Otto Kivinen, Kairossa asuva kansainvälisen politiikan opiskelija on kirjoittanut kiinnostavan analyysin Egyn poliittisesta sekamelskasta.

https://mail.google.com/mail/ca/?shva=1#inbox/13d63318117b9fa9

Usein tulee esiin se, että Mursia ei arvosteta, vaan arvostellaan. Nämä Luxorin ihmiset, joiden toimeentulo riippuu turismista, ovat huolissaan kaikesta mitä MB voi tyhmillä uusilla laeilla saada aikaan. Viimeisin hullutus oli säädös, joka kieltää alkoholin myynnin ”uusilla alueilla”, mitä se sitten mahtaakaan tarkoittaa. Maan väkiluku kasvaa posketonta vauhtia ja sitä mukaa rakennetaan uusia alueita. Myös turismia varten on rakenteilla uusia paikkoja Punaisen meren rannoille, jotka nyt näyttivät kuitenkin olevan pahasti kesken ja työt seis, kun turismi on romahtanut. Jos uusi laki koskee myös niitä, voi matkailulle sanoa ”gudbai”.

Oli pitkä jutteluhetki Taxiystäväni kanssa. Pohdimme Egyn tilannetta, politiikkaa, korruptiota yms. Hän kertoi että maassa olisi huhuja ja toiveita että armeija ottaisi vallan. Ihmiset ovat perin kyllästyneitä poliisin ja muiden viranomaisten korruptioon. Hän kertoi esimerkin miten poliisi oli sakottanut häntä väärin perustein ja valheisiin perustuen, sillä poliisi saa komission sakoista. Myös esimerkin auton rekisteröinnistä, jossa pikkuvirkamies tekee kaikenlaista kiusaa ja viivyttää asioita, ellei hänelle maksa voitelurahaa. Hän maksaa myös kahta erilaista vakuutusta taxistaan, mutta ei ole saanut mitään korvauksia menetyksistä, jotka ovat johtuneet muiden töppäyksistä ja vahingoittaneet hänen autoaan.

Vastustin ideaa armeijan vallankaappauksesta, mutta ihmiset ovat väsyneitä asioiden huonoon hoitoon ja hoitamattomuuteen. Poliisi ei tee hommiaan ja päästää rikollisia menemään lahjusten takia. Hänellä oli esimerkki täällä asuvasta brittimiehestä, joka otti kiinni ryöstöä yrittäneen pikkukonnan, mutta poliisi päästi tämän heti pakoon, kun sai rahatukun. Tämä uhri sitten nosti asiasta metelin, kun näki lahjonnan, mutta joutuikin itse putkaan päiviksi. Toinen tarina oli ammuskelusta, jossa pari äijää oli päässyt hengestään ja poliisi katsoi tapahtumia sivusta.

Kerroin esimerkien meidän kunnallisen demokratian menetelmistä, valtuustoista ja lautakunnista, joista täällä ei ole tietoakaan. Kaupungin hallinto on kovin ohut ja esim. vesilaitoksen johto on epäpätevää ja koko laitos rappiolla teknisesti. Kaupungilla on paljon työntekijöitä, mutta aika turhissa hommissa, sillä katuja lakaisee satoja ukkoja, mutta jälkeä ei synny, sillä kaikkialla on roskaa ja saastaa.

Kun maan hallinnon rakenne on olematon ja demokraattisia järjestelmiä ei ole, ei kansalla ole mitään suoria vaikutuskanavia ja siitä seuraa toivottomuutta. Pikkupomot pystyvät käyttämään asemaansa väärin ja kiristämään lahjuksia, konrolli ei pelaa eikä valitusväyliä ole. Heikon hallinnon maissa on yleistä, että poliisille on annettu kaikenlaisia hallinnollisia tehtäviä, kuten lupakäsittelyjä. Kun sitten sama elin valvoo asioita, se mahdollistaa väärinkäytöksiä ja lahjontaa. Ei ole suomalaisessa byrokratiassa paljoa kehumista, mutta kaikessa kankeudessaan se on silti reilu ja avoin täkäläiseen verraten. Meillähän viranomiaspäätöksiä tehdään kirjaten ne pöytäkirjaan ja säädösten mukaan, kun muualla on enemmän joustoa, hyvään ja pahaan suuntaan ihan päättäjästä riippuen.

Ollilan Suomi-työryhmä oli havainnut, että meillä kaikki toimii luotettavasti. Täällä (kuten Venäjälläkin) mikään ei toimi mutta kaikki vaan jotenkin järjestyy.