihmisen rakennustyöt olivat hävittäneet murkkupesän ja nyt tuhoja korjattiin.

Muutaman vaaleammankin munan näin matkalla uuteen pesään. Muniksi ne oletan vaikka olivat hyvin tummia, sillä muoto muistutti kovasti kotoisen kekomuurahaisen munaa. Sattui kivasti että YLE areenalta löytyi Minna Pyykön ohjelma (valitettavan vähän on tv- tarjontaa ulkomailla asuvalle) muurahaisista ja niiden tutkijoista. Siitä sain tietää että murkut ovat 100 miljoonaa vuotta vanha laji (ihminen noin 1) ja ovat veitikat kehittäneet yhteisöllisyyttä tosi pitkälle.

On selvinnyt että niillä on tauteja, joita vastaan ne osaavat antaa rokotuksia kaverille. Ne lypsävät kirvoja eli harjoittavat karjataloutta. Ne puolustavat pesää ja klaania taistellen keskenään, hoivaavat järjestelmällisesti jälkikasvuaan, mutta koko homma sujuu ilman että kukaan jakelee käskyjä tai muutoin pomottaa.

Tutkijat ovat laskeneet että suomalaismetsissä muurahaiset muodostavat 10% koko metsän eläinkunnan massasta ja siinä laskelmassa on huomioitu kaikki, kuten hirvet ja karhut. Jostakin muistelen lukeneeni että sukulaislajit eli termiitit ovat hyvin tärkeässä osassa luonnon kiertokulussa kotiseuduillaan.

Muurahaisyhteiskunta on demokraattinen ja kaikki osallistuvat tehtäviin, joihin kuitenkin saatetaan erikoistua. Muurahaisilla on hyvä näkö jonka varassa liikutaan ja haetaan ravintoa. Testasin tätä näkemistä jo pihalla ja toden totta ne näkevät hyvin liikkeen ja jonkin ison jättiläisen lähestymisen ja muuttavat suuntaa tai piiloutuvat. Pihalla kun on kiviä hanhenmunan kokoisesta variksen ja västäräkinkin munan kokoon, joutuu murkku tekemään aika kuoppaista taivalta. Eri reittejä vipeltävät, mutta kohde on määrätietoisesti sama nurkka. Jokunen hortoilee poikittain ja lienee siis eri hommassa.

Faaraomurkku on nopea, kekomuurahaista isompi ja kulkee hassusti takapää koholla. Olen nähnyt lintujen syövän niitä, mutta se oli joskus temppelin pihalla, ei Sinuhetalossa.

Ruokojuna taas kolisteli muurin takana ja kävin näppäämässä pari kuvaa. Pojankoltiaiset olivat ruokovarkaissa, jota ei kovin pahana rikkeenä tunnuta pitävän. Yksi hyväkäs yritti tarjota mulle pätkää punnalla ja kiellon jälkeen puolella, mutta en langennut kauppoihin. Pojat kiipeilivät vaunuissa ja junamies sai koko ajan kieltää ja onhan se vaarallista roikkua liikkuvassa junassa. Juna lähti parikymmentä vaunua pitkänä mutta jätti tähän 6 vaunua. Tulee kai hakemaan yöllä. Oli siis tärkeää hoitaa vaunut aikajärjestyksessä tehtaalle? Joku koltiainen näkyi kiipeävän seisovien vaunujen kuorman päälle, kun pää näkyi muurin yli. Myöhemmin poikajoukko järsi ruokoa ja metelöi kadulla ja tietysti syleksi imetyt pätkät kadulle.

Opin eilen tunnistamaan (kiitos, Päivi) akaasian, joka mainitaan kirjallisuudessa usein, kuten bougainvillea (kuulen sen suomalaisen suussa pukaville) kukatkin, joita kasvaa kaikkialla Välimeren maissa. Täällä oletettavasti on yleinen kiinanruusu eli hibiscus, jonka kukista tehdään karkade-juoma ja joita kuivattuna myydään joka paikassa. Kun niitä pidetään kadulla puotien edessä pölyyntymässä ja saamassa osansa kadun pölyn lähteistä, kuten hevon- ja aasinlannasta, en itse ostaisi siitä vaan takahuoneen varaston tavaraa. Turistille hinnat ovat törkeät, joten ihan ensi päivänä ja ensi kauppiaalta ei kannata ostaa, vaan totutella ilmapiiriin ja hintoihin ensin. Ja kun on saanut tuntumaa tinkimiseen, voi saada pikku kassillisen kukkia muutamalla kympillä, kun aluksi pyydetään 100.

KIPI oli 15, on hyvä merkki turismille...