ma pohdintaa 8.11

Hiljaisuuden retriitti olisi mahdoton Egyptissä kaupungissa

Siksi luostarit on rakennettu erämaahan. Sama lienee tilanne ollut kaikkialla Välimeren alueella, jossa kansa nauttii metelöinnistä. Länsimaissa on sentään melkoisen hiljaista alkuillasta ravintolassa tai aamuisin tavallisen hotellin aamiaishuoneessa. Täällä sellaista tilannetta ei yleensä ole.

Jostakin syystä nämä kansat, arabit, kreikkalaiset, iranilaiset jne rakastavat meteliä, huutoa, kovaäänistä naurua. Basaarit kaikkialla ovat melkoisia mölypesiä. Aikaisempina aikoina, kun meteli piti synnyttää vain huutamalla, se oli vielä inhimillisesti siedettävää. Mutta nyt kun puolella porukasta on ajopelissään jonkinlainen torvi, sitä soitetaan estoitta. Joku opas joskus selitti, että sillä ilmennetään fiilistä "hei katsokaa, täältä minä tulen"!

Näissä maissa kukaan ei kunnioita mitään liikennesääntöä eikä -merkkiä. Torvensoittokieltoa ei kukaan huomaa, poliisi ei välitä. Kaiken yötä soitetaan torvea, asukkaista välittämättä. Myöhään illalla joku kaheli saattaa töötätä auton torvea kymmeniä kertoja, kai herättääkseen jonkun kaverin huomion. Tämä taas saattaa pitää yöbileitä, joissa musiikki pauhaa niin, ettei mikään autontorvi sisään kuulu. On kokemusta.

Näihin maihin voisi ehdottaa kahta äänitorvea, kovaäänisempi todellisia vaaratilanteita varten ja toinen matala tööttäys vain jalankulkijan varoittamiseen ja merkinantoon, että tässä olisi palvelua (taxi) tarjolla. Mutta silloin luultavasti kaikki iloisesti soittaisivat tätä kovaäänisempää. He kun rakastavat metelöintiä.