luxor 108.2010 raksa, May ja Ismail

Kutsuin May-rouvan ja rakennusmestari-Ismailin katsomaan tätä nykyistä asuntoa Al Roda El Sharifa-kadulla. (Kadusta on ainakin 5 eri kirjoitusmuotoa). Tässä on käytetty hyväksi italialaisten kokemusta ja materiaaleja ja noudatettu italiatar-emännan vaatimuksia. Siksi tässä on hyvä eristys ääntä ja pölyä vastaan, huulletut ovet ja ikkunat yms.

Näitä rakenteita he tulivat katsomaan ja keskustelimme asiantuntevasti materiaaleista, mitoista työtavoista ja hinnoista. May kertoi avoimesta projektistaan: Työntekijöille maksetaan 20 LE/päivä! Lisälohtuna on ruoka ja tupakat. Mutta ruoka on leipä, joka haetaan alehintaan valtion tukemasta leipomosta. Leipä maksaa siellä punnan/20 leipää. Todella vähän maksetaan, surkea palkka. Hän ei maksa suoraan, vaan urakoitsija on välissä. Tämä taas laskuttaa neliöitten ja massojen mukaan työstä, mutta rakennuttaja hankkii ja maksaa materiaalit.

Kaikkea junailee ja valvoo Ismail, joka on koulutukseltaan teknikko. Nuori mies on koulunsa käynyt ja tuntuu luotettavalta ja järkevältä. Nätti poika on hyvin sympaattinen ja hymyilevä. Kun tarjosin juomaksi joko teetä tai kaljaa, kumpikaan ei kelvannut, kun olivat juuri juoneet teetä. Juttu luiskahti muslimit-viina linjalle ja May kertoi tuoneensa Ismailille viinipullon. Poika oli ekan kertaa maistanut ja May nauroi, ettei kerrota vanhemmille.

Urakoitsija laskuttaa 250 LE betonityokoneesta päivässä. Mikä on tosi halpaa. Kone on monitoiminen, sisältää myllyn ja täyttökauhan ja vinssin. Koko roska vedetään vaunussa pikku-lava-auton perässä ja 12-15 miehen työporukka kulkee toisella. Ja urakkatahti on kova.

May sanoi työn osuudeksi valussa 140/pilari (niitä olikin 18) ja lattiavalussa 140/m2. (Siis alle 20€!!!)Materiaalit maksavat 3250/tonni. Tason valuun meni 4 tonnia ja pilareihin 2,5 eli vähemmän kuin arvioin itse. Seuraava valu on taas perjantai/lauantai ja May lupasi ilmoittaa, jos haluan kuvata. Lisätyö on sitten valumuotin teko ja raudoitus, mutta siihenkin kai pätee se 20 tuntiliksa. Sen jälkeen alkaa muuraustyöt, aukkojen laitto, sähkötyöt, putkityöt ja pinnoitukset.

May kertoi, että heidän talonsa on piirtänyt hänen insinöörimiehensä, mutta siinä oli noudatettava kaikkia täkäläisiä määräyksiä. Hän kertoi, että täkäläiset tekevät mitä lystäävät ja maksavat lahjuksia saadakseen muutokset läpi. He päättivät alunperin noudattaa määräyksiä. Siksi talossa on noudatettu 3x3 m ruutumodulia ja kun tontti on syvä, 23x8 m ja se rakennetaan 100% tehokkuudella, naapureiden seiniä vasten pitkillä sivuilla, ei ikkunoille ole paikkaa kuin kadun puolella, sillä tontin takarajallakin on talo. Läpi talon kulkee 3x3 ilmanvaihto-valokuilu, joka katetaan lasilla pölyn vähentämiseksi. Sitä kautta saadaan 4 kerroksen korkeudelta pikkuisen valonkajoa esim kylpy- ja makuuhuoneisiin.

Jossakin välissä May sanoi tontin maksavan 5000LE/m2 eli noin 600 €. ( Mun laskuopilla reilut 400 €) Joku toinen kertoi Feirusin hinnaksi jopa 10000 LE/m2. Hinta on samalla rakennusoikeusneliöltä ja moneen kerrokseen, joten eihän sitä voi verrata meikäläisiin. Kotona kun rak.oik.neliö maksaa 300-800 €, yleensä maalla 1-2 kerr. Mutta tämä on kaupunki ja rakennetaan 4-5 kerrokseen. Mulla ei ole aavistustakaan mitä 4 kerroksisen tontti meillä maksaa.

May on avannut tilin täällä samaan englantilaispankkiin, jota käyttää kotona, SHBC ja rahansiirrot käyvät helposti, tililtä toiselle. Välitysmaksu on 20 brittipuntaa per siirto, joten kovin pikkusummia ei kannata siirrellä.

Puhuimme minunkin tekemisistäni ja siitä, miten hänkin välillä pitkästyy yksinoloon. Kaupungilla on pakko olla Ismail mukana, sillä nuoren, nätin naisen perään liimautuu aina miehiä häiritsemään. Ei kuulemma auta vaikka miten pukeutuisi. Häirintä on rasittavaa hänelle. Totesin vaan, että täällä ei taas valkolainen voisi häiritä musliminaista mitenkään, ei uskaltaisi eikä onnistuisi. May vielä opettajan ammatistaan katsoen totesi, että on tälle yhteiskunnalle suuri haitta, että jo alle kouluikäisinä lapset erotetaan sukupuolen mukaan. Pojille ja tytöille on omat koulut ja tekemisiä rajoitetaan. Kun elämässä luonteva kanssakäyminen eri sukupuolten välillä estyy, siitä ei voi seurata mitään hyvää.

Vieralun lopuksi lahjoitin Maylle kynttilälyhdyn ja Ismailille otsalamppuni, mutta sovittiin että annan sen vasta lähdön lähellä, kun tarvitsen sitä iltapimeällä avaimenreiän hakemiseen.