Lähetin jutun hesariin joka sen julkaisi 4.6ä, tosin lyhennettynä ja paranneltuna. Kyllä toimittajan ammattitaito näkyi siinä ja sain taas muistutuksen siitä, että olen amatööri textinteossa.

 

Lippu ja sen häpäisy

 

Taas on nähty kummallisia siniristilipun versioita tv:n urheilulähetyksissä. Lipun oikeaa käyttöä vahtii sisäministeriö, jolle kuitenkin lienee hankalaa valvoa kaukomailla järjestettäviä kisoja. Siksi jonkinlaista vastuuta pitäisi ottaa myös urheilun lajiliittojen, koska ne saavat etukäteen tietoja järjestelyistä. Niissä ei kuitenkaan asiasta välitetä tai sitten ihmisten värinäkö ei riitä. Kaamea esimerkki on ollut väärän värinen lippu Kaisa Mäkäräisen pipossa. Muodostelmaluistelun MM kisat käyttivät hallin seinällä aivan väärää siniristilippua. Jääkiekon MM-kisoissa nähtiin epämääräisiä ”suomenlippuja” taas kerran, samoin euroviisuissa.

 

Suomalaisuuden Liiton sivuilta:

Kansallislipun on oltava mittasuhteiltaan ja väreiltään oikea. Suomen lippu on suorakaiteen muotoinen vaate. Se on korkeudeltaan 11 ja pituudeltaan 18 mittayksikköä. Lipun värisävyt määrittelee valtioneuvosto. (PMS-värijärjestelmässä sinistä vastaa malliväri 294C).

 

Edelleen ohjeissa sanotaan ettei virheellisiä lippuja saa myydä. Tullin pitäisi vahtia ettei niitä edes tuoda maahan.

 

Apua pitää pyytää ulkoministeriöltä ja Suomen lähetystöiltä, joilla lienee keinoja valistaa järjestöjä ja kisaisäntiä ulkomailla. Nopein tapa olisi ohjeistaa suoraan sylttytehtaita eli lipun valmistajia Kiinassa, tai missä niitä nykyään sitten tehdäänkin.

 

Tarvitaan yleistä ryhtiliikettä näin Suomen lipun päivänä.

 

Nippe Nikander

yksi Bruno Tuukkasen viimeisistä oppilaista