Siivuja elämästä ja poliikasta

 

AlJazeera näytti juhlallisuuksia, joissa väliaikainen naispresidentti Keski-Afrikan Tasavallassa nimettiin virkaansa. Rouva oli pukeutunut kirkkaan punaiseen kävelypukuun ja rinnan yli kulki nauha joka päättyi isoon ruusukkeeseen. Punainen mattokin oli käytössä. Kaikki nämä symbolit on omaksuttu siirtomaaherroilta.

 

Sotilas toi rouvan eteen maan lipun, mutta hävettävästi se oli niin iso, että seremoniassa sen pää kävi lattialla, jota ei Suomen lipulle saa tehdä. No sotilas tarjosi lippua nopealla liikkeellä pressalle, joka näyttävästi tempaisi lipun käsiinsä. Hieno ele, jota en ole aiemmin nähnyt. Symboloi että pressa otti maan haltuunsa, johdettavakseen.

* * *

Azavad on uusi nimi joka pitää painaa mieleen. Se on saman tapainen asia kuin Kurdistan. Nimellä kutsuvat aluettaan tuaregit, jotka monimiljoonaisena kansana asustavat alueella, joka kattaa isoja osia Algerian, Malin, Nigerin ja Libyan valtioista.

 

Tuaregit olivat Gaddafin palkkasotureina, mutta nyt nämä 4000 soturia ovat työttöminä. Aseita ja ajoneuvoja riittää ja pojat ovat osaavia tappajia. Ovat myös epätoivoisia, työttömiä, vailla tulevaisuutta. Kansa on valinnut presidentin, joka juhlallisesti on asetettu hommaansa. Pahis tässä kuviossa on Ranska, joka onkin aina lähettänyt alueelle muukalaislegioonan kuria pitämään.

Kaiken takana on taas AREVA, joka kaivaa alueelta uraania ja viis veisaa kansan sairauksista, jotka johtuvat säteilystä. Areva on perustanut sairaalan, jossa hoidetaan vain sen palkollisia ja näiden perheitä, ilmaiseksi. Mutta muut eivät saa hoitoa, vaikka syy on sama, säteily kaivosalueilla. Maan alla on myös muita rikkauksia, kultaa, öljyä jne, mutta kansa ei niistä saa hyötyä. Al Qaida on kärkkymässä tilanteissa ja haluaa värvätä näitä sotureita. Paha tilanne tulossa?

* * *

Kairossa on räjäytetty neljä pommia. Ennustukseni näyttää toteutuvan, Mursin kannattajat eli MB on tietysti niiden takana. Kohteena oli pääpoliisiasema ja pari metroasemaa, yleensä hallinon rakennukset. Silti ei yhtään pelota täällä Luxorissa.

Tänään 25.1. taas yksi pmmi lisää, ei uhreja onneksi.

 

Abdy kertoi, että erämaassa oli maanalainen vankila, jossa oli 13000 MB:n miestä ja Mursi tuli suoraan vankilasta Pressan hommiin. Siinä kävi niin, että kiihkomuslimit muista maista sekaantuivat tilanteeseen ja avasivat vankilan, kun maa oli suuressa kaaoksessa. Mursi sitten teki näiden uskonveljien kanssa diilin, että nämä pitkäparrat, jotka värjäsivät hennalla partansa punaiseksi, voivat kaikessa rauhassa sählätä Siinailla. Siellähän ammuttiin poliiseja ja räjäytettiin öljyputkia. Lopulta sitten al Sisi sai asiat hallintaan ja nyt häntä pidetään maan pelastajana. Abdy toivoo että Sisistä tulee seuraava pressa. Aika näyttää, minusta ei tunnu hyvältä että diktatuuri jatkuu.

 

Yksi kiinnostava kuvio koskee Aljazeeraa, jolla on ollut erillinen kanava joka on lähettänyt vain arabiaksi ja Egyptiin. Siinä on ollut vahva tuki Mursille ja MB:lle, toisin kuin muilla AlJ:n kanavilla, joissa puolueellisuus ei näy. Siitä kai sitten johtuu, että al Sisi on ottanut kiinni kolme journalistia ja jo aikaisemmin oli pantu putkaan pari muuta. Tämä erikoiskanava on siis saanut ohjeensa Qatarin johdolta, joka pomottaa koko tv-yhtiötä ja he ovat kiihkeitä, tiukan linjan sunneja, wahhabilaisia.

 

Nämä tiedot ovat aika värikkäitä, enkä voi mitenkään selvittää niiden todenperäisyyttä. Joudun aina tyytymään sananselittäjiin. Aina tarinoita kuullessaan joutuu pohtimaan, onko jutussa pohjaa vai vaikuttaako vanha tarinankertomisen perinne.

 

Maan alle kaivettu vankila vielä olisi ehkä mahdollinen, mutta 13000 ukon huolto sinne ei tunnu uskottavalta. Vaatisi aika ison koneiston, teitä ja huoltorakennuksia, vartijoille asuntoja jne. Ja miksi se olisi kaivettu maahan? Kallioon louhintakin olisi helpompaa.