Pääsiäissaaret

ihmiskunnan häpeä
Maikkari näytti hyvän dokkarin pääsiäissaarilta. Aikaisemmin on häveliäästi luuloteltu, että saaret olisivat jääneet täysin asumattomiksi kun sen väestö tyhmästi tuhosi elinolonsa. Nyt sitten kävi ilmi, että saaren alennustilassakin sinne jäi jäljelle kourallinen asukkaita ja nyt populaa on 4000! Elävät ilmeisesti turismin varassa ja siksi on jotenkin ymmärrettävää että on ylläpidetty väärää mielikuvaa täysin eristyneestä ja asumattomasta saaresta.
 
Saaren historia kertoo korutonta kieltä siitä, miten ihmisen tyhmyys voi johtaa täydelliseen katastrofiin kun sitä vielä on ollut avittamassa ihmiskunnan ikuinen seuralainen rotta. Jos on uskominen hyvin todentuntuiseen selostukseen, olivat rotat viime kädessä se tekijä, joka esti toipumisen metsäkadosta. Mutta suurin syy toki oli ihmisen pohjaton typeryys ja ymmärtämättömyys luonnon edessä. Olisiko dokkarin asenteeseen vaikuttanut se, että siinä olivat pääroolissa puolalaiset tutkijat, joiden kotimaan syntitaakka tässä asiassa on pieni.
 
Kilpailevat klaanit, joiden alkuperä on täytynyt lähteä hyvin pienestä populaatiosta, luokkaa 50 nuppia, tuhosivat voimakkaan ja elinvoimaisen saaren luonnonvarat typerään mahtailuun ja kilpailuun. Pystyttivät patsaita esi-isien ja päälliköiden kunniaksi ja siinä touhussa kaatoivat elintärkeät palmut kokonaan. No siitähän selvästi aiheutui sille saarelle elämisen loppu. Loppua yritettiin viivyttää eri tavoin, mutta viimeisen iskun antoikin sitten länsimainen ”kulttuuri”eli tutkimusmatkailijat 1700-luvun lopulla. Paremmin sanottuna sikailevat seikkailijat, jotka jättivät jälkeensä tavan mukaan kuppaa ja muita tauteja. 
 
Kunpa tällaisia dokumentteja katsoisivat ne, jotka nytkin vaativat säälimättömästi metsien hävittämistä muka välttämättömänä asiana. Sama koskee soita, joiden möyriminen turpeena poltettavaksi olisi muka jokin autuus. Päin vastoin, ne temput vaarantavat luonnon monimuotoisuutta ja se taas vaarantaa kaiken elämän.
 
Yleisesti on tunnettua, että pölyttäjähyönteiset ovat elinehto kaikelle kasvulle. Silti typerät ihmiset ovat edelleen valmiita syytämään luontoon myrkkyjä, jotka lopulta tuhoavat hyönteisiä. Muka turvallinen Round Up on hyvä esimerkki. Sitä myyjä väittää turvalliseksi mutta tutkijat ovat osoittaneet sen aiheuttavan haittaa luonnolle, mm maassa eläville hyönteisille ja selkärangattomille.
 
Luonnossa kaikki vaikuttaa kaikkeen ja siksi on vaarallista aiheuttaa tuhoa millekään eliölajille. Jos maapallolta katoaa jokin avainlaji, esim madot tai hämähäkit, koko systeemi romahtaisi hyvin nopeasti tai ainakin joutuisi vakavasti uhatuksi. Ihminen ei ole järjestelmälle tarpeellinen ja joutaisi hyvin pois luonnosta, joka selviäisi siitä ”iskusta” hyvin.
 
Mutta juuri nämä alemman portaan eliöt ovat välttämättömiä, sillä niiden varaan rakentuu taas monen ylemmän tason olion elo. Mitä korkeammalla jokin eliölaji on ravintoketjussa, sitä vähemmän sillä on merkitystä systeemille. Eliösysteemi ei romahda jos ihminen, jääkarhu tai merikotka katoavat. Mutta jonkin alimman tason eliön romahdus myrkkyjen tms vuoksi, voisi aiheuttaa katastrofin, jonka paikkaaminen onnistuu, mutta aiheuttaa aina suuria mullistuksia. Luonto korjaa aina häiriöt, mutta se vaatii aikaa ja vaikuttaa ympäristöön suuresti. Evoluutio korjaa puutteet mutta on hidas menetelmä. Kädellisten lokeron ihminen on suuri vaara maapallolla.
 
Pääsiäissaarten esimerkki osoittaa hyvin, miten tärkeätä on kunnioittaa luonnon omia sääntöjä ja sen miten suuri riski on ihmiselle puuttua luonnon kulkuihin. Nyt taas ihminen on tekemässä vastaavia mokia, kuten tapahtuu kalojen ylipyynnissä. Riistokalastus uhkaa merien tasapainoa ja kalakantojen kykyä uudistua. Jos kalakannat romahtavat, se vaikuttaa voimalla muuhun meriluontoon, joiden vaikutusta ei tunneta.
 
Sama vaikutus on merien lämpenemisellä, joka nyt vaikuttaa koralliriuttoihin. Niiden kunnon huononeminen vaikuttaa äyriäisiin ja pikkukaloihin, joiden elinympäristöä ne ovat. Suuremmat kalat ovat puolestaan riippuvaisia niistä ja vaikutus kertautuu nopeasti.
Ilmaston muutos on todellinen vaara nykypallolle. Pallo jotenkin selviää, ihminen ei ehkä kestä muutoksia. Mutta rotta ja torakka selviävät.