Ensimmäinen lepakkoretki kolmiotarkkailuna Luxorissa.

Panen loppuun linkin, josta pääsee katsomaan karttaa reitistä. Lepakoiden tarkkailua varten valitaan pysyvä reitti, joka on kolmio, sivuiltaan kilometri. Niiden sivuilta valitaan 12 tarkkailupistettä joissa viivytään viitisen minuuttia detektorilla ”skannaten” siten että tulee haravoitua äänen korkeudet tasolta 2000Hz tasolle 7500Hz. Näin ainakin tein tänä iltana. Täytyykin tarkistaa tutkimuksesta http://www.fledermaus-dietz.de/publications/Dietz%202005%20Identification%20
key%20to%20the%20bats%20of%20Egypt.pdf

mihin tasolle äänet kannattaa tarkistaa. Tuon linkitetty raportti on perusteellinen, pitkä ja hankala lukea pienen läppärin ruudulla. Pitkän hakemisen jälkeen selvisi, että eteläisessä Egyptissä, Luxorin tasalla saattaa kuulla 4 eri lajin ääniä. Harmittavaa on että niiden kaikkien äänen taso on niin lähellä toisiaan (4400-5700 Hz), ettei sen avulla voi tunnistaa nahkasiipeä. Tämä tutkimus ei kerro lentäjien siipiväliä, joka voisi hiukan auttaa arvauksissa eikä myöskään äänen tyyppiä. (naksutus, maiskutus, narina tms) Suomessa erotan jo heti äänestä kolme lajia ja lisäksi elinympäristö kertoo paljon. Äänestä olisi apua tunnistamiseen jos sen voisi äänittää ja tutkia kuvana tietokoneessa, kuten ammattilaiset tekevät. Jotkin äänet ovat laskevia, jotkin kaksitasoisia samaan aikaan. Eroavat meikäläisten lepakoiden tuotoksista.

Suomessa riittää kun haarukoi välin 2500-6500 osapuilleen. Meillä tiheimmin esiintyvät lepakkoäänet siellä 3500-4500 paikkeilla, koska useimmat lajit käyttävät sitä äänen korkeutta ”tutkissaan”.

Tutkijat sanovat että reitti pitäisi valita siten reilusti, että siihen ei pidä valita vain ”varmoja” kohteita. Teoriassa tutkimuksen kannalta kaikki reitit ovat yhtä hyviä, mutta retkeilijän kannalta on toki kiva kun saa havaintoja. Siksi tein reitin parhaan arvauksen mukaan siten, että sille sattuu puita ja pikku puistoja. Kaikkialla katujen varsilla on vanhoja kivirakennuksia. Reitillä on yksi piste liikaa, mutta ei kai se haittaa, sillä sen Pharmacy pisteen voi jättää pois virallisemmista raporteista (jos niitä nyt ollenkaan jaksan vääntää, riippuu varmaan tuloksista.

Tänään lähdin liikkeelle 19.10 ja palasin 20.40 eli puolitoista tuntia siihen kuluu. Havaintoja ei kuulunut. Hiukan yllättävää sillä olosuhteet olivat ok, tyyntä ja lämpöä +24 C. Kaduilla pörrää ihan hirveästi liikennettä ja huomasin että usein tulee moottoreista tai sähkölaitteista häiriötä, joskus jopa luulee lepakoksi aluksi. Esiintyy useimmiten 2000-3000 Hz paikkeilla. Kotona tavallisin harha, ei häiriö, on hepokatit ja muut heinäsirkat, joiden siritys usein on niin korkealla ettei vanhan korva kuule mutta detektoripas kuulee.

Täytynee uusia vielä kerran myöhemmällä kellonajalla. Ajatuksissa on tehdä myös länsirannalle vastaava lenkki, siellä yksi sivu Niilin rantaa pitkin, molemmin puolin lauttalaituria ja siitä kolmion kärki kohti kolosseja ja temppeleitä.

Olen aikaisempina talvina nähnyt lepakoita runsaastikin. Yksi näköhavainto oli Luxorin temppelin sisällä, toinen Niilillä, kolmas puistoisella aukiolla Aatun suvun talon vieressä ja ensimmäisen talven runsaat havainnot asuinkadulla Feyrusissa. Silloin ei ollut detektori matkassa joten lajimääritys jäi tekemättä. Mielestäni olen nähnyt 3 lajia, mutta lajisto on runsaampi.

Täällä kierrokseni kartta.

http://maps.google.fi/maps?hl=fi&tab=wl