Hoitoja ja hoitajia

 

Nokian kapula petti ratkaisevassa paikassa, eikä herätys toiminut. Myöhästyin hieronnasta, mutta Narva-Joesuun kylpylä osoitti joustavuutensa ja antoi uuden ajan. Hoituri oli laiha, pieni nainen, joka kulki käytävällä 12cm koroilla. Vaihtoi sentään sandaaleihin, kun tuli hoitokoppiin. Ajattelin että ottaisin hierontaa mieluummin Iso-Iitalta kuin hippiäiseltä, mutta saihan laiheliinikin jotain aikaan selässä, vaikka hänen ”parasta ennen” pvm olikin jo ohi, vaikka naisella vielä riitti itsellä uskoa.

 

Nämä täällä hoitolassa puhuvat yleisesti ottaen vain venäjää ja onkin hassua havaita, että minulla 1970-80 luvuilla opittu venäjä on jäänyt sen verran kaaliin, että alkeellisia asioita pystyy sanomaan ja itse ymmärtää puheesta aika paljon.

 

### k

 

Täysihoito, johon aina tuntuu kuuluvan runsas seisova pöytä, on vaikea paikka ylipainoiselle. Aamiainenkin oli kuin ruotsinlaivalla, joten vaatii kanttia olla ylensyömättä.

 

Ei mene hyvin Narvassakaan, joka on joskus ollut kylpyläkaupunki. Nyt on isoja hotelleja ihan tyhjillään. Näin kevättalvella ei maisema ole parhaimmillaan, mutta kesemmällä varmaan ihan kaunista seutua. Yllättävän paljon oli ruokailuissa porukkaa, joista suurin osa puhuu venäjää. Mistä lienevät tulleet. Eli tämä paikka on lähes täynnä, onnistunut markkinoinnissaan hyvin kun muut ovat lopettaneet. Lapset kiukuttelevat, sillä heille tekemistä on vähän, vaikka aulassa onkin leikkikoppi. Lapsiperheen ristiriita, äiti viihtyy, muksut eivät.

 

Minun listalleni kuuluu hieronnan lisäksi parafiini-, happi- ja laserhoitoja. Aloitin parafiinilla, joka tarkoittaa lämmintä, notkeaa, muovinoloista levyä niskaan. Kai sen voisi sijoittaa muihinkin kolottaviin kohtiin. Ihan varmaa ei ole mitä lämpö vaikuttaa jäykkyyteen? Toivottavasti hyvin, jää koettavaksi. Ainakin venäjänkieleni vertyi, kun kyselin reittiä Maxima-kauppaan. Osasin enemmän venäjää kuin respan tyttö b.e.

 

Sain sitten laserhoidon, mutta taitaa olla enemmän uskomuspuolella, sillä mitään ei tuntunut, kun stetoskoopin tapaiset muovi-kumisuuttimet pantiin pariin kohtaan. Olen kerran kotimaassa saanut sähköhoitoa lihakseen ja muistelen, että se jotenkin tuntui. Se kesti kymmenen minuuttia ja paikan joustavuutta pitää kehua, sillä sama tyttö totesi, että seuraavaksi antaa mulle happihoidon. Sillekin oli varattu oma aika erikseen, mutta hyvä näin. Sain (happea?) surugaas nimistä ainetta AGAn isosta pullosta 5 min. Sen pitäisi virkistää aivoja ja sydäntä, sitä kyllä kaipaan.

Narva%20ym%20003-normal.jpg

kuva happihoidosta, muodikas selfie

Hoitoihin mennessä tarkastelin paikkoja, se kun on mulle tyypillistä. Sauvaparketti on huonossa kunnossa koko talossa. Useat palat kaipaisivat vaihtoa. Samoin lattialaattoja oli irti. Kämpän pesuhuoneessa on allaskaappi ja ovilistat tehty huokoisesta kuitulevystä, joka turpoaa kosteudessa. Olivat kovasti turvoksissa.

 

Näköjään vaivaa vielä neukkumeininki vahvasti täällä Narvassa, toisin kuin tuntuu Tallinnassa, jossa jo osataan vaatia laatua. Kovin tuntuu kuin ei olisi Luxorista pois tullutkaan. Vierasta kieltä pitää bamlata ja ”kaikki” on rempallaan. Myöhemmin selvisi, että talon omistaa joku Tallinnan bisnesmies. Oli ostanut sen kolhoosilta, jonka duunareiden lomakoti paikka oli ennen. Rempattu taloa on, mutta silti vielä osin kaipaa korjausta. Karmeaa on, että parketteja hoidetaan runsaalla vedellä!

 

Respaan oli tullut uusi nainen, joka osasi suomeakin aika hyvin. Selvisi että puhelimeen ei voi ohjelmoida herätyksiä. Ilmeisesti kaikilla on toimivat kännykät? Mitenkähän toimittiin ennen kännyaikaa. Kai se vaan oli niin, että ihmiset olivat tottuneet jonottamaan ja odottamaan vuoroaan.

 

Meikä kun ei muista enää mitään ja kaikki pitää ohjelmoida kännykän muistiin, on ihan lirissä kun puhelin pettää. Surullista että Nokian laatu on pudonnut tosi alas. Vehkeet on varmaankin kasattu jossakin himmeässä maassa, mutta tässä kai pettää ohjelmisto? Kalenteripuoli pelittää, mutta muut äänet häipyvät yksi kerrallaan. Neljä vuotta on liian lyhyt toiminta-aika kännykälle.

* * *

Eesti keelen hauskuuksia:

Kielessä näkyy voimakkaasti saksan ja ruotsin vaikutus.

Palohälyttimessä lukee ”tulekahju korral, vajuta siia”

Eramaa = yksityisalue. (suomen erämaa lienee alkusana. Siis onko tulkittava niin, että meillä erämaa olikin jonkin porukan yksinoikeus?)

Ujula = oli nimenä uimahallilla, en tiedä onko se yleisnimi.

Reisijuht = matkanjohtaja

 

* * *

Tein pikku lenkin ympäristöä katselemassa. Täytyy johtua tuulesta, kun männyt ja isotkin lehtipuut haarovat voimakkaasti. Kovin moni mänty on kaksirunkoinen tai puolivälistä haaroittunut vahvoihin oksiin.

Ranta on hienoa hiekkaa ja noin 70m rantaviivasta on muodostunut korkea penkka, sanoisin harjuksi. Siinä kasvaa vanhoja puita. Myös mantereen puolelta on korkea nousu ”harjulle”.

Paljon on isoja taloja, vanhoja ja uudempiakin, tyhjinä ja myynnissä. Yhdelle oli nimenä ”eliitin majapaikka”. Ei ole rakennustarkastajilla ollut paljon sanottavaa kun on paikallinen isäntä rakennellut pihavajoja. On kaikenlaista lautaa, peltiä, pressua ja kaikki vähän vinksinvonksin. Värit taloissa ovat rohkeita, kirkasta vihreää tai turkoosia ei ujostella.

 

On edulliset hinnat tämän span ravintelissa. Lasi punaviiniä maksoi 2,30€. Sama tietty Maxima-ruokakaupassa viinien kanssa, alle puolet Suomen hinnoista, eikä tämä kauppa ole edullinen ollenkaan. Maximat ovat vahva ketju, kuin meillä ässä. Xx-merkit kertovat putiikin tason ja valikoiman. Viineissä ainoa tuttu merkki oli chileläinen Espiritu.

 

* * *

Isoäitini oli kansanparantaja ja pitäjänkuulu hieroja ja sain usein seurata vierestä kun hän hieroi äijiä. Lindströmin Armas kävi usein, sillä hänellä oli työn kuluttamat olkapäät ja selkä. Muistan, kunka äijät ähkivät kun mummo löysi kipupisteet. Itse olen oppinut löytämään hierottavan hartioilta hermoradat tai mitä nimitystä niistä (kiropraktikkoni Roope sanoo ihmisessä olevan meridiaanit, joita hän hoitaa neuloilla) radoista pitääkin käyttää. Niissä tuntuu selvästi tukos, nuljahteleva patti joka liukenee vähitellen hierottaessa. Se patti on tukos jonka poistaminen saa kivun pois.

 

Jostakin syystä nämä Viron ja myös kotimaan sekä Egyptin koulutetut hierojat, eivät tätä tietoa ole saaneet tai eivät osaa soveltaa. Ihmettelen suuresti.