Cairossa kuohuu - Luxor turvassa

 

lauantai 25.1.2014

 

Nyt on siis Mubarakin kaataneen vallankumouksen kolmas vuosipäivä. Se lasketaan ensimmäisestä isosta mielenosoituksesta Tahririlla. Kairossa osoittaa mieltään ainakin pari eri porukkaa. Muslimit juhlivat sitä, että pääsivät kumouksen seurauksena valtaan ja huutavat Mursin nimeä ja vaativat ”demokratiaa” jota heppu ei todellakaan edustanut. Toinen joukko on kiukuissaan siitä, että vallankumous varastettiin sen alkuunpanijoilta, jopa kaksi kertaa. Ensiryöstön teki MB ja Mursi ja toisen puoli vuotta sitten al Sisi. Poliisi on varautunut hulinoihin ja yleensä pelätään pommi-iskuja, joiden tekijäksi jo ilmoittautui äärimuslimiporukka. Ei tiedä hyvää maalle, vaikka Luxorissa olemme rauhassa ja turvassa.

 

Sunnuntai 26.1

 

Eilen sitten toteutuivat pahimmat pelot ja ainakin 49 ihmistä on kuollut mellakoissa Kairossa ja muualla Niilin deltan alueella. Kirjoitan tahallani pääkaupungin nimen kahdella eri tavalla, vain jotta tietoa etsivät löytäisivät jutut kummalla tavalla vaan kirjoittavatkin.

 

Avasin vasta uutiset, enkä tiedä onko uhreja ammuttu, jolloin syyllinen olisi turvallisuuspoliisi. Jos taas on ollut pommi-iskuja, ovat tekijät äärimuslimeja. Kolmas mahdollisuus on saada päähänsä katukivi, jota paljon viuhuu ilmassa kun mielenosoittajat riehuvat. Usea on saanut vammoja oman porukan kivistä, kun hyökkäilyt ovat kovin satunnaisia ja täysin koordinoimattomia.

 

Oma kuvionsa oli väijytys Siinailla, jossa sotilaita kuljettanutta bussia ammuttiin väijytyksessä. Kolme sotilasta kuoli, 10 haavoittui. Väliaikainen pressa Adly Mansour selittää tilannetta suorassa lähetyksessä ja vakuuttaa että homma on hallituksen hanskassa ja turvallisuus taataan. Tulkitsen hänen tarkoittavan että Sisi hallitsee tilanteita. Osoituksena siitä voi pitää että yli 1000 on pidätetty.

 

Pressa vahvistaa jälleen että ensin pidetään varsinaisen presidentin vaalit ja vasta sen jälkeen valitaan parlamentti.

 

Päivi Arvosen juttu selvittää taustoja

http://blog.toisinsanoen.fi/2014/01/24/urosleijonan-suojeluksessa/