Talonviilausta

Oli taas iltapäivän palaveeraamassa savitalon rakentamisesta. Ihan ei tavoitteet kohtaa, mutta olipa lopputulos mikä tahansa, siinä voi asua upean maiseman keskellä, hyvien yhteyksien varrella.

Mun tavoite olisi tehdä mallikas ekotalo. Perusjuttu on savitiilirakenne ja perinnekatto. Lisäherkkuna tulee erilaisia pieniä detaljeja kopioituna GURU Hassan Fathyn tuotannosta. Hankkeen kantava ajatus on asua edullisemmin ja hiljaisemmalla alueella. Kun savitalo sitten syksyllä on valmis, siinä on 2 MH, olohuone 15 m2, 5 m2 keittiö, suihkutila 2m2 ja vessa 2 neliötä. Vessa on täällä nyt käytetystä poikkeavana kuivahuussi. Kun ollaan näin etelässä ja talvikauden kylmin aikakin on öisin 10 asteen tienoilla, voi huussin tehdä sisälle ja silti saada kunnon tuuletus suoraan ulos.

Kummallista on, että täällä liittymä sähköverkkoon maksaa muutaman satasen eli euroina n. 30. Oikeastaan kummallista onkin, että meillä kotona se maksaa ihan tolkuttomasti, muistaakseni 1500€ luokassa. Talon tehontarve toki vaikuttaa hintaan. Muistaakseni se lasketaan asuinneliöiden perusteella. Samaten kulutushinta on ihan eri tasoa kuin Suomessa. Siksi täällä ei ole yleistynyt sähkön tuotanto aurinkopaneeleilla. Myöskään veden lämmitys aurinkovoimalla ei ole kannattava ratkaisu täällä, vaikka aurinkoa olisi hyvin tarjolla. Korni tilanne.

Haluan kuitenkin tutkia mahdollisuudet ottaa käyttöön aurinkopaneelit ja LED valot, ihan esimerkin vuoksi. Täällä firma ilmoitti 1KW aurinkojärjestelmän hinnaksi 35000LE, joka on ihan posketon, 4330€. Suomesta sen saa halvemmalla, mutta tässä täytyy olla jokin virhe. Kaikki asiat täällä ovat reilusti halvempia ja kun esim saksalaiset jo touhuavat täällä, hinta pitää olla alle tonnin euroissa. Muistaakseni hiukan pienempi järjestelmä 15v sitten maksoi kotimaassa alle tuhat mk.

Olen nyt sitonut 750€ maksamalla ensi talven vuokran etukäteen. Paikka on loistava, kaunis maisema ja hyvät yhteydet. Vieressä ravintola, kävelymatkan päässä useita. Hinta 1000LE/kk kun on kaksi asukasta jakamassa kulun. Jos tulee kolmas, menee se kaikki vuokraisännälle, eikä alenna meidän osuutta. On se kuitenkin reilusti edullisempaa kuin nyt on maksettu. Lähellä asuu tuttu pariskunta ja Hannukin kävelyetäisyydellä. Kyllä kelpaa!