Arabikuohunta

Marokko järjesti vaalit uuden perustuslain mukaan. Siellä kuningas on ollut kaikkein kovin vanhan ajan kuningas. Hänelle tuli kiire kun naapureissa nousi kumous ja nokkelana väänsi pikaisesti uuden mallin maan asioiden hoitamiseksi. Nyt se testataan. Voi mennä joitakin kuukausia tai jopa vuosi ennen kuin kunkku on entinen.

SYYRIAn tilanne vain kiristyy. Homsin kaupungissa tapettiin eilen 26 lisää. Tuhansia on jo kuollut, kukaan ei tiedä lukuja. Tuhannet ovat jo paenneet Turkkiin. Kapinalliset pyytävät Jordaniaa ja Turkkia vahvistamaan rajojensa valvontaa ja samalla valmistautumaan ottamaan pakolaisia ja turvaamaan heidän olonsa raja-alueilla. Turkki joutui jo kerran lähettämään joukkoja rajalle ja Syyrian puolelle turvaamaan pyhiinvaeltajia. Juttu ei selvinnyt mihin ja miksi juuri nyt Turkin uskovaisia on lähtenyt vaeltamaan Syyriaan, jossa on jo kuukausia ollut levotonta.

Kumous etenee vaikka Al Assad sinnittelee vallassa. Eilen piti päästää maahan muiden arabimaiden tarkkailijat. Arabimaiden talousministerit ovat koolla Kairossa miettimässä uusia pakotteita Syyrialle, jollei se taivu Arabiliigan tahtoon ja lopeta kansalaistensa tappamista. Arabimailla on pelko mekossa, että yhden maan raakuudet pannaan lännessä kaikkien muslimimaiden piikkiin. Omissa maissaan on jokaisella diktaattorilla täysi tekeminen ja heille olisi parasta jos vanha meno jatkuisi ja öljykauppa kävisi vanhaan tapaan. Tätä vanhaa hyvää aikaa he kaipaavat, mutta se ei enää koskaan palaa, vaan nämä rappiohallitukset kaatuvat vuorollaan. Esimerkit ovat niin vahvoja, tv välittää tietoa muista maista ja nuoriso osaa käyttää tekniikkaa, kännyjä, nettiä, videoita.

Syyriassa on jo muodostettu Vapaan Syyrian Armeija, sillä paljon sotilaita on kieltäytynyt ampumasta omia ja loikannut kapinallisten puolelle. AJ näyttää joka päivä uusia upseeriryhmiä jotka näyttävät henkilökorttiaan ikään kuin passina ihmisyyteen.

Libanon on Syyrian otteessa ja sen pankkisektori palvelee Assadin apurina. Mutta siinä on riski Libanonille. Lirissä ovat kaikki hallitukset kun naapurissa tehdään kumous.

Jemenissä on valtavat mielenosoitukset. Näyttää silmämääräisesti että porukkaa on liikkeellä enemmän kuin Tahririlla Cairossa. Sielläkin on tilanne sama kuin useimmissa arabimaissa, sunni- ja shia- siipien tappelusta. Sunnit ovat niskan päällä useimmissa vaikka ovat yleensä vähemmistö nuppiluvussa. Heillä on rahat ja valta. Taas oikein hyvä esimerkki siitä, miten uskontoa käytetään kansan hallitsemiseen.

Jemenissä vastustetaan sopimusta joka tehtiin opposition johdon ja Salaahin välillä. Sopimuksen mukaan hän luopuu vallasta siirtymäkauden jälkeen ja saa syytesuojan. Torikansa vaatii roistoa hirteen ja siksi kuohunta jatkuu.

Bahrainissa kuohuu myös, mielenosoituksia on ollut monta päivää. Ulkoministeri puhuu potaskaa telkussa.

Qatar on ollut kummallisen vaisu näissä asioissa. Onko sillä jotakin vaikutusta että Al Jazeeran pääpaikka on siellä Dohassa ja sen maan johto on aika modernia. Lienevät ostaneet kansan hiljaiseksi rahalla. Pieni maa, rahaa runsaasti ja ulkomaiset siirtotyöläiset tekevät kaikki työt. Kansalla on lokoisat oltavat, ja ilmeisesti sorto ei ole avointa vaan pumpuliin verhottua.