Hassanin kaide

Aamulla Hassan tuli hakemaan, kun halusi näyttää talon edistymisen ja kyseli mielipiteitä asioihin taas kerran. Nyt hänellä oli valmiimmat ajatukset kalusteista ja kertoi jo tilanneensa niitä, nyt vaaleampana ja paljon puun väristä kalusteissa. Hassan kertoi hankkivansa taloon sähkön varmistukseksi generaattorin ja sen jatkoksi sähkön stabilaattorin, ilmeisesti akkuperusteisen systeemin tasaamaan jännitteitä ja syöttämään tarvittaessa omaa virtaa. Täällä on myös tyylinä hankkia veden paineen varmistamiseksi oma tulovesi säiliö ja siihen pieni pumppu.

Lähdin sitten puoliltapäivin kävellen pois, kun Hassan jäi isänsä kanssa pohtimaan jotain tekniikkaa. Matka sieltä vie suorinta tietä Päivin talon kautta ja poikkesin rupattelemaan. Homma sujuu nyt hienosti kun hän sai ruokahuollon kuntoon. Kun pääsin kämpälle soitti Hassan taas kaipaavansa minun apua. Haki autolla taas, niin etten ehtinyt kunnolla tankata lounasta.

Hassanin jäteveden käsittely on mietitty hyvin, mutta joitakin riskejä pohjavedelle saattaa syntyä. Pihalle on kaivettu pari metriä syvä ja leveä kuoppa, jonka keskelle on muurattu 6 m korkea säiliö tiilistä. Sisämitta on luokkaa 120cm ja seinämän paksuus 40cm. Se kai rapataan sisältä ja ulkoa ja siihen valetaan vielä pohja lopuksi ja se pohja tiivistetään bitumilla. Mutta ei sitä näillä konsteilla saada täysin pitäväksi ja varoitinkin siitä, että likaveden raskasmetallit, bakteerit ja lääkejäämät saattavat joutua pohjaveteen. Tämän suuren tankin edessä on 8 kuution säiliö, johon mustat vedet ensin johdetaan ja siinä on jonkinlainen suodatus, jonka jälkeen vain neste jatkaa isoon säiliöön.
Tämän jättitankin maahan pano onkin sitten jännittävä operaatio. Se seisoo nyt kuopassa niin, että 4 m on vielä reunojen yläpuolella. Äijät kuulemma kaivavat ja imevät veden mukana savea sen alta niin että koko säiliö uppoaa mittansa Niilin ikiaikaiseen savikerrokseen. Se tulee näin pohjavesitason alapuolelle suurelta osaltaan, kun
pohjavesi näyttää olevan täällä noin 2m alle katutason. Tähän nyt tarvittaisiin sitä Vesan Elostoppia tiivistämään säiliö. Kyselinkin kuinka varmaa olisi lähettää 5 litran muovipönttö postissa ja Hassan arveli sen sujuvan hyvin. Kannattaisko kokeilla?

Tämä upotushomma tehdään huomenna ja sitä haluan seurata ja kuvata sen. Siellä jatkuu myös tämän iltapäivän homma, metallikaiteiden hitsaus paikoilleen. Siinä olin vahtimassa että pystylinjat kaiteessa todella tulevat pystyyn. Koko iltapäivän olin katsomassa poikien hitsauksia ja jouduin varjelemaan näköäni kirkkaalta välolta. Pojat olivat kumman rentoja sen suhteen ja välillä jättivät suojalasit otsalle. Lasit oli kyllä vain aurinkolasien luokkaa, eivät mitään kunnollisia hitsarinlaseja. Varoitin nuorta sälliä moneen kertaan, että olet sokea ennen 40 ikävuotta, mutta ei tehonnut.

Käyttivät sähköhitsiä, jonka virtalähde oli kammottavan näköinen viritys. Sen johdot oli karmeat, monesta kohtaa kumisuojus poissa ja kaapelit vain liitetty kierteellä yhteen. Kävin jo kerran Hassanin kanssa valitsemassa kaiteen koristelut. Olivat sitten keksineet että alakerrassa portaiden päähän tulee jonkinlainen veistos, jota jouduttiin tilan vuoksi vähän karsimaan. Hökötyksessä on mukana kauriin pää, jonka sarvet oli betoniraudasta eli sitä poikkiraidallista harjaterästä. Siihen oli hitsattu nauloja sarven haaroiksi ja niin, että piikki päättyi naulan kantaan. Jossakin kohtaa oli näkyvissä mutterikin. Se voisi olla vitsi mutta ei ehkä kauaa naurata. Hassan lupasi että sarvet vaihdetaan. Muutenkin sitä hiukan pienennettiin.

Yhden kerroksen kohdalla oli eroa kaiteen vinouden ja sen taakse rappuja nousijan silmiin näkyvä laatoitus ja siinä olevan reunuksen vinoudessa. Mittasin ja totesin laattamiesten virheeksi. Se vaan jää olemaan, mutta ehkä ei kovin moni sitä huomaa. Toisessakin kohdin jouduin tinkimään laadusta, kun oli jotakin häikkää mitoituksissa. Aika siisti kaiteesta tuli kuitenkin.

Poikien työ oli kyllä muutoin ammattimaista ja työkalut asiallisia. Rälläkkä ja hitsi, paitsi se ”muuntaja-virtalähde” ja ne suojalasit. Ainoastaan vesivaaka puuttui varusteista. Käyttivät hiekkaa suojaamaan marmoriportaita hitsikipinältä. Mitenkähän meillä?

Taisin olla Hassanille jonkinlainen esiliina, jonka piikkiin voi panna tiukat vaatimukset. Niitä voi olla vaikeata sanoa itse, kun on tutut vesselit hommissa, mutta nyt voi sanoa että se hullu suomalainen on niin tarkka. Pojat hiukan nauroivatkin, kun sanoin millin tarkkuudella oikaisutarpeet silmällä vaan ja sitten mittasivat ja oli ihan nappiin sanottu. Alkoivat uskoa että mulla on tarkka silmä suoruuksille ja Hassan sanoikin että pojat ”respects”.

Hassan on nyt valtuuttamassa minua värien määrityksiin ja myös maalarien hommia valvomaan. Olenkin tarkistanut häneltä, että tulee oikean laatuisia maaleja, ei pelkkää lateksia ja että paikat suojataan, teippejä käytetään jne. Antoi täydet valtuudet pomottaa ja vaatia laadukasta työtä. Voipi olla jossakin kohtaa hankalaa, kun eivät puhu BE. Ja työtavat ja -moraali on aika sattuman varaista.