luxor 135.2010 Berberit

Aljazeeralta tuli kiinnostava lyhyt ohjelma berbereistä. Ei takeista vaan kansasta.

Berbereitä on moninkertaisesti suomalaisten lukumäärä, pelkästään Marokossa 7 milj. Heitä asuu laajalla alueella Pohjois-Afrikassa, Marokossa, Algeriassa, Tunisiassa, Libyassa. Ilmeisesti eivät asu Egyptissä.

Heillä on oma kieli, jota puhuvat esim. 50% marokkolaisista ja 35% algerialaisista. Kieltä ei ole tunnustettu viralliseksi missään maassa. Berberit ovat vaatineet oikeuksiaan jo vuosikymmeniä, mm kielen tunnustamista viralliseksi ja saada sillä opetusta. Berberit on aina tunnettu ystävällisesta ja rauhanomaisesta laadustaan, olen lukenut eri lähteistä. Matkailussa heitä on vuosikymmeniä pidetty vain näyttelykohteina. Kuka ei olisi käynyt turistimatkalla "berberikylässä" syömässä käsin yhteiseltä vadilta cuscusia? Sellaisella demoretkellä näin ensi kerran naisten paistavan leipiä uuneissa, jotka olivat suuria, hiekkamaahan kaivettuja ruukkuja. Niissä pidetään tulta aikansa. Kuumaan ruukun sisäpintaan paiskataan taikina ja se paistuu siinä kiinni pysyen. Taikina on osattu tehdä sellaiseksi, että se pysyy kiinni juuri sopivan ajan. Varmaankin vuosituhantinen menetelmä.

Nyt on Algeriassa taas ollut levottomuuksia berberien asioissa ja tuhansia on pidätetty, paljon loukkaantuneia on tullut yhteenotoissa poliisin kanssa.

Samanlainen historia on kurdeilla, joita asuu kolmen valtion, Irakin, Iranin ja Turkin alueilla kymmeniä miljoonia. Yhteensä kurdeja lasketaan olevan näissä maissa ja ulkomailla reilut 40 miljoonaa. Myös Suomessa on iso joukko kurdipakolaisia.