kämpässä on elämää

Joku jo kysyi, miten ihmeessä keksin aiheita kirjoittamiseen ja mistä otan ajan. Aikaa on kaiket päivät, sillä golfkavereita ei ole ilmaantunut, vaikka säät olisivat mainiot.

Aiheita taas ei tarvitse edes etsiä, ne kävelevät vastaan. Alkuun aina tarvitsen muistilappuja, ja pitemmälle päivälle ne ovat vältämättömiä. Ei vanhan miehen muisti muuten riittäisi. Päivässä vieraalla maalla omatoimimatkalla ehtii tapahtua niin paljon, ettei illalla tai seuraavana päivänä muistaisi puoliakaan. Siksi on oltava paperilappuja ja kynä valmiina koko ajan. Ammattilaiset pitävät vihkoa ja se olisi ehkä otettava tavaksi, säilyisi aikajärjestys paremmin. Mutta kirjoittaessani olen huomannut, että se ei olekkaan niin tärkeätä, vaan on parempi nivoa yhteen ajatuskulkuja ja näkemyksiä, joita matkalla kertyy. Jos kirjoittaisin kaikki eri tapahtumat junamatkalta aikajärjestykseen, tulisi siitä kauhea silpputeksti.

Nyt tuli uusi tapahtuma, jolla on periaatteellista merkitystä. Hein muutti meille kolhoosiin asumaan viikoksi. Hänen asumisensa länsirannalla on koko ajan ollut työlästä ja matkustaminen kodin ja työn välillä aikaavievää. Nyt kun hän palasi 8 kk:n poissaolon jälkeen Luxoriin, oli tullut kitkaa parisuhteeseen ja se ratkaistiin nopeasti.

Nyt on jo 2 yön kokemus sohvalla nukkumisesta ja se sohva kelpaa kyllä muutamaksi yöksi, sanoo Hein. Joten Leenalle se varmaan käy myös. Valtionkaupasta saadaan nopeasti peitteitä ja isoja pyyhkeitä tarpeen mukaan, jos vaikka yökylmä hätistelisi. Päivälämpö pysyy vielä ip meikäläisissä hellelukemissa, mutta nyt on merkkejä viilenemisestä. Suomalaiselle ihannesäät ovatkin täällä joulu-helmikuussa. Yökylmistä ei ole haittaa, aurinko lämmittää nopeasti ja iltapäivä menee helteen puolelle.

Hein lähtee cafeteriaansa ennen yhdeksää, availee kioskin hiljakseen. Yleensä asiakkaita ei parveile ennen puoltapäivää, mutta jonain päivänä oli käynyt 15 h porukka Singaporesta kahvilla. Jotta Suomen lipulle olisi perustelu Heinin kahvilassa, keksi PAK että hän antaa sinne 22 kortin SINUHE sarjan, joka on sukua Tarot-korteille. Niillä ennustetaan asioita suomeksi. Hein voisi tarjota suomalaisille kävijöille onnen tai kohtalon kortit vedettäväksi. Olisi ainakin kotikielellä jotakin viihdettä tarjolla. Hein ei pidä tarpeellisena kääntää ruokalistaa, jota apua tarjosin.

Ehkä tässä pikkuhiljaa omaksutaan täkäläisiä nukkumistapoja. Eilen sain nukutuksi ip jopa 2 tuntia ja PAK tuolta heräilee päiväunilta, jotka otti kyllä liian myöhään, klo on 19.05 herätessä. Hein kotiutuu putiikistaan kai ennen puoltayötä, mutta eilen meni yli, kun oli joku tuttu roikkunut puheliaana turhan kauan.

Hein kertoi PAKille tarinansa, miksi ja kuten hän tänne tuli. Luulen kirjoittaneeni siitä viime reissulla aika paljon, mutta en muista mitä. Uusia tarinoita syntyy koko ajan.