Amr Mussa johtaa kannatuksessa Egyptin uudeksi Presidentiksi. Radion juttu kertoo karusti, että tavallinen egyptiläinen ei tiedä valtion asioista ja politiikasta paljon mitään. Amr Mussa markkinoi itseään parlamentin enemmistönä olevien vanhoillisten muslimien vastapainona. Hän myös on ainoana vannonut pitävänsä voimassa Israelin ja Egyptin sopimukset. Niiden muuttaminen tai mitätöinti lieneekin suuri huoli kansainvälisen politiikan kentällä. Muutos valtioiden suhteissa lisäisi jännitteitä kovasti Lähi-Idässä, jossa jo muutoinkin on kireä tilanne.

Mietinkin, mihin johtaa tilanne, kun suomalaisia rauhanturvaajia on taas lähtenyt tänään Libanoniin. Komppania jääkäreitä täydentää Irlannin johtamaa pataljoonaa. Voiskohan olla niinkin, että YK:n päälliköt ovat varautumassa siihen, että joukkoja tarvitaankin naapurimaassa Syyriassa, jonka konflikti vain kiristyy. Sinne meni jokin aika sitten 11 suomalaista upseeria aseettomina tarkkailijoina. Assadin klaani vaan on niin karski jengi, ettei nämäkään ammattilaiset ole saaneet tilannetta rauhoittumaan. YK:n pomo arvioi, että tuhoisat pommi-iskut, joissa kuoli kymmeniä ja haavoittui satoja, olivat Al Qaidan tekosia. Se sitten sotkee tilannetta lisää ja vaikeuttaa rauhan rakentamista. Miten teet rauhan tuollaisen terroriporukan kanssa?
* * *

Suomessa on kiihtymään päin keskustelu muslimien maahanmuutosta. Sen kimmokkeena oli Ruotsin tv:ssä esitetty video jossa moskeijoiden imaamit antoivat häkellyttäviä ohjeita kotiväkivallan uhrille. Jutun tekivät toimittajat, jotka salaa kuvasivat nämä hölmöt vastaukset hädässä olevalle. Aiheesta kirjoitti hyvän jutun suomen muslimi, kurkkaa täältä.

http://huseinmuhammed.puheenvuoro.uusisuomi.fi/106090-katsokaamme-me-muslimit-peiliin Juttu sai paljon palautetta, mm linkkejä videoihin, joissa useassa filminpätkässä tulee esiin suuret ongelmat Ruotsissa. Malmössä ja Göteborgissa on molemmissa suuret muslimiyhteisöt, joiden nuoren polven, hyvin ruotsia puhuvat nuoret aiheuttavat suuria häiriöitä. Todellisia ongelmia syntyy siitä, että työttömät nuoret polttavat autoja, kivittävät ja estävät palomiehiä ja poliisi on voimaton. Nämä ilmiöt nostavat aiheellisesti keskusteluun sen, pitääkö Suomessa tehdä kaikki samat epäonnistuneet kokeilut kuin muualla läntisessä Euroopassa on tehty. Näitä nuoriso-ongelmia on raportoitu jatkuvasti Saksasta, Ranskasta, Hollannista ja muualta.

On todella syytä syventyä tähän ongelmakenttään ja kehittää paremmat menetelmät mamunuorten sulattamiseksi yhteyskuntaan. Mutta miten se tehdään, kun nyt on jo suuria ongelmia saada suomalaisnuoret mukaan yhteiskuntaan. Nuorison työttömyys, opiskelun keskeytys ja syrjäytyminen on jo nyt suuri ongelma. Miten sitten voitaisiin hallita monin verroin vaikeampi ryhmä, huonosti koulutetut ja kielitaidottomat tulijat. Jokin tuore selvitys on todennut, että Virosta ja Venäjältä tulevat nuoret pärjäävät huomattavasti paremmin kuin arabitaustaiset ja varsinkin muslimit.

Monissa maissa on törmätty tosiasiaan, että maahanmuuttajaperheiden äidit jäävät paitsi kielen oppimisesta, eri syistä. Nämä kielitaidottomat äidit sitten pakostakin ylläpitävät kotimaan tapoja ja ajattelumalleja, luonnollisesti. Nuorille tuottaa ongelmia joutua kulttuurien törmäyskohtaan, kun kotona vallitsee ihan eri meininki kuin koulussa tai jengissä. Musa, muoti ja muu kaupallisuus luo paineita ja äitimuori painostaa toiseen suuntaan, isän tukemana. Lopputuloksena kerrottiin Saksasta ja muualta ilmiö, että nuoret tytöt naitetaan pakolla kotimaan vanhoille äijille, esim Kurdistaniin, Iraniin ja Turkkiin. Siinä sitä on ristiriitaa riittävästi, eikä helpota veljienkään oloa tämä kulttuurinen soppa. Pojille on aina helpompaa seurustelu lähes normaalisti länsitapaan, mutta tytöt ovat vaikeuksissa.

Sitten tämä paha olo puretaan ympäristöön. Muistetaan vaan muutaman vuoden takaisia suuria mellakoita Pariisin esikaupungeissa. Näistäkin asioista on syytä avoimesti keskustella eikä heitellä syytöksiä niitä vastaan, jotka varoittavat ongelmista. Hallinnolla, viranomaisilla on aika huonot eväät hallita tilanne, jäljet pelottavat. Kun talous nyt näyttää tiukkenevan, työttömyys lisääntyy, huono-osaisuus kasaantuu. Kun siihen lisätään sytykkeeksi rotu-, uskonto ja kielierot, on kasassa valmis sotku jota on tosi vaikea hallita.

Työvoimahallinto on niin jäykkä ja säännöt kankeat, että kielen opiskelua vaikeutetaan hölmöillä säännöillä. Perhepiiristä tiedän tapauksen, että kortisto panee ihmisen karenssiin, jos hän menee kielikurssille. Järki sanoo että työllistyminen on kiinni ennen kaikkea juuri kielitaidosta. Pitäisi tukea kielen oppimista, eikä vaikeuttaa sitä byrokratialla. Kansalaispalkka toimisi tässäkin hyvin helpotuksena.