AlJazeeralta katsoin dokumentin jenkkien ydinvoimaloiden vaaroista. Saas nähdä tuleeko pätkä koskaan Suomen TV-kanavilta, epäilen. Juttu kertoi että USAssa on käynnissä 104 laitosta ja niiden käyttöikää halutaan jatkaa parikymmentä vuotta. Tosin yksi laitos suljettiin kun sen remppa olisi maksanut liikaa. Laitoksille on tehty tarkastuksia, joiden laatu ja tarkkuus on kyseenalainen. Dokumentissa haastateltiin useita asiantuntijoita, tiedemiehiä ja juristeja, jotka kertoivat pelottavia yksityiskohtia laitosten vaaroista.

Tarkastava viranomainen NRC selitteli miksi tarkastukset ovat myöhässä, sillä vain 27 laitosta on ehditty testata maanjäristyksen keston suhteen, vaikka 71 laitosta on saanut jatkoluvan. Maanjäristykset ja tsunamit ovat tunnetusti suurin uhka ja jenkeissä on useita laitoksia järistysvyöhykkeillä. Video kertoi Diablo Canyon (osuva nimi laitokselle ”pirun kanjoni”). laitoksesta Californian rannikon järistys-sauman vieressä rannikolla. Laitos on silmämäärin katsellen 10-15m merenpinnasta, mutta Japanin tsunami oli juuri 15m korkea. Ohjelmassa kertoi järistystutkija vaarasta ja järistyksen todennäköisyydestä. Sitähän on jo vuosia veikattu piakkoin tapahtuvaksi, sillä pieniä ennakkojäristyksiä on jatkuvasti kertoen mannerlaattojen saumaan kertyneestä jännityksestä.

Kuvissa näytettiin parin laitoksen onnettomuuksista otoksia, toisessa seinän repeämää josta tursusi valtavasti jäähdytysvettä metrisestä putkesta. Toinen kuva näytti tulipaloa laitoksen ulkoseinällä, sillä sisällä olisi palo varmasti piilotettu kuvaajilta. Yhdessä laitoksessa oli löytynyt karmeita ruostevaurioita jäähdytysputkissa, joista oli kuvaa.

Yksi kiistelty laitos on Entergy-firman atomimiilu Vermontissa, joka noin yleisesti ottaen on ollut jenkkilän fiksuimpia osavaltioita, varsinkin ympäristöasioissa. Johtuukohan siitä, että sinne muutti paljon porukkaa pohjoismaista vuosisadan vaihteessa? Se kun on samoilla leveysasteilla kuin pohjoismaat ja siellä oli metsätöitä tarjolla.

Luonnonsuojelijat ja muut fiksut olivat selvitelleet paljon asioita ja riitauttaneet usean laitoksen lupakäsittelyt. Kuvassa näytettiin miten senaattorit kuulustelivat laitosten johtoa jotka olivat kovilla puhutteluissa, mutta ilmeisesti kovapalkkaiset juristit aina löytävät pykälistä porsaanreikiä.

Monet kuvatuista laitoksista olivat aivan rannalla ilman suojamuuria. Ihan pääkaupungin kyljessä oli laitos, jonka turva-alueella asuu kymmeniätuhansia ihmisiä. Evakuointi olisi mahdotonta, sillä osa porukasta asuu pahan siltamatkan takana ja se silta suljetaan aina myrskysäällä. Ja juuri myrskyt ovat yksi uhka, sillä kertoivathan uutiset juuri hirmumyrskyistä Washingtonin alueella joiden jäljiltä miljoonat ovat ilman sähköä. Sopivasti sattuvat merennousut, joissa pitkän ajan tuulet nostavat usein meren pintaa metrikaupalla ja kun siihen päälle sattuu hurrikaani, voi hyökyaalto ulottua hyvinkin toista kymmentä metriä korkealle.

Asiat on hyvin kuvattu tietokirjailija Risto Isomäen kirjassa ”Ydinvoima Fukushiman jälkeen”, josta taisin mainita jo kerran ennen.

Lisä 27.7  ihan oma farssinsa on Areva ja sen jatkuva hölmöily Teollisuuden Voiman laitoksen rakentamisessa Olkiluotoon. 5 vuoden myöhästyminen missä tahansa hankkeessa on aikamoinen moka. Sille vetää vertoja vain Englannin kanaalin alittavan tunnelin sekoilu, josta on jo kauan ja joka sentään oli ainutkertainen jobi.