Olen monessa yhteydessä kuullut Egyptin melko uudesta ongelmasta, joka on pohjaveden nousu. Kaikki johtuu suuresta Assuanin padosta. Kun ehdotin sen räjäyttämistä, totesi paikallinen siihen, että sitten saataisiin taas tulvat takaisin. Ja se ei oikein istu tähän aikaan. Pato rakennettiin 1960-luvulla venäläisten toimesta ja se ratkaisi pari suurta pulmaa, hallitsemattomat tulvat, ja kaikki tulvat ja antaa sähköä valtavasti. Sillä hoituu puolet maan energiatarpeesta. Mutta kuten aina käy kun ihminen puuttuu luonnon suuriin järjestelmiin, jotkin muut asiat muuttuvat myös ja sitä ei osata laskea ja arvioida. Pohjaveden nousu oli asia jota ei osattu huomoida, tai jos ilmiö tunnettiin, ei sen nousun suuruutta eikä sen seurausvaikutuksia.

Nyt on Ala-Egyptiin Kairon tasalle hitaasti mutta vääjäämättä kehittynyt suolajärvi. Se on suurentunut 1970-luvulta lähtien ja paisuu edelleen. Alue on alempana kuin Välimeren pinta, mutta sillä ei voi olla merkitystä, sillä meri on olluut siinä ”aina” ja ainoa suurempi muutos on se pato. Asia tunnetaan täällä hyvin ja varsinkin muinaismuistoista huolehtivat, arkeologit, egyptologit ja muut tutkijat ovat kovasti huolissaan pohjaveden noususta, sillä se tuhoaa vääjäämättä ikivanhojen temppelien perustukset ja uhkaa murentaa suuren osan tuhatvuotisesta perinteestä. Se taas tuhoaisi historian lisäksi turismin tärkeät perusteet ja sitä tämä nykyväki pelkää enemmän. Arabivalloittajat eli nykyväestön kantaisät viis veisasivat maan ikivanhoista temppeleistä ja muista perinteistä. Luxorissakin rakensivat oman moskeijansa ikivanhan temppelin sisään, koska siinä sattui olemaan tilaa ja hyvä pohja. Samoin käyttivät satoja vuosia hyväkseen asuntoina ja talleina suurelta osaltaan hiekkaan peittyneitä temppelien yläosia, josta taas on jäljellä nuotioiden savustamia pylväänpäitä ja kattopalkkeja.

Temppelit on kaivettu esiin kokonaan vasta länsimaisten toimesta melko myöhään. Ja mm Sfinksi on kaivettu esiin useamman kerran, aina jonkun ulkopuolisen tahon tekemänä. Paikallisia ei mokoma homma kiinnostanut ja hiekkamyrskyt hautasivat nopeasti alleen muistomerkit, ellei niitä koko ajan huollettu ja hiekkaa poistettu. Suuret temppelit mm Denderassa ja Edfussa olivat kokonaan hiekan peitossa, noin 25-35 metrisen patjan alla. Vasta britit kaivoivat kokonaan esiin Karnakin temppelin.

Onneksi niin, sillä beduiinit ja muut ymmärtämättömät olisivat ne saattaneet tuhota, ainakin patsaat ja maalaukset. Silti valtava määrä ikivanhaa kulttuurikuvastoa on kadonnut ja tuhottu. Kokonainen kylä oli rakennettu Edfussa temppelin päälle ja Denderassa sen päällä oli viljelykset. Vasta 1700-1800 luvuilla ”löydettiin” Abu Simbelin jättimäinen kalliotemppeli hiekan alta ja moni muu faaraoiden ajan temppeli. Vain pyramidit ovat olleet kyllin suuria ja järkelemäsiä, että niihin ei ole pystynyt hiekka eikä typeryys.

Mutta nyt on taas nostamassa päätään melko uusi uhka, pohjaveden lisäksi. Se voidaan todeta suuren tyhmyyden ja uskonkiihkon yhdistelmäksi ja tämä hulluus tunnetaan nimellä Taliban. Sen Afganistanissa taistellut ja haavoittunut egyptiläinen jäsen Morgan el-Gohari on uhkaillut tv-lähetyksessä, että hänen jihadistiporukkansa räjäyttää kaikki kuvat ja patsaat. Tämä islamin suuntaushan kieltää kaikenlaiset kuvat, joita voidaan palvoa. Tämä kaheli oli ollut räjäyttämässä niitä ikivanhoja buddhapatsaita Afganistanissa ja ohjelma näytti siitä tuhotyöstä videon.

Lehtijuttu lisää, että siinä tämä hullu eroaa v.640 maan valloittaneesta muslimisotureista, jotka jättivät muinaismuistot rauhaan. Onneksi Sfinksi ja pyramidit Gizassa ovat melko korkealla ja kalliolle rakennettu, jotta pohjavesi ei niitä uhkaa. Samoin on laita Luxorin muiniashautojen, jotka sijaitsevat korkealla. Mutta jo tässä asunnon lähistöllä on jättimäisiä muistotemppeleiden raunuoita, joita pohjavesi uhkaa. Unesco on palkannut tiede- ja museoväkeä eri puolilta ja he yrittävät kehittää suojakeinoja ongelmaan.

Veikkaan että museoväki ja muinaismuistoista vastaava virasto on tuplanneet vartijat monessa paikassa ja huolehtineet siitä, että pommilastissa olevalla autolla ei päästä liian lähelle. Pyramidien sisään ei millään saada tungetuksi tarpeeksi aineita niiden räjäyttämiseksi ja niitä on helppo vartioida. Mutta tämä vandaaliporukka voisi melko helposti iskeä johonkin syrjemmällä olevaan muistomerkkiin. Täytyypäs mennä tarkastamaan Memnonin kolossien seutu, sillä siihen olisi nykytilanteessa helppo ajaa kuorma-autolla patsaiden juureen. Saattaisi jokin murikka lentää tämän reilun kilometrin matkan meidän katolle. Mutta se ei nyt ole suurin murhe. Kyllä minäkin suren tätä savirakentamisen mallikylää jonka pelastamista kapillaariselta pohjaveden nousulta pohditaan eikä tunnu lääkkeitä löytyvän.