Koska pressi ja tv ei pääse Syyriaan sisälle, ollaan paljolti sen tiedon varassa joka tihkuu kapinallisten kautta. Se on tietysti aina jonkin väristä. Pahalta näyttää se, että Bashir Al-Assadin vastustajat ovat hajallaan ja eri puolilla maan rajojen ulkopuolella.

+ Nyt vihdoin tänään 23.12 pääsevät perille ekat arabimaiden lähettämät tarkkailijat hillitsemään hallituksen väkivaltaa mielenosoittajia vastaan. Systeemin alku on hidas, koska vanhastaan tätä toimintaa ei ole ollut, rutiini puuttuu. Nyt neuvotellaan mihin mennään, millä kalustolla, millä oikeuksin. Syyria sanoo että kaikkialle saatte mennä, paitsi "sotilaallisesti herkille" alueille. Mitä ne sitten ovat ja kuka sen päättää? +

Äsken näytettiin jo tuttua rituaalia, kun kapinallisten puolelle siirtynyt ryhmä sotilaita seisoi rivissä seinää vasten. Osalla naama peitettynä ruutuliinoilla, jotka ovat heimo- ja klaanitunnuksia. Keskellä oli 50+  kenraali, joka näytti naamansa ja henkkarinsa.

AlJazilla on tilannetta seuraamassa reportterit ympäröivissä maissa, Libanonissa, Turkissa ja Jordaniassa. Nämä kaikki maat ovat niin lähellä tapahtumia, että jos isompi rähinä roihahtaa, ne joutuvat pakostakin mukaan sotatoimiin. Huolestuttavaa on, että Syyrian diktaattoria tukee toinen sekasortoinen maa, IRAN. Yleisesti sen presidenttiä pidetään tasapainoittomana kahelina.

++  Syyriassa räjähti tänään useampi autopommi ja taas kuoli siviilejä.  Hallitus selitti heti että oli ehkä Al Qaidan tekosia!  Oppositio todisteli heti, että toinen paikka oli eristetty alue, ja ilmoitus terrorismista tuli parissa minuutissa. Mistä hallitus sen tiesi ennen tutkimusta.? Lienee siis hallituksen hämäystä siksi, että nyt on maassa ensimmäiset ulkomaiset tarkkailijat ja heile pitää esittää, että maassa on terrorismia. Savuverhoa sille, että todellisuudessa hallitus murhaa kansaa.

+++  Toista päivää on arabiliigan tarkastajat maassa. Kävivät eilen pahimmassa teurastuspaikassa HOMS, joka on perinteisesti ollut Assadin klaanin vastus. Joka päivä on tapettu kymmeniä siviilejä, sotilaat syyllisiä. Kaaos jatkuu eikä loppua näy. YK on tukenut välitysyrityksiä joita arabimaat tekevät yhdessä. On se Assad kovakalloinen diktaattori, mutta myöntyminen tietäisi kuolemaa niin kuin Gaddafille. Olisi sen ansainnutkin.