Kävin eilen räätälin juttusilla, sillä tiedossa on isot kaksoishäät. On vanhat vaatekerrat senverran reissussa rähjääntyneet, ettei oikein voi niissä edustaa. Poikkesin hieman ostamisen rutiineista, joihin meitä on täällä kovasti yritetty totuttaa. Kaikki ostokset olisi syytä hoitaa suvun kanavien kautta, enkä keksi siihen muuta logiikkaa, kuin että siitä on aina jollekin välikädelle pikku hyöty. Ehkä loppuhinta minulle olisi sama, mutta jossakin saumassa serkku Ahmed sitten saisi edullisen kalabeijan tms. kun on samaan paikkaan ohjannut ostajia.  Tämä on hyvä esimerkki kaupanteon ja komissioiden kulttuurista, joka isommissa mitoissa muuttuukin sitten jo lahjonnaksi. Raja toki on häilyvä, mutta perinne on tosi vahva, eikä tämä maa kai pyörisi ilman provisioiden rasvaa.

Tunsin räätälin ennestään ja hiukan huvitti kun kysyin kunnon räätäliä niin jäljet johti sinnepäin. Voipi tulla jollekulle paha mieli kun en edennyt tapojen mukaan?

Menin siis ilman esiliinaa ja homma hoitui sujuvasti ilman tulkkiakin. Tämä Soukissa toimiva tailor Nashat Aiad Gaied kyseli yhteisen tuttumme Heikin kuulumisia ja lähetti terkkuja. Siis jos kaipaat mittatilausvaatteita, käy Soukissa tai soita 0100 397 0457. Itse tilasin kerralla hiukan enemmän jotta sain enemmän tingittävää. Joku täälläasuva tietysti kohta leuhkii omilla edullisemmilla ostoksilla, mutta kehtaan kertoa että yhdet pitkät reisitaskuhousut ja saman kaavan mukaan shortsit sekä paita Nehru-pystykauluksella maksaa 360LE (41€). Varmistin istuvuuden viemällä malliksi vanhat housut ja paidan ja sovittiin siihen pari senttiä kasvunvaraa vyötärölle niin pitäisi istua.

Tukisukumme vanhin Mahmoud ja kolmanneksi vanhin poika Hassan menevät naimisiin ensi viikolla. Häitä on valmisteltu jo kauan, mutta en oikein pääse niitä seuraamaan muuta kuin Hassanin talon tapahtumien kautta. Kerran haimme Abdyn kanssa  alustoja juhlaleipien leipomiseen ja nyt on ollut jaossa painettuja hääkutsuja. Mahmoud antoi ensimmäisen lämpimäiskappaleen Annukalle symbolisesti, vaikka meille onkin sanottu että nyt kun kuulumme perheeseen, ei meille sen kummemmin virallisia kutsuja anneta. Hääkutsu käsittää myös meidän tutut suomalaiset ja on erikseen tarkistettu että kutsu on heille esitetty. Häät ovat kaksipäiväiset ja ensin on suvulle, (mitä se sitten täällä tarkoittaakaan, koska myös me vuokralaiset ja meidän kaverit sisältyy), kotona ruokajuhlat ja toisena päivänä on ohjelmallinen ja musiikillinen tanssi-ilta juhlatiloissa Karnakissa. Mutta niistä eri tarina.

Yleisesti häitä vietetään torstaisin, koska sen perään on lepopäivä. Juuri äsken meni ohi remuava hääretkue ja koska nyt on lauantai, se lienee koptiperheen juhla, kun huomenna on heillä lepopäivä. Nämä meluisat hääajelut ovat tyypillinen ilmiö ja niissä jopa ammutaan raketteja autoista, hurjimmillaan myös aseilla. Olen usein nähnyt ylitäysiä minibusseja, joiden katoilla ja sivuovessa roikkuu riekkuvia poikia ja autojen edessä, vierellä, takana ja väleissä pujottelee kuolemaa uhmaten ihan kaheleita mp-poikia torvet soiden ja  valot vilkkuen. On varmaan sattunut tuollaisessa päättömässä ajelussa että häistä onkin tullut hautajaiset.

Abdy on ollut poissa kuvioista jo useita päiviä eikä meille aluksi kerrottu mitään syytä. Vasta monen kysymisen jälkeen saimme selityksen, että joku serkku oli vammautunut pahasti mp-kolarissa. Useita luita poikki ja niin pahat vammat, että paikallinen sairaala ei ottanut sisään, vaan oli todennut että heillä ei ole osaamista. Siinä sitten oli potilasta kuskattu hiton pitkälle Assiutiin ambulanssissa, joka ei kyllä helpottanut asiaa kun hoidon aloitus lykkääntyi tunneilla.

Jonkun läheisen pitää olla apuna sairaalapotilaalle, sillä sairaalassa ei tarjota ruokaa potilaille!!! Kyllä siinä väkisinkin sitten sairaalahygieniaa riskeerataan, kun siviilit siellä ruokkivat ja muutoinkin kai hoivaavat potilaita. Tuntuu kummalta että tässä laajassa suvussa ei ole löytynyt joutavampia ihmisiä kuin Abdymme, jolla on tärkäe homma kaivauksilla johdon apulaisena. Mutta sen apulaisen pitää kai sitten olla mies, jos potilas on mies ja toisaalta aikaansaapa ja nokkela ja on tietysti hyvä olla varoissaankin. Joutuuhan hän jonnekin majoittumaankin vieraassa kaupungissa, sillä ei niihin sairaaloihin voi varmaankaan yöpyä?

Toisaalta suvun tämä haara on kovin kiinni näissä häävalmisteluissa ja kaikilla on työnsäkin. Hassan olisi muutoin ollut joutavampi, mutta kun on se talon viimeistely menossa. Pikku sivutarina siitä: Sähkömiesten pomo ja kaksi sähkäriä odottivat toista tuntia työmaalla asentaakseen tuulettimia kattoon, mutta työ ei voinut käynnistyä kun ei ollut vapaastiseisovia tikkaita! Siis äijät tulevat työmaalle ilman tikkaita, huhhuh! Kulkevat mopoillaan mutta olen minä nähnyt hurjempiakin laitekuljetuksia kuin yhdet alutikkaat, joissa ei tarvita kuin 7-9 askelmaa. Mutta sen takia työt seisoi! En jäänyt seuraamaan miten kauan odottivat ja kenen piikkiin. On aikakäsitys aika rentoa ja työn organisointi vielä rennompaa.