Korruptio

Kopsasin palan Päivi Arvosen haastattelujutusta, joka on julkaistu UM:n Global Finland – sivustolta.

 

Egyptissä kairolainen haastateltu.

Mitä mieltä olet korruptiosta?

No, se on osa elämää. Niin on aina toimittu. Köyhien lahjukset ovat pieniä, yhteiskunnan suurituloisilla summat ovat valtaisia.

Miten korruptio saataisiin loppumaan?

Ei kai se lopu koskaan, miksi loppuisi?

Millainen elämäsi olisi ilman korruptiota?

En osaa ajatella, että jossain voitaisiin elää ilman korruptiota. Kaikilla asioilla on hintansa ihan kuten ruokakaupassakin jokaisella tuotteella. Mitään ei saa ilmaiseksi.

 

Eipä silti, ei korruptio ole mikään erikoisuus ja vain Egyssä. Sama riesa vaivaa suurinta osaa maailman maista. EU:n sisällä se on vaan jalostettu hienommaksi ja se ei ole niin näkyvää. Mutta heti Välimeren maissa se jo näkyy ja mitä idememmäksi ja etelämmäksi mennään, sen surkeampi on tilanne.

 

Tv näytti dokkarin Espanjasta ja siellä samoin kuin Kreikassa on vuosisataiset perinteet lahjonnasta ja kähminnästä, oman edun tavoittelusta ei ole vapaana edes Ranska. Vain muutama vuosi sitten paljastui suuri skandaali johon ent pressa oli aktiivisesti osallistunut ollessaan Pariisin pormestarina.

 

Venäjällä korruptio ja valtiolta varastaminen on hiottu taiteeksi ja kun on suuri maa ja paljon resursseja, on mistä kahmia. Kiina on ihan oma lukunsa ja sama kataluus vaikuttaa kaikissa heikon hallinnon maissa, kuten Filippiineillä ja Indonesiassa.

 

Meillä korruption rinnalla on aina välillä paljastettu kartelleja. Sitä vain en oikein ymmärrä, miten valtio oli voinut olla osallisena asvalttikartellissa, kun se kai oli ostajan roolissa. Ainakaan tuomittujen asvalttifirmojen listassa ei näy mitään valtion yhtiötä. Tuomarit näkivät kuitenkin että valtio oli tiennyt kartellista ja hyötynyt tiedosta. Miten?

 

TeliaSonera pani pihalle 4 pomoa, jotka olivat sotkeentuneet lahjontaan Kazakstanissa. Juttu on sinänsä jo vanha, mutta miksi valtioiden isosti omistama yhtiö toimi vasta nyt. Ja eikös nämä tekijät pitäisi vetää oikeuteen, kuten tehtiin viimeksi tässä panssariautojutussa.

 

Jenkit tekevät tällaisetkin asiat isolla pensselillä ja se on niin törkeää ja siihen osataan aina vetää myös valtio mukaan, että sitä ei voi erottaa valtion toimista ja armeijan hankinnoista. Kun ase- ja öljylobby ottaa jonkin maan sihtiinsä, se kehittelee monimutkaisia juonia joilla sitten kampataan pressa mukaan, kuten on monesti nähty. Kennedyt houkuteltiin Sikojen lahden hölmöilyyn. Joku toinen hyökkäsi Panamaan, Chileä kohdeltiin törkeästi, samoin Grenadaa. Näitä piisaa, mutta se juju onkin siinä, että rahaa käärivät tahot osaavat lymytä hallituksen taakse. Työkaluna on useimmin ollut CIA ja nyt sitten uusi jättivirasto NSA.

 

Ja taktiikkana sama ikiaikainen kikka, ulkoisen vihollisen uhka. Jos sitä ei ole, se keksitään, niin kuin Irakissa. Voisikohan tämä uusi episodi, jossa länsi antoi helpotuksia Iranille, lieventää jännitystä Lähi-Idässä? Israel ei tykkää ja Saudit ovat nyreissään. Syyrian rauhanneuvottelut lienevät pahasti epäonnistumassa, sillä tärkeä osapuoli Free Syyrian Army ei osallistu neuvotteluun. Se kuitenkin oli ensimmäinen jotenkin järjestäytynyt ryhmä ja tuli esiin reilusti, kun muut sähläävät pimennoissa.

 

Vaikka Assad saataisiin virastaan, ei meno juuri muuttuisi Syyriassa. Lahjonta on niin syvällä rakenteissa, että sitä ei kitke mikään pressan vaihtaminen. Onhan se nähty tuoreesti taas Egyptissäkin. Siellä armeija on suuri roistotaho, joka kerää jättiosan kansan varallisuudesta kenraalien taskuihin. Ja sekin on saatu näyttämään lailliselta!