Senegal

Huono hallinto ja tulkinnan varaiset lait aiheuttavat sotkuja ”kehittyvissä maissa”. Senegal on ollut vakaa ja kohtuullisen demokraattinen, harvinaisuus Afrikassa. Siellä on 40v. ollut valassa demaripuolue. Pressa Wade on ollut virassaan jo kaksi kautta, 12 v. Parlamentti on taannoin päättänyt uuden pykälän perustuslakiin, jonka mukaan pressa saa touhuta vain pari kierrosta. Mutta lain väsääjät jättivät sanomatta, miten suhtautua heppuun joka juuri istui virassa. Nyt tämä 85v. ikinuori ukko on asettunut taas ehdolle ja hänen tukijansa selittävät, ettei 2 kierroksen laki koske tätä vanhusta, sillä laki laadittiin kun hän jo istui ”linnassaan”. Ukko on teettänyt korkeimmalla oikeudella päätöksen, ettei 2 kauden rajoitus koske häntä!

Vanhuksella on kova pokka ja kivikasvot. On niin ilmeetön kuin olisi ollut 5X ihon kiristyksessä. Mutta osaa kohtuusujuvaa enkkua. Kaippa se pätee joka maassa, että politiikan huipuille pääsee vain koulutettu porukka ja he ovat opiskelleet ulkomailla. Senegal on kyllä vanhaa Ranskan imperiumia ja sen siirtomaa. Ehkä se onkin aiheuttanut että jotkut ovatkin hakeutuneet jenkkeihin tai britteihin opiskelemaan, Ranskan sijasta?

Tämä pressa on ollut sen sortin demokraatti, vallanhaalija, että on hoidellut sivuhomminaan neljän ministerinkin hommat!

Afrikan Unionin kollegat ovat yrittäneet sovitella opposition ja vallassaolevan porukan välillä, huonolla menestyksellä. Nyt on vastaehdokkaita vaaleissa 14 kpl, joista 4 on entisiä pääministereitä. Ei ole ollut kovin vakaata pääministerin pallilla! Vaaleissa käytetään värejä symboleina puolueilla, kuten monessa maassa muuallakin.  Porukkaa lienee helppo saada liikkeelle ja mielenosoituksiin. Se tuo vaihtelua työttömän elämään. Saa hyppiä porukassa, huutaa, rummuttaa ja heiluttaa lippuja, kivaahan se on. Eikä sen asian tai ehdokkaan ideoiden tai puheiden ole niin väliä. Se kun puhuu hiukan vaikeita juttuja, kaikenlaista demokratiasta ja oikeudenmukaisuudesta. Mitähän sekin tarkoittaa? Kai jotain hyvää kun kyläpäällikkö on sitä käskenyt äänestää.

Mielenosoituksissa vanhaa valtaa vastaan on kuollut 6. Poliisin väkivaltaan arvattavasti tai kannattajien keskinäisissä tappeluissa. Kova hinta vaaleista.